Windows 8.1 Update 1: co je nového ve velké jarní aktualizaci?

4. 4. 2014 | 0

Windows 8.1 Update 1

Microsoftu nedávno omylem unikla dlouho očekávaná aktualizace Windows 8.1, která cíli na vylepšení používání Windows 8.1 s klávesnicí a myší; má být oficiálně vypuštěna v průběhu jara (pravděpodobně do konce dubna). Nám se ji podařilo nainstalovat a přinášíme vám soupis několika novinek a postřehů.

 

Novinky se týkají především uživatelského rozhraní a jeho zjednodušení při ovládání klávesnicí a myší. Ulehčí tak každodenní práci a zaměřuje se především na nejčastěji používané “vychytávky”.

 

Nový okraj “metro” aplikací

001

 

Celoobrazovkové “metro” aplikace se dají nyní vypínat křížkem, který se objeví společně s lištou po najetí na horní okraj obrazovky myší/touchpadem. Součástí nové lišty jsou i ovládací prvky umožňující přichycení aplikace na polovinu obrazovky, popřípadě její opětovná maximalizace. Slouží v podstatě naprosto stejně jako záhlaví běžných oken klasické pracovní plochy.

 

Kontextová nabídka dlaždic

002 003

Nová kontextová nabídka dlaždic na obrazovce Start (po kliknutí pravým tlačítkem) se více podobá standardním nabídkám z klasického desktopového rozhraní.

 

Rychlejší možnost vypínání a vyhledávání

Díky přítomnosti dvou tlačítek na hlavním panelu je urychlen přístup k vypínání počítače a k vyhledávání.

 

Bez názvu2 

Bez názvu4 Bez názvu3

 

Po kliknutí na “power” tlačítko se objeví kontextová nabídka. Po kliknutí na lupu se objeví charm panel známý i z předchozí verze.

 

“Metro” aplikace na hlavním panelu

004

 

Metro aplikace se nově objevují jako běžné aplikace klasické plochy v hlavním panelu. Při najetí na ikonu se zobrazí náhled. Můžete je také na hlavní panel připínat a mít k nim tak jednoduchý přístup jako k ostatním aplikacím.

 

Hlavní panel i u “metro” aplikace

00_thumb1

 

Po přepnutí z desktopu do “metro” aplikace zůstane viditelný hlavní panel, který se automaticky skrývá. Po najetí kurzorem myši dolů se – podobně jako záhlaví – hlavní panel vysune.

 

Snadný přístup k ovládacím panelům

 CTRL Panel2 CTRL Panel1

 

Další zjednodušení se objevilo v Charm panelu. Konečně se nemusíme kvůli vyvolání ovládacích panelů prokousávat skrz různé nabídky. Nyní je vše hezky po ruce jak v Charmu, tak v “metro” nastavení (dole).

 

Změna množství zobrazených dlaždic

dlaždice2 dlaždice

dlaždiceapp dlaždiceapp2

 

Již dříve bylo možné na velkých obrazovkách (typicky externí displeje) zmenšit dlaždice na obrazovce Start a zobrazit jich tak více. Po nové aktualizaci se objevila také možnost zobrazení více aplikací v seznamu všech aplikací. Díky přepínači tak můžete zvýšit počet zobrazovaných ikon v nabídce Start a samostatně také v nabídce Aplikace.

 

Škálování UI

Bez názvu

 

Vzhledem k současnému zvyšování dpi a tím i rozlišení, dochází ke zmenšování ovládacích prvků. Díky tomuto nastavení můžete optimalizovat uživatelské rozhraní i pro 4K rozlišení.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky