„Crashtest“ ThinkPadu X220

13. 3. 2014 | 2

Crashtest X220

Dnešní článek bude skutečně netradiční a svým způsobem si troufám říci, že minimálně zde na blogu zcela unikátní. Nehody se bohužel stávají, jako na truc tedy ve zrovna nejméně vhodnou chvíli, na čemž se, předpokládám, většina z nás shodne. Přejdeme ale k věci: jak si poradí ThinkPad X220 s drsnějším pádem, navíc na své nejslabší místo?

 

Za nehodu jsem si mohl sám. Ve spěchu při pobíhání z místa na místo jsem vzal otevřený notebook za horní roh základny (u klávesy Esc) a rychle šel dál. S hloupostí obvykle přichází odměna. Notebook mi ve shonu vypadl z ruky a jako na vztek ještě na absolutně nejslabší místo základny – na levý dolní roh, přesně do míst, kde se pod šasi nachází ExpressCard slot. Let byl dlouhý něco přes metr (zpětně měřeno), nešlo o přímý pád, oproti rovině podlahy byl „úhel příletu“ asi 65°. Je tedy třeba brát v potaz nejen gravitaci, ale také energii, kterou jsem notebooku dodal prudkým zvednutím.

 

Tip: Naše porovnání ThinkPadu X220 s dalšími 12" notebooky Lenovo.

 

První myšlenky samozřejmě byly, že se určitě vylomily panty, praskla celá základna, vlněním se rozbila obrazovka atd. Moje zděšení tak alespoň částečně zmírnilo překvapení, že se vlastně nic fatálního nestalo. Na levé straně se sice úplně vylomil palmrest, ale šlo ho alespoň zacvaknout zpět. Dále došlo k prasknutí vany na náběžné spodní hraně a celkově se levý dolní roh základny ohnul mírně nahoru. Dvířka ExpressCard jsou vlivem pokroucené šachty ohnutá dovnitř. Do hloubky cca 1-4cm se navíc vnitřní kostra slotu úplně zkroutila. To odhalilo samotnou základní desku pod ní, které se ale nic nestalo, šasi ji ochránila dokonale – není na ní patrné žádné zkroucení. Jak by ale asi dopadly jiné notebooky, kdybychom to udělali s nimi? Praskl by „jen“ roh?

 

Bez názvu

 

Ačkoliv jsem tedy notebook vyřadil z možnosti nosit ho v batohu, na poměry odolnosti konstrukce nedopadl rozhodně špatně. Mobilita počítače je sice tatam, ale berme v potaz místo, kam dopadl – na nejslabší místo v konstrukci. Právě v oněch místech se totiž nachází dutá ExpressCard šachta. Ta je sice také z kovu, ovšem samozřejmě nemůže vydržet takovou sílu nárazu. Kdybych něco takového vyzkoušel s jinými stroji (ne na to stavěnými), výsledek by byl zcela určitě horší. Pakliže by X220 upadla na pravou dolní hranu, zcela jistě by se sice odlomila krytka harddisku, ale další škody by určitě nebyly tak brutální, protože notebook v těch místech není dutý. Tímto článkem bych tak chtěl demonstrovat odolnost základny notebooku ThinkPad X220 (kéž by se ještě to samé dalo tedy říct i o víku…).

 

DSC04081 DSC04082

 

U takovýchto laptopů z firemní sféry je potřeba, aby notebook vydržel více. Většina lidí se obvykle nestará o „něco, co není jejich“, někteří zaměstnanci pak samozřejmě nejsou výjimkou. Podobné nehody jsou pak sice extrémní případy, ale právě kvůli nim si některé firmy za toto riziko připlatí. Funkčně nehoda ThinkPadu X220 vyjma naprosto odstaveného ExpressCard slotu tolik neudělala. V práci je tak notebook možné plně používat i nadále, dokud nebude nahrazen/opraven. Berme také v potaz, že firmy mívají mnohem výhodnější servisní podmínky. Shrnuto – notebook se poškodil, ale klíčové komponenty a funkce zůstaly nedotčené. V případě méně drastického pádu se tak nebojím říct, že notebook ThinkPad X220 vydrží skutečně docela dost nešetrné zacházení.

 

DSC04083 DSC04084

 

Jak to bude dál s mým kouskem, bohužel nemůžu říct. Kostra ExpressCard je součástí samotné základní desky, takže ji nejspíš nebude možné v servisu samostatně vyměnit. Opravy základních desek navíc v autorizovaných servisech patří mezi nejdražší úkony (až do několika desítek tisíc korun). Uživatelům, kteří – podobně jako já – nosí notebook prakticky všude sebou, doporučím jednu věc: jelikož je ExpressCard slot zkrátka jenom tenká kostra plná vzduchu, určitě ji „zaplňte“ nějakým příslušenstvím. Při pádu by se tak žebra šachty měla o co vzepřít a nemusela by se celá zohýbat. Ceny dnešních přídavných periferií už nejsou tak enormní, například konektor USB 3.0 (mají ho pouze modely s procesorem Intel Core i7) se dá dokoupit již za pár stovek korun. Získáte tak nejen šikovný doplněk, ale teoreticky i zacelení nejslabšího místa v konstrukci. Stojí ta menší investice za to? Zvažte sami, za mě ale určitě ano.

 

DSC04096 DSC04095

 

Případně zrovna při koupi notebooku pořiďte rozšířenou záruku ADP (Accidental Damage Protection), která kryje také poškození pádem, tekutinou nebo elektřinou, což se za těch pár tisíc navíc rozhodně vyplatí. Viz. náš článek.

Máte někdo také podobnou nepříjemnou zkušenost? Kolik vás oprava stála, nebo se už vůbec nevyplatila? Napište nám prosím do diskuse pod článkem!

V autorizovaném servise byla cena opravy stanovena na ± 5 800 Kč včetně DPH. Součástí ceny je nová šasi (vana), palmrest (bez čtečky otisku prstu), šachta ExpressCard a práce. Pravděpodobně se tak poohlédnu po nějaké jiné X220…

 

P.S. pro nevěřící: tento článek není nijak sponzorován společností Lenovo, nejedná se o žádnou formu proplacené reklamy, domluveného testu atd. Veškeré informace jsou zcela objektivní a skutečné. Nic není přehnané, měněné ani zkrášlené. Takto skutečně vypadá ThinkPad X220 po prudkém pádu z více než metru na své nejslabší místo.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky