Lenovo se vyjádřilo: “Akvizice nás ženou rychlým tempem vpřed!”

22. 3. 2014 | 0

Lenovo CEO Yang Yuanqing

Jak naznačil CEO Lenova Yang Yuanqing v nedávném rozhovoru, můžeme v brzké době očekávat další významné akvizice firem ze strany Lenova, které mají pomoci k ještě rychlejšímu růstu značky. Směrem k akcionářům řekl toto: “Vždy, když se naskytne výhodná příležitost, Lenovo bude připraveno k tomu se jí chopit!”

Akvizice jako nejlepší cesta k úspěchu?

Čínský výrobce počítačů a elektroniky Lenovo se stále domnívá, že strategické akvizice jsou nejrychlejší metodou expanze na různé trhy a do různých segmentů zájmů i přesto, že inkoust na dohodě s IBM a Motorolou ještě ani pořádně nevyschnul.

 

Prohlášení Yang Yuanqing vydal těsně po valné hromadě, která se konala v Hong Kongu počátkem tohoto týdne. Nastává však otázka, zda-li má vůbec Lenovo dostatečné prostředky na to, aby po nedávných akvizicích mohlo dále realizovat své plány s nákupy firem. Kromě velkého odkupu značky ThinkPad před devíti lety se nikdy Lenovo ve velkých obchodech nerealizovalo, až do teď. Budou velké nákupy pokračovat? Pravděpodobně ano…

 

K 31. prosinci minulého roku Lenovo ve finanční zprávě oznámilo, že na kontě drží $3,4 miliardy v hotovostních rezervách. CFO Lenova Wong Wai Ming také zároveň na začátku týdne dodal, že v nynější situaci vlastní Lenovo na svých kontech přibližně $4,7 miliardy, což i po odečtení peněz za nákup IBM (rozumí se serverové divize) a Motoroly dává najevo, že má Lenovo na židličce pod zadkem ještě něco okolo $2 miliard. CEO dodal, že Lenovo nemá problém v případě výhodné nabídky sáhnout do svých rezerv s tím předpokladem, že bude velmi výnosná.

 

CEO ve svém prohlášení také nezapomněl na Motorolu, když akcionářům přislíbil, že je schopen ji vyléčit z “nemoci malých zisků a velkých ztrát” v následujících čtyřech až šesti kvartálech. Potvrdil také to, že nehodlá krátit počty zaměstnanců, jako se tomu nyní děje u mnoha značek, které se potýkají s finančními problémy.

 

clip_image003

 

“Zbývající zaměstnanci jsou talentovaní a většina z nich jsou inženýři, kteří mohou pomoci zlepšit vývoj produktů společnosti Lenovo na vyspělých trzích," řekl Yang, jak je uvedeno podle deníku Wall Street Journal.

Společnost se nadále udržuje v žebříčku “top-brands” díky počtu dodávaných kusů PC a elektroniky a my doufáme, že se situace jen tak rychle nezmění!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky