CES 2014: Android All-in-One N308 a mobil Vibe Z

23. 1. 2014 | 1

V posledním článku zaměřeném na CES 2014, kterého jsme se díky Lenovu v Las Vegas zúčastnili, se zaměříme tematicky na Androidí zařízení: netradiční All-in-One PC N308 s Tegrou a velmi zajímavý mobilní telefon Vibe Z s čtyřjádrovým Snapdragonem a pár vychytávkami uživatelského rozhraní.

Dnešní článek by se nejspíš dal zastřešit jedním slovem: “Android”. Možná vám toto téma po přečtení nadpisu přijde poněkud bizarní, protože hovořit o Androidu v souvislosti s mobilním telefonem a zároveň stolním All-in-One počítačem je minimálně silně netradiční. Nicméně svět moderních technologií (a Lenovo samozřejmě s ním) hledá různé kombinace řešení, protože někdy ta velmi netradiční zvítězí a prosadí se (viz. koncept Yogy nebo odtrhávacích tabletů).

Dnes se tedy podíváme vedle nového smartphonu z řady Vibe, tedy nejvyšších modelů chytrých telefonů Lenovo, taky na stolní počítač v monitoru postavený na operačním systému Android.

All-in-One PC s Androidem: N308

N308_Black_Standard_02 N308_White_Product tour_01

All-in-One počítači Lenovo N308 jsme upřímně na CESu 2014 zprvu vůbec nevěnovali pozornost. A pravděpodobně bychom ani vůbec nezačali nebýt toho, že nás zástupci Lenovo i s komentářem po celé výstavce v AquaKnoxu provedli. Proč nám N308 “nestál ani za pohled”? Inu proto, že bez bližšího prozkoumání se jednalo “jen” o další All-in-One počítač Lenovo, z exteriéru (a ze vzdálenosti 10 metrů) ničím nezaujal. Ačkoliv proto, že Lenovo AIO počítače umí, jsme si byli jisti, že ostudu rozhodně neudělá.

P1070111

I když jsme se k zařízení přiblížili ještě blíže, stále se na nás usmíval mírně lesklý, černý All-in-One stolní počítač, na pohled nižší řady, s 19″ úhlopříčkou, dotykovou vrstvou, bezdrátovou klávesnicí a myší. Po ještě bližším ohledání se však ukázalo, že je vše trochu jinak – namísto Windows 8 (případně 8.1) totiž na Lenovu N308 svítila rotující plocha mobilního a tabletového systému Android 4.2.2. To už, upřímně, naši pozornost přitáhlo. Následovalo spuštění největší mobilní klasiky, Angry Birds, a nám už bylo jasné, že tohle zařízení si zaslouží pozornost.

Parametry Lenovo N308:

  • Displej: 19,5″ HD+ (1 600 x 900 bodů), LED podsvícení, dotykový
  • Čipová sada a procesor: nVIDIA Tegra 4 T40S (4 jádra ARM, 1,8 GHz)
  • Operační paměť: 2 GB RAM
  • Úložiště: 16GB eMMC paměť + 500GB HDD
  • Wi-Fi B/G/N Broadcom, Bluetooth 4.0
  • Volitelná bezdrátová klávesnice a myš
  • Operační systém: Android 4.2.2

Budu upřímný, na první dobrou jsem si pomyslel asi to samé, co vy, když čtete tyto řádky: “Co to je za blbost?!” Pak jsem si představu nechal trochu vysvětlit představiteli Lenova, chvíli pozoroval lidi, kteří kolem počítače chodili a hráli si s ním a došlo mi, že ačkoliv je myšlenka Android stolního počítače stále silně nezvyklá, má do domácností, zvláště těch nenáročných nebo pro děti, velký smysl (ač netvrdím, že se ujme).

Takové zařízení má totiž hned několik výhod: díky velké obrazovce a stacionárnímu umístění, navíc s myší a klávesnicí, je na něm možné pracovat – tvořit (psát, komunikovat). Je jednoduché na provoz a údržbu, jelikož v dnešní době má Android v mobilu nebo tabletu skoro každý. A tak i lidé, kteří k technice nemají velký vztah a třeba jim přijdou klasické počítače s Windows komplikované kvůli složité instalaci aplikací (ač toto se do jisté míry stírá díky dlaždicovému rozhraní), mohou takovýto počítač bez problému používat – bez laborování s úložištěm, instalačními cestami. A v prostředí, které znají, se kterým denně pracují. Nehledě na to, že pokud vlastní některou aplikaci na svém mobilu či tabletu, okamžitě je dostupná a zaplacená také v počítači. Tyto výhody se navíc umocňují v případě dětí. Podobný trend sleduji i na sobě, když do Windows 8 instaluji aplikace, které používám na Windows Phone (když je to možné). No a v neposlední řadě má díky nulovým licenčním poplatkům a levnějšímu hardware takový počítač podstatně příznivější cenovku než klasické All-in-One s Windows a Intel architekturou.

U mě by takový počítač logicky neuspěl, protože potřebuji ke své práci prostředí a aplikace běžné plochy Windows, nicméně méně nároční, nezkušení uživatelé a/nebo děti mohou být tímto konceptem nadšení. Uvidíme, jestli se chytne, ale potenciál má.

Povedený smartphone Vibe Z

lenovo-smartphone-vibe-z-front-3

Lenovo teprve zhruba před rokem a půl opustilo s mobilními telefony hranice Číny a už nyní jsou k sehnání v mnoha zemích na světě. Ačkoliv my si zde v České republice budeme chtě nechtě muset ještě nějaký ten pátek počkat (podobně jako spousta mnohem významnějších trhů), nelze Lenovu upřít fakt, že se na poli smartphonů snaží a vždy přispěchá s novou vlajkovou lodí, která něčím zaujme (ačkoliv taky vždy mírně zklame, a to nejenom nedostupností u nás) – příkladem budiž telefon K900 se špičkovým hardware Intel, tenkým, nerezovým tělem, ovšem malou vnitřní pamětí s nemožností rozšíření. Loni zase zazářil tenoučký Vibe X (řada Vibe je mimochodem nově vlajkovou řadou telefonů Lenovo), který však nabídl “jen” procesor MediaTek a opět nemožnost rozšíření paměti.

lenovo-smartphone-vibe-z-front-back-2

Na CESu 2014 Lenovo předvedlo nový model v řadě Vibe, Vibe Z. Ten se opět chlubí výjimečně tenkým tělem (7,9 mm, 147 g), stylovým provedením s laserem dotvářenými detaily, špičkovým 5,5″ Full HD IPS displejem překrytým tvrzeným sklem Gorilla Glass třetí generace, ale konečně také pořádným procesorem (čtyřjádro Snapdragon 800 na 2,2 GHz). 16GB vnitřní paměť však zůstala a opět nelze rozšířit. Osobně mi to nevadí, ale pokud na mobilu posloucháte hudbu a nedej Bože ještě hrajete náročné hry, které mají i 500-1000 GB, je to velmi málo (spolu s aplikacemi a fotkami). Potěší kvalitní fotoaparáty (zadní 13MPx, přední dokonce 5MPx, čili na obou je zaručeno Full HD natáčení videa), Wi-Fi včetně standardů A, N a AC, no a LTE připojení. 3 000mAh baterie zase slibuje solidní výdrž na jedno nabití, ale to je u telefonů Lenovo standardem.

Dodám jen, že telefon nekoupíte ani v USA.

Parametry Lenovo Vibe Z:

  • 5,5″ Full HD IPS displej (400 PPI) překrytý tvrzeným sklem Gorilla Glass 3
  • Čipová sada: Qualcomm Snapdragon 800 (4 jádra ARM, 2,2 GHz)
  • 2 GB RAM
  • 16 GB vnitřní paměti
  • Pření 5MPx, zadní 13MPx kamera (AF, přisvětlovací dioda)
  • Wi-Fi A/B/G/N/AC, Bluetooth 4.0
  • 4G LTE, UMTS, GSM
  • Gravitační senzor, senzor přiblížení, kompas, světelný senzor
  • 3 000mAh vestavěná Li-Pol baterie
  • Android 4.3
  • 7,9mm tenké tělo, 147 g

Vibe Z jsem měl samozřejmě v ruce a mohl jsem si s ním i v klidu za zavřenými dveřmi pohrát. Nejsem nezkušený uživatel, Android jsem používal dva roky (předtím Symbian, Windows Mobile aj.), nicméně už dávno nejsem vyloženě mobilní nadšenec. Musím však říct, že na mě telefon udělal dojem nejen lehkým, přesto kvalitním provedením, příjemným povrchem zadní části nebo skutečně špičkovým displejem, ale také – a to asi hlavně – drobnými vylepšeními operačního systému.

Nemám rád velké telefony, protože se těžko ovládají jednou rukou, to se však Lenovo snaží u 5,5″ Vibe Z, který už hraničí s phablety, usnadnit díky promyšleně umístěným rychlým nabídkám (nabídka s častými aplikacemi je dostupná po vysunutí z boku, ovšem můžeme ji umístit tak, abychom na ni dosáhli jednou rukou, podobně je možné aktivovat nabídku tažením ze spodní strany displeje) nebo chytrému dialeru, který se po naklonění telefonu posouvá, abyste na něj dosáhli. Drobnosti, ale příjemné a ne pouze na efekt. Díky kvalitním kamerám je k dispozici poměrně rozsáhlá aplikace pro zábavnou úpravu fotek.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky