Yoga Tablet 8: funkčně odlišný, malý, ale šikovný

12. 12. 2013 | 1

1

Nedávno se na trh dostaly nové Yoga Tablety, které – alespoň mě – na první pohled zaujaly výrazným hrbem, případně líbivěji řečeno válcem. Jak se později teoreticky i prakticky ukázalo, válec přináší velké množství výhod a předností, výměnou za velmi málo ústupků na straně uživatele.

 

Tip: První pohled na 10" Yoga Tablet i s videem v našem předchozím článku.

 

Myšlenka

Tablety Yoga jsou velmi odlišným zařízením, než jsme doposud mohli v kategorii tabletů vidět. Samozřejmě tato odlišnost tkví hlavně v jejich válci. Tomuto prvku musela zajisté předcházet nějaká idea, ze které toto zařízení vzniklo.

 

2

 

Musím říct, že mě překvapila genialita a přitom elegantní jednoduchost této myšlenky. Představme si, že jsme si koupili oblíbené číslo našeho časopisu a chceme si jej přečíst, ale zároveň máme druhou ruku zaneprázdněnou. Automaticky, aniž bychom si uvědomili proč, stránky časopisu otočíme tak, aby nám z toho vznikla jen stránka, kterou čteme a zároveň jsme si tím vytvořili taktéž takový válec, který slouží k tomu, aby se nám časopis držel jistěji. Pro jednoduchost tuto situaci můžete vidět na vloženém obrázku.

 

Informace a parametry tabletu

  • Operační systém: Android 4.2.2
  • Displej: 8“ IPS 1280x800px
  • Operační paměť: 1GB
  • CPU: MediaTek MT8125 1.2GHz – čtyři jádra
  • Úložiště: 16GB vnitřní paměť s možností přidání paměťové karty o maximální velikosti 64GB
  • Baterie: Vestavěná ve válci s kapacitou 6000mAh. Výdrž až 18h.
  • Hmotnost: 401g
  • Fotoaparát: 5Mpx hlavní, 1,6Mpx pro videohovory

 

Dojem a zpracování

IMG_20131123_155205

 

Zpracování tabletu je opravdu na velmi vysoké úrovni. Materiál, který je nejvíce vidět, je hliník. Z něj je vyrobena podstatná část, a to konkrétně kompletně celý válec, stojánek a boky tabletu. Hliník evokuje tablet mnohem dražší a luxusnější, než ve skutečnosti je. Záda tabletu jsou z plastového krytu s jemnou strukturou.

 

IMG_20131201_104116

 

Můj dojem ze zpracování tabletu je naprosto vynikající. Nikde nic nevrže, absolutně se nic neprohýbá, detaily jsou vytvořeny pečlivě a člověk má ze zařízení opravdu dobrý dojem a rád jej používá. Rád bych našel nějakou chybku, ale opravdu jsem si žádné nevšiml.

 

Ovládacím prvkům, které na tabletu najdete, dominuje velké mechanické tlačítko napájení, které je soustředěné ze strany válce. Z druhé strany válce je 3,5mm audio jack. Pak zde naleznete jen kolébkový ovladač hlasitosti a vstup pro micro-USB. Snad nejdominantnějším prvkem je již zmíněný stojánek.

 

IMG_20131201_104258

 

Válec, jeho výhody a nevýhody

Válec je velmi originální a revoluční nápad, který působí bizarně, ale má spoustu čekaných i nečekaných výhod. Jednak, jak již bylo řečeno, se tablet za válec naprosto perfektně drží a to v prakticky jakékoliv myslitelné poloze.

 

Válec umožnil integraci malého výklopného stojánku, který umožňuje zařízení postavit do polohy stand, tedy jakéhosi fotorámečku (oficiálně “režim stojánku”), kdy zařízení je displejem téměř kolmo k podložce. Tento režim je naprosto ideální na sledování filmů, nebo nějaké prezentace audiovizuálního materiálu. Vzpomínám si, že jsem tohoto režimu rád využil, když jsem se chtěl podívat na nějaké video na YouTube (např. kanál LenovoCZ, seznam videí Lenovo Blogu CZ) a při sledování poobědvat. Fungovalo to perfektně.

 

IMG_20131201_104258

Stand mód

 

Další obvyklý režim je tilt, který je využitelný hlavně v okamžiku, kdy na tabletu chceme například chatovat. Tento režim způsobí naklonění tabletu, a tedy i jeho klávesnice, do relativně přirozené polohy, ve které už se dá psát oběma rukama. V zásadě řečeno tablet umí dva druhy tohoto režimu, protože pokud nepoužijeme stojánek, tablet bude pod úhlem k podložce už z důvodu průměru válce. Tento režim se v praxi ukázal jako výrazně používanější, než stand.

 

IMG_20131201_104150

Tilt mód

 

Integrace válce do těla tabletu umožnila další, poměrně zásadní vlastnost tohoto zařízení. Ve válci se totiž našlo místo na baterii tabletu a vzhledem k proporcím byla umožněna integrace poměrně velké baterie a to konkrétně 6000 mAh, což je 1,5x více, než je v této kategorii běžné a dokonce to je hodnota, za kterou by se dnes nemusel stydět ani 10“ tablet. Druhotná vlastnost, která plyne z integrace baterie do válce je, že je tablet ve většině těla opravdu velmi tenký.

 

Když jsem tablet používal, tak jsem byl jeho výdrží opravdu unesen, protože je neskutečná. Na Yoze jsem hrál na mé poměry docela intenzivně hry (několik hodin denně) a tablet jsem nabíjel asi až pátý den, což je pro mě naprosto úžasné. V kontrastu s mým telefonem, který na 6200mAh baterii zvládne tak tak dva dny. Celkově jsem tablet za 8 dní, kdy jsem ho měl k dispozici, nabíjel dvakrát. Poprvé když mi dorazil a podruhé, když jsem jej odesílal zpět, tak měl asi 40% a já ho chtěl odeslat nabitý. Pro doplnění – k tabletu se dodává 1,5A nabíječka.

 

IMG_20131201_130813 IMG_20131201_130916

balení a příslušenství

 

No a poslední vlastnost, která přímo plyne z onoho válce s baterií, je fakt, že je tablet nevyvážený. Což sice zní jako nevýhoda, ale v praxi to je výhoda. Proč? Protože pokud tablet držíte za válec, tak máte vlastně většinu váhy rozloženou v ruce a je to určitě příjemnější, než když ta váha působí na ruku ještě pákou tím, že je třeba 10 cm vzdálena.

 

Nevýhody plynoucí z válce by se přeci jen nějaké našly. Pro někoho by nevyváženost mohla být negativní vlastností, nicméně pro někoho může být negativní také to, že tablet prostě není placka, což znamená, že není tak jednoduše skladný – například do batohu, kapsy, … Zvětšená baterie taktéž znamená pár gramů váhy navíc.

 

Displej

Yoga 8 nabízí 8" IPS displej s rozlišením 1 280 x 800, což je v této kategorii poměrně běžná věc. Bohužel, displej je jednou ze dvou slabin tohoto tabletu. Jeho barvy a kontrast nejsou úplně nejlepší. Pokud se budete hodně snažit, lze na displeji vidět pixely, ale normálně vidět nejsou. Celkově jsem s displejem neměl problém, na takové to běžné konzumní používání tabletu mi plně dostačoval a výhodou mi přišlo, že displej jako takový netvořil významný podíl na spotřebě, tedy alespoň podle reportů Androidu, za což bych ruku do ohně nedal.

 

Zvuk

Yoga je vybavena stereofonními reproduktory, které jsou na válci pod displejem. Jejich zvuk je o něco lepší, než byste asi čekali, nicméně reproduktory dostaly softwarové vylepšení, které známe spíše z notebooků – Dolby Digital Plus. Reproduktory tak hrají překvapivě dobře – mají dostatečnou hlasitost, se kterou se nezkresluje zvuk. Pomocí utility Dolby, která slouží také jako softwarový ekvalizér, si můžete zvuk dále upravit dle své chuti. V utilitě naleznete také přednastavené profily pro hraní, film a hudbu. Reproduktory jsou tedy také silné plus tohoto tabletu.

 

IMG_20131201_103956

Můžete si všimnout dvojice reproduktorů

 

Fotoaparát

Fotoaparát je druhou a poslední objektivní slabinou tabletu. Papíry se sice chlubí 5 MPx, ale výsledek je subjektivně horší. Fotoaparát dělá vyloženě neostré fotografie a se snižujícím se množstvím světla to je jen horší a horší.

 

3

 

Operační systém

Yoga Tablet 8 je dodáván s operačním systémem Google Android 4.2.2. Ačkoli by se mohlo zdát 1 GB RAM paměti málo, tablet je velmi svižný a, ač jsem se snažil sebevíc, nepodařilo se mi nikdy docílit toho, aby tablet projevil známku nedostatku výkonu nebo paměti. Jednoduše je vždy vše rychlé, svižné a uživatel nemá šanci postřehnout nějaký nedostatek nebo zaškobrtnutí. Bohužel, systém se nevyhnul tradičnímu neduhu výrobců – je značně upravený, což u androidu ICS a novějších považuji za velkou škodu. Lenovo předělalo spoustu prvků, jako jsou dialogy, nabídky, tlačítka, ikony a další. Což je markantní hlavně v okamžiku, kdy se proklikáváte někam hlouběji a najednou na vás vyskočí místo Lenovo designu klasický android design. Výsledkem toho je, že se uživatel často setká s krkolomnou ergonomií systému, nelogickými kroky. Zvyknout si jde ale na všechno, a pokud budu na tabletu jen konzumovat obsah, tak s tím nemám až tak zásadní problém.

 

Velmi mě ale zaujalo, že tablet si uvědomuje, jak jej držíte (tedy v jeho interpretaci v jakém režimu jej používáte) a podle toho mění funkci tlačítek pro ovládání hlasitosti. Tedy, pokud máte tablet v režimu tilt (válcem nahoru), tak tlačítkem pro zvýšení hlasitosti je přirozeně horní tlačítko. Pokud tablet máte v režimu stand (tedy válcem dolů), tak si to tablet uvědomí a tlačítkem pro zvýšení hlasitosti bude opět přirozeně to tlačítko, které je v dané poloze fyzicky nahoře. To je detail, který jsem nečekal a opravdu mile mě překvapil. Je vidět, že systém je šitý tabletu přímo na míru.

 

závěr

8" Yoga Tablet mě přímo nadchnul, v podstatě úplně vším, čím mohl. Když se při tom všem podívám na cenu kolem 6 000 Kč s DPH za 8" model s Wi-Fi, nebo 6 500 Kč s DPH za 8" model s 3G, tak mi to přijde jako úžasné zařízení. Ze všeho nejlepší mi na něm přijde baterie a její výdrž, nebo zpracování a použití hliníku při této ceně. Podle mě je to velmi žhavý kandidát na letošní Vánoce.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky