První dojmy z Yoga Tabletů

3. 11. 2013 | 1

Lenovo Yoga Tablet první dojmy

Před 14 dny jsme měli možnost vyzkoušet nové Yoga Tablety. Kromě unikátního tvaru, stojánku a stylového vzhledu nabízí také nevídanou výdrž baterie. Jsou ale skutečně revolucí, “lepším způsobem”? Jsou novinky reálně využitelné? A nebo jsou to jen další Android tablety, jakých je na trhu spousta, jen jinak vypadají?

 

V dnešním článku bych se rád zaměřil na praktickou stránku věci, čili na novinky a změny, které Yoga Tablety mezi běžné tablety přináší. Zařízení jsme měli v ruce pouze krátce, a tak se k hlubší analýze a testům dostaneme později v kompletních recenzích, jakmile budou tablety fyzicky dostupné v České republice. Navíc hardwarovou výbavu, kterou disponují Yoga Tablety, jsme již několikrát viděli u jiných Lenovo tabletů, a tak v tomto směru se nejedná o nic nového.

 

Tip: Představení nových Yoga Tabletů si můžete přečíst ve včerejším článku.

 

Omluvte, prosím, fakt, že pro vás nemáme živé fotografie nových tabletů, ale pouze oficiální produktové obrázky. V době, kdy jsme měli Yoga Tablety v ruce, jsme je ještě nemohli a ani nestihli fotit.

 

ThinkPad Tablet 2 a jeho “válec”

P3100089[3] P3100101[3]

 

Pokud dovolíte, vezmu to trochu zeširoka, resp. oklikou. Pokud jste četli někdy na jaře mou recenzi ThinkPad Tabletu 2, pracovního Windows 8 tabletu, asi si vzpomínáte, že tento tablet po levé straně nabídl válcovité lůžko pro pero a jemně větší odsazení od kraje displeje. Díky tomu se tablet o něco lépe držel v ruce, a tak se s ním v takovém režimu lépe pracovalo. V případě ThinkPad Tabletu 2 se však jednalo pouze o lehké válcovité zaoblení, přesto mělo dopad na pohodlí používání přístroje.

 

Tenkrát to samozřejmě nebylo žádné drama a příliš jsem nad výhodou takového provedení nepřemýšlel, nicméně každý, komu jsem dal tablet do ruky, se se mnou shodnul na tom, že i taková drobnost takříkajíc “udělala svoje” a rozdíl byl znát.

 

Válec: do ruky i pro baterii

Yoga-Tablet-with-Magazine-1280x695

 

V Lenovu si toho tenkrát asi taky někdo všiml a rozhodl se unikátního válce využít, resp. zvýraznit a zvětšit jej. Nové Tablety Yoga tak jednoznačně na první pohled poznáme právě díky výraznému válci, který – jak naznačují některé produktové fotky (viz. výše) – dává tabletu nezaměnitelný vzhled podobný otevřenému časopisu se srolovanou polovinou.

 

WW_Images_Consumer_Lenovo_Yoga_Tablet_Final_08

 

Kdybych neměl před úterním představením tablety již fyzicky v ruce, myslel bych si, co si myslí asi většina z vás: že je to jen další marketingový trik, další způsob, jak nalákat zákazníka koupit tablet, případně se nějak odlišit od konkurence. Jenže skutečnost je taková, že opak je pravdou! Jakmile uchopíte Yoga Tablet do ruky, ve vteřině pochopíte, jak takový detail opravdu dramaticky změní používání tabletu – zařízení vám najednou ideálně, ale hlavně pevně padne do ruky, máte jej bezpečně za co držet. To je pocit, který jsem dosud nezažil ani u žádného tabletu, ani u chytrých telefonů.

 

Válec navíc poskytuje útočiště hned několika podstatným prvkům, které tak získávají dostatek prostoru, což jim svědčí. Předně a hlavně se ve válci skrývá baterie, která tak může být skutečně velkoryse velká. To je důvod, proč Yoga Tablety používají několikanásobně silnější baterie než jiné tablety. Dále na hraně válce najdete vypínací tlačítko, které je tak snadno a dobře dostupné, velmi pohodlně se i mačká (a to bez nutnosti výstupku). No a do třetice se ve válci nachází dva reproduktory a také kamera.

 

Stojánek a jeho využití

V prostoru válce, na rubové straně, najdeme ještě vestavěný kovový (hliníkový) a v porovnání s tabletem samotným poměrně masivní stojánek. Ten je sklopný a zcela splyne s tvarem tabletu, když jej držíme v ruce. Pomocí prolisu jej prsty či nehtem rozevřeme a získáme další možnosti polohování. U předprodukčních kusů šel rozevírat poměrně ztuha; nemyslím si, že je to špatně, ale upozornit na tento fakt musím. Je ale pravděpodobné, že se časem trochu ochodí.

 

BXyonQnIAAASZB0

 

Právě díky stojánku dostaly tablety do vínku název “Yoga” po vzoru zakladatele značky, multirežimového Ultrabooku s patentovanými panty otevírajícími se až do úhlu 360°. Stojánek v Yoga Tabletu samozřejmě takový rozsah nemá, ale poskytne několik zajímavých, nových režimů, které s tabletem jinak buď nedosáhneme vůbec, nebo pouze s dodatečným pouzdrem.

 

WW_Images_Consumer_Lenovo_Yoga_Tablet_Final_01 WW_Images_Consumer_Lenovo_Yoga_Tablet_Final_06 WW_Images_Consumer_Lenovo_Yoga_Tablet_Final_07

 

Pokud vyklopíme podpůrnou hliníkovou nohu, můžeme tablet jednak postavit do režimu stojánku, což se může hodit pro sledování videa, prohlížení fotek, ale klidně i v kuchyni při vaření (zobrazený recept, ať už ve formě textu, poznámek, nebo videa). Podporu využijeme ale také pro práci. V režimu stojánku připojíme klávesnici (např. bezdrátovou), tablet funguje jako displej, klávesnicí polohujeme a zadáváme. Položením na stůl se tablet dostane do polohy, ve které s ním můžeme pracovat bez externí klávesnice, dotykem. Např. pro psaní poznámek ve škole – a to bez pouzdra.

 

V reálu je první možnost (stojánku, na kterém něco prezentujeme, ukazujeme, přehráváme) a třetí (položený na stole pro snazší psaní na dotykové klávesnici) rozhodně praktická a opravdu použitelná.

 

Kvalita zpracování

Yoga Tablety kombinují plasty a kovy. To je vcelku logické: mimo válcovou část jsou velmi tenké, a tak jednoznačně potřebují kovovou výztuhu, aby netrpěly na ohýbání nebo dokonce praskání při přenášení nebo práci v různých zapřených režimech. Myslím si, že z pohledu tuhosti konstrukce, která je v případě všech nosných částí (stojánek i celý rám zařízení) z hliníku, si není vůbec na co stěžovat – tablet v ruce působí pevně a bytelně, neprohýbá se.

 

Stejně tak jsme neměli problém s kvalitou zpracování ani předprodukčních kusů: stojánek byl pevný, celé tělo (plasty i kov) dobře lícovalo, boční tlačítka se dobře mačkala. Trochu nezvyk možná bude zapínací tlačítko, které nemá jasný, tvrdý stisk s kliknutím, ale měkký, plynulý chod (trochu mi to připomnělo monočlánky v tubusu s pružinou).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky