IdeaPad G510: Druhý pohled a další testy

1. 10. 2013 | 2

Před více než měsícem jsme si otestovali IdeaPad G510, který nabízí slušnou kvalitu provedení, solidní výbavu, ale zároveň příznivou cenu a pár “klasických” prvků, jako je matné provedení nebo touchpad s tlačítky. Dnes se podíváme na nižší verzi s dvoujádrovým procesorem Haswell, ale 1TB hybridním SSHD diskem. Nebude chybět více testů.

Tip: Původní test nejvyšší varianty IdeaPadu G510.

Na úvod, než se pustím do mého, druhého pohledu na G510, bych rád řekl, že IdeaPady G pro mě vždy představovaly velmi důležitou řadu, protože mě už od první generace, se kterou jsem se blízce setkal (G550), mile překvapovaly ve smyslu, čeho je Lenovo za tak nízký peníz schopné. Paradoxně totiž notebooky z řady G nikdy nebyly špatné stroje, právě naopak – překvapily mě mile (v kontextu své ceny) kvalitní konstrukcí, provedením, vzhledem, klávesnicí, chlazením… Na tak jsem si musel půjčit i novou G510 (která je shodná s G500, pouze používá nové procesory Haswell) a přesvědčit se na vlastní oči, zda řada G stále stojí za to.

Pozn.: Oproti původní recenzi nejvyššího modelu jsem udělal více testů, především grafických, a tak se dozvíme, jak je na tom s výkonem nejenom nové dvoujádro Core i5 (Haswell), ale také grafická karta AMD Radeon HD8750M.

Vzhled a provedení

Jak udává tradice, řada G se vždy držela střídmého, veskrze matného designu, je tak logické, že G510 nevybočuje. Všechny vnější plochy jsou z matného, hrubého a poměrně tuhého plastu s poměrně zajímavým vzorkem (připomíná uhlíková vlákna). Notebook tak na pohled i v ruce působí solidně a pevně.

Po otevření víka najdeme v okolí klávesnice klasický hliníkový plíšek s kartáčovaným, tmavým povrchem. Díky tomu může být obrys touchpadu lesklý, s kovovou linkou, která působí elegantně. Displej a jeho rámeček je však tradičně lesklý – v tomto ohledu notebook dokazuje, že se jedná o multimediální notebook, resp. zařízení pro zábavu a na doma.

Konstrukce jako taková je sice kompletně plastová, ale upřímně není možné si stěžovat. Plasty jsou poměrně tlusté, profilované a v rozích i na hranách velmi tvrdé. Notebook navíc nepodléhá ztenčování, a tak nenabídne velmi tenké provedení jako vyšší řady (Z, případně U). Díky tomu je šasi tuhé a příliš se neprohýbá ani při silném tlaku nebo zvedání za rohy. Měkčí je samozřejmě víko displeje, ale zcela v normě.

Displej a zvuk

Displej nemá příliš význam obšírně popisovat – notebook je vybavený obyčejným, lesklým 15,6″ TN displejem s LED podsvícením a studenějšími barvami. Rozlišení je základní HD (1 366 x 768 bodů), kvůli tomu je rastr na takové úhlopříčce poměrně hrubý. Pro méně trénované nebo starší oči to bude spíše výhoda, stejně tak pro hraní her (nižší rozlišení = nižší potřebný výkon).

Celkem pozitivně mě ale překvapil zvuk. Reproduktory jsou umístěné nad klávesnicí, takže hrají přímo proti uživateli. Hlasitost je slušná, ozvučí malou místnost, rozšíření Dolby rovněž výrazně pomáhá v prokreslení, a tak je zvuk na rekreační poslech použitelný.

Nad displejem najdeme 0,3MPx webovou kameru, která sice nemá nejostřejší a nejčistší obraz (navíc interpoluje až na HD), nicméně dělá slušnou práci a udržuje obraz stále plynulý, což je důležité. V levé opěrce vestavěný mikrofon si už ale až tak bezchybně nevede, je použitelný, ale příliš čistě a “ostře” zvuk nezaznamenává.

Klávesnice a touchpad

G510 je v dnešní době už jeden z mála IdeaPadů, který nedisponuje tenkou klávesnicí s mělkým stiskem (na kterou přešla většina IdeaPadů, počínaje řadou U, přes S, až po Z). Notebook tak nabídne klasickou šestiřadou chiclet klávesnicí AccuType s unikátními, ergonomicky tvarovanými klávesami, hlubším stiskem a numerickým blokem. Její kvality ale trochu strhává fakt, že všechny klávesy jsou (pro zachování přísně obdélníkového tvaru klávesnice) nahuštěné do sebe. Celkem utopené jsou kurzorové šipky, neoddělená je horní řada F1-F12 kláves (jejíž hlavní funkcí jsou nově multimediální klávesy a zkratky Windows 8). Pro nováčky a běžné uživatele je výhodou, že Fn je až za Ctrl, nikoliv naopak jako u ThinkPadů.

Překvapením je touchpad. Ano, čtete správně, nejedná se ani o TrackPad, ani o clickpad, ale klasický touchpad se dvěma vyhrazenými tlačítky s jasným chodem, kdy stisk doprovází jemné kliknutí. Dotyková plocha má saténový, velmi příjemný povrch, po kterém se dobře posunuje prstem. Citlivost je také velmi dobrá, přestože výrobcem je ELAN, citlivější by však mohl být na poklepání.

Konektory a připojení

Nabídka konektorů na těle G510 je více než dostatečná, na levé straně je to vedle zdířky pro zámek Kensington také analogový VGA konektor (bez aretace), 100Mb ethernet (Atheros), HDMI, dvojice USB 3.0 a sdružený 3,5mm audio jack. Na pravé straně je to kromě optické mechaniky také USB 2.0 a nový, hranatý napájecí konektor, shodný pro všechny nové notebooky Lenovo. Zadní hrana nenabídne kromě baterie žádný konektor, přední už pouze na pravé straně čtečku paměťových karet.

V oblasti bezdrátových připojení nemá notebook šanci překvapit, což také nedělá: k dispozici je standardní dvojice Bluetooth 4.0 a Wi-Fi B/G/N. Obě zařízení v jedné kartě od Atherosu.

Výkon a testy

Konfigurace, kterou jsem testoval oproti té nejvyšší v recenzi Adama Ležáka, byla v podstatě shodná, pouze se dvěma rozdíly: namísto velmi výkonného čtyřjádrového procesoru nabízí testovaná konfigurace rovněž výkonné, ovšem dvoujádrové Core i5-4200M (Haswell) s 37W TDP a 1TB hybridní SSHD disk. Zbytek je shodný: 8 GB RAM a dvojice přepínatelných grafik – integrovaná Intel HD 4600 a dedikovaná AMD Radeon HD8750M.

Testovaná konfigurace

  • Intel Core i5-4200M (2,5-3,1 GHz, 2 jádra / 4 vlákna, 37 W)
  • Čipová sada Intel HM86
  • 8 GB DDR3 RAM (2 x 4 GB, 1 600 MHz)
  • Intel HD 4600 + AMD Radeon HD8750M (2 GB GDDR3, 128bit)
  • 1TB SSHD (1TB 5400RPM HDD + 8GB NAND paměť, 64MB cache)

Zhodnocení výkonu

G510 je ve všech ohledech poměrně výkonný notebook i v konfiguraci s dvoujádrovým procesorem Core i5 (je zhruba o třetinu slabší než čtyřjádro). Procesor sám o sobě je skutečně výkonný (velmi dobře si vedl i při převodu HD videa), má však poměrně vysokou spotřebu, což se odrazilo na výdrži na baterii. Z pohledu výkonu pro hry, kde hraje nejdůležitější roli grafická karta, dokáže G510 obecně rozhýbat moderní hry obvykle na střední, případně vyšší střední nastavení, starší hry nebudou dělat problém.

Zajímavý je hybridní SSHD disk, který kombinuje klasický, velmi prostorný, 1TB 5400otáčkový HDD a 8GB flash NAND paměť. Disk je levnější i snadnější na nastavení a provoz než kombinace HDD a mSATA nebo M.2 SSD (disk se o vše stará sám, nejedná se o dvě oddělená zařízení, fyzicky je to jeden klasický 2,5″ disk) a z mého pozorování poskytuje podobné výhody – velký, avšak pomalý prostor pro data, kterému inteligentně pomáhá 8GB SSD paměť nejen pro urychlení opakovaných úloh, ale také startu systému (ten nastartuje už za 14 vteřin). Více se disku budeme věnovat v samostatném článku.

Syntetické testy

Klasicky přidávám několik syntetických testů, které se zaměřují na výkon procesoru, grafiky i pevného disku.

CineBench 11.5: výkon procesoru a grafické karty v OpenGL

Pozn.: dvoujádro Core i5 Haswell si vedlo výkonnostně prakticky stejně jako dvoujádro Core i7 Ivy Bridge.

x264 Benchmark HD 4.0: převod HD (720p) videa, 2 průchody

3DMark 11: výkon ve hrách

Pozn.: Výkon HD8750M je podobný jako GT640M/730M/740M či Quadro K2000M.

3DMark (2013): výkon ve hrách

Pozn.: Výkon HD8750M je podobný jako GT640M/730M/740M či Quadro K2000M.

 

CrystalDiskMark: test rychlosti pevného disku (čtení, zápis)

Chlazení a výdrž

Notebook se (mimo jiné) na opěrce pyšní logem “SILENT FAN”, což je slib, který skutečně dodržuje. Za běžného provozu je ventilátor zcela nepostřehnutelný a pokud nepoužíváte profil vysokého výkonu, je obvykle zcela vypnutý. Tím si však člověk nikdy není zcela jist, protože notebook je skutečně tichý. Za vysoké zátěže se rozeběhne, zvuk ventilátoru už není úplně příjemný, celkem sviští, ale to není nic neobvyklého. Během obvyklého používání jsem neměl problém s vysokými teplotami, teploty po 30 minutách maximální zátěže najdete níže. Podotýkám, že líc se nijak výrazně nezahřál, notebook byl pouze teplý, rub měl až překvapivě velmi příjemné teploty (maximálně 38°C, obvykle 30-35°C).

Co se výdrže na baterii týče, není G510 rozhodně žádný přeborník, nicméně ani to neslibuje, ani si na to nehraje. Základní 47Wh baterie kapacitou neoslní a v kombinaci s výkonným dvoujádrem (s 37W TDP) a dedikovanou grafikou podává jen podprůměrný výkon, i když mírně lepší než konfigurace se čtyřjádrem. Bez nabíječky se ve většině případů obejdete cca 4 hodiny.

Zhodnocení

+ Decentní, veskrze matné provedení

+ Kvalitní klávesnice i touchpad

+ Slušná kvalita konstrukce

+ Tiché chlazení za běžného provozu

+ Rozumně vyvážený výkon, SSHD

– Průměrný displej

– Slabší výdrž na baterii

– Hlučnější za vysokého výkonu

Odpověď na otázku, jak si vede nová generace IdeaPadů řady G, je pro mě jasná: stále dobře jako dříve. Přestože se jedná o relativně levnou, základní řadu notebooků pro zábavu, multimédia a na doma, překvapí solidním provedením, decentním designem okořeněným kartáčovaným hliníkem a velmi slušnou kvalitou konstrukce. Líbí se mi pohodlná, tradičně kvalitní klávesnice a překvapením je tradiční touchpad s vyhrazenými tlačítky, který si řada stále drží. Velmi mě potěšil tichý chod chlazení a rozumný výkon (kombinace silného dvoujádra a grafické karty střední, případně nižší střední třídy).

Těžko se základnímu notebooku s nízkou cenovkou něco vyčítá, zvlášť když v ničem vyloženě nepropadá, nicméně jen pro formu: displej je samozřejmě průměrný a hrubý, o lesklém povrchu ani nemluvě. Výdrž na baterii je kvůli silným komponentám a slabší baterii podprůměrná a za vysoké zátěže je notebook hlučnější, se svištivým nádechem.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky