ThinkPad Edge E531 a OneLink Dock: Válka kabelům! (Druhý pohled)

23. 9. 2013 | 5

Lenovo již dlouhodobě v segmentu notebooků střední a vyšší střední třídy atakuje první místa prodejních žebříčků s modely ThinkPad Edge, které kombinují klasické ThinkPady s IdeaPady. Letošní generace opět přináší několik změn, dobré i špatné. Dnes testovaný kus se bude snažit zaujmout zejména domácnosti a menší firmy možností základního dokování.

Testovaná konfigurace:

  • · Intel Core i7-3632QM (4x 2,2 GHz, Intel HD 4000)
  • · 8 GB DDR3 RAM
  • · nVidia GeForce GT 740M (2GB)
  • · 1TB HDD + 24GB SSD
  • · Wi-Fi, Bluetooth 4.0, webkamera 720p, DVD mechanika, čtečka paměťových karet, čtečka otisku prstu, možnost OneLink dokovací stanice
  • · Windows 8 Professional 64-bit

Vzhled a konstrukce

Ačkoliv Lenovo v poslední době provádí větší či menší designové změny (viz. náš samostatný článek o ThinkPadech 2013), tohoto modelu se to moc nedotklo. Základní rysy se nezměnily – což je podle mě dobře. Notebook se prezentuje decentním, nijak výstředným dojmem, který neurazí, ale zase ani neoslní. Víko je pevné, nikde nic nevrže, při zatlačení nedochází k vlnění obrazu – přesně tak si to představuji. Příjemná je i povrchová úprava. Bohužel, Lenovo otočilo na víku loga, a při pohledu na otevřený notebook mi připadá, že loga by potřebovala prohodit, vypadá to zvláštně.

 DSC03894_25255B3_25255DDSC03902_25255B3_25255D

Po otevření vidíme tradiční vzhled a linie pro tuto řadu typické. Zklamáním jsou pro mě panty, které bych si dovedl představit kovové. Displej má matný povrch, což oceníte zejména za slunečných dnů. Základna nabízí tradiční rozložení – velké zapínací tlačítko nahoře, pod ním šestiřadá chiclet klávesnice s numerickým blokem, nový TrackPad, čtečka otisku prstu a vpravo dole tradiční logo ThinkPad Edge s červeně svítící diodou. Povrch plastů je příjemný, zapracovat ale určitě šlo na kostře základny a to zejména na pravé straně TrackPadu, kde se při trochu silnějším opření dlaně notebook docela prohýbá. Kovové výztuhy by určitě neuškodily. Někomu může chybět i podsvícení klávesnice.

Za závažnou chybu pak považuji absenci důležitých indikačních diod – CapsLock, indikace o zapnutí a indikace ztlumení mikrofonu a reproduktorů tu sice jsou, ale dioda pro nabíjení, NumLock či činnost disku tu není. Bohužel, takový je dnes trend.

Klávesnice a polohovací zařízení

Klasická chicletová klávesnice nás už nemůže ničím překvapit. Píše se na ní celkem dobře, je ale dost hlučná. Zklamáním pro mě byly kurzorové klávesy, po hmatu splývají. Rovněž horní řada kláves není po hmatu úplně jasně rozlišená. Nově klávesnice obsahuje možnost FnLock, která po stisknutí klávesové zkratky Fn+Esc přehodí výchozí funkci kláves Fx z multimediálních na klasické funkční. V závislosti na potřebách tak lze jednoduše přepínat mezi těmito režimy a není potřeba měnit přednastavení v BIOSu (například při práci s Wordem oceníte klávesy F, kdežto při sledování filmu naopak klávesy multimediální).

DSC03905_25255B4_25255D DSC03904_25255B4_25255D

Dostáváme se ke kontroverzní „inovaci“, a to TrackPointu. Samotná červená čepička zůstala perfektní i nyní, ovšem provedení geniálních tří kláves pro ní už nikoliv. Ty se nově přesunuly (v rámci „hladšího“ designu?) na tzv. TrackPad a žádný med to tedy není. Nejenže si při letmém pohybu palcem po tlačítku trackpointu hýbete kurzorem, nemáte ale ani téměř žádnou hmatovou odezvu a samotný stisk je poměrně nejistý. Největší problém nastává, chcete-li stisknout pravé tlačítko myši: palec tak lámete do až nepříjemné polohy, navíc TrackPad ne vždy rozezná stisk nehtem. Celkem časté jsou i „překlepy“, kdy místo levého tlačítka zmáčknete tlačítko prostřední atd. TrackPoint na tomto zařízení si tak za sebe dovolím hodnotit jako zbytečný, protože při jeho používání se budete akorát vztekat a žádnou produktivitu práce to zkrátka nepřináší. Proč se musel zrovna TrackPoint měnit? Nebo jsem až taková „konzerva“…?

E531-clickpad_25255B5_25255DE531-trackpoint_25255B4_25255D

Vlevo: Princip funkce klikacího TrackPadu, vpravo: princip funkce tlačítek TrackPointu

Po zavržení vylepšeného TrackPointu se tak přesunuji na TrackPad. Ten Lenovo nabízí skutečně královský, rozměry jsou výborné a povrch také, pracuje se s ním skutečně dobře. Změnou je, že jej lze hladce stisknout skutečně na celém povrchu (tak jako u jiných nových Think zařízení), což je oproti dřívějším touchpadům výhoda. Odděleným tlačítkům myši se to sice nevyrovná, ale mezi jinými podobně řešenými plochami je to určitě jedna z těch nejlepších. Snad jen škoda plastového pazvuku, který při stisku vydává.

Displej

Lenovo do tohoto modelu zvolilo LED TN panel, který zkrátka při porovnání s konkurencí v dnešní době příliš neoslní, naopak ale ani nijak neurazí. Velmi chválím rozlišení 1 920 x 1 080 bodů, už žádný rozpixelovaný obraz. Svítivost je dobrá, slabší jsou pozorovací úhly. Barvy jsou trochu méně živé, než je v tomto segmentu běžné, to je ale vina matného displeje a navíc lze barvy trochu vylepšit v nastavení grafiky. Díky matné obrazovce naopak nebudete tolik mžourat očima při ostrém světle zpoza. Na profesionální Photoshop to není, ale běžný uživatel bude spokojený.

Zvuk, webkamera

Potěšením pro mě byly vestavěné reproduktory. Na plnou hlasitost sice už nehrají úplně vyváženě (převaha výšek), ovšem ani tehdy neprskají a zvuk je čistý. Na střední hlasitost je pak velice pěkný a vyvážený, a tak se koncert přehrávaný na tomto počítači určitě zhlédnout dá. Velikou zásluhu na tom mají zvukové profily Dolby. Palec nahoru a jen tak dál! Ty doplňuje kvalitní mikrofon a webkamera.

Konektivita

DSC03925_25255B3_25255D DSC03926_25255B3_25255D 

V tomto směru počítač skutečně nepřekvapí. Na levé straně dvojice USB 3.0, analogový VGA a digitální HDMI výstup, sdružený 3,5mm jack. Napravo USB 2.0 (trvale napájené), mechanika, ethernet a veliký obdélníkový konektor, kombinující napájení s připojením OneLink dokovací stanice (napájecí konektor je mimochodem nový, takže staré adaptéry využijete leda s redukcí). Na přední straně sestavu uzavírá čtečka paměťových karet. Wi-Fi i BlueTooth 4.0 jsou samozřejmostí, stejně jako zdířka na zámek Kensington.

Výkon

Díky přítomnosti čtyřjádrového procesoru Ivy Bridge Intel Core i7 (3632QM, 2,20 GHz) a 8 GB operační paměti jsem se nesetkal s žádným čekáním, zásluhu na tom má i hybridní pevný disk (1TB, 5400RPM + 24GB miniaturní SSD). Díky přítomnosti grafiky nVidia GeForce GT 740M s 2 GB vlastní paměti si na notebooku zahrajete i nové tituly, ale pravděpodobně ne v nativním rozlišení Full HD a jen na střední detaily. Pro příležitostné, nenáročné hráče je to ale grafika dostačující. Primárně notebook klasicky běží na integrovanou grafiku Intel HD 4000, která bohatě dostačuje na jakoukoliv práci a zvládne bez problému i akceleraci Full HD videa.

Chlazení

Při bežné práci se větráček notebooku nezastaví a pracuje furt. Jeho zvuk není naštěstí nepříjemný, dá se vydržet. Přesto jsem zklamaný, přeci jenom takhle rozměrný počítač by se měl určitě zvládnout uchladit i pasivně. Na vysoký výkon při hraní náročnějšího 3D – hry Assassins Creed 1 na plné detaily (nejsem hráč, nic náročnějšího jsem doma nenašel) se sice otáčky zvedly, o žádný ostrý zvuk se nejednalo.

Během hraní hry se notebook zahřál (mimo výdechu větráčku) zejména kolem TrackPadu, a to na přijatelné hodnoty.

OneLink dock

Největší novinka, kterou některé letošní Edge nabízejí, je možnost základního dokování pro běžné domácnosti. Jedná se o mírně zkosenou krabičku o rozměru 14 x 9 x 4 cm, přední strana je lesklá s nápisem ThinkPad a svítící červenou tečkou, zbytek je vyveden v soft-touch povrchu připomínajícím běžné ThinkPady.

DSC03928_25255B3_25255D DSC03941_25255B3_25255D

Proč se o ní zajímat? Mnoho uživatelů má na stole notebook, ve kterém mají zapojenou klávesnici, myš, reproduktory, externí harddisk, tiskárnu, někdy třeba i herní zařízení a druhou obrazovku. Jiní uživatelé ve firmách se pak nejčastěji připojují na internet síťovým kabelem. Jistě jste pak zažili to nepříjemné odpojování všech kabelů, navíc někdy zapadne kabel od myši pod stůl a lovit ho zpět není dvakrát zábavné. To řeší právě dokovací stanice, kterou připojíte k notebooku a následně jednotlivé periferie do ní. A když potřebujte notebook jinde, jednoduše odpojíte dock a odejdete. Výhoda je samozřejmě také ve faktu, že připojené periferie neobtěžují ubíráním místa kolem počítače. Mezi nižšími řadami notebooků se navíc podobné řešení moc často nevídá, Lenovo tím velmi chválím.

 DSC03923_25255B3_25255D DSC03933_25255B3_25255D

Dock nabízí čtyři USB (dvě 2.0 a dvě 3.0, z toho jedno trvale napájené), připojení sluchátek s mikrofonem / reproduktorů, síťového kabelu ethernet a externího displeje přes HDMI. Lze jej podobně jako notebook uzamknout zámkem Kensington. Dock nefunguje, není-li připojen do sítě.

Několik mušek se ale najde – slušel by druhý jack na zadní straně, dokování s repráčky tak nebude příliš pohodlné ani hezké. Pro přístě by také neuškodilo možnost položit dock na bok (gumové nožičky má pouze zespodu). Ani tyto detaily ale nemění nic na faktu, že se jedná smysluplné a užitečné zařízení, za které si výrobce zaslouží velikou pochvalu.

Baterie

DSC03893_25255B3_25255D DSC03943_25255B3_25255D

Notebook je v testované konfiguraci dodáván s 6článkovou 62Wh baterií, která při nenáročném surfování se zapnutou Wi-Fi a polovičním jasem zvládla napájet notebook po dobu necelých 4 hodin. Vzhledem k uhlopříčce displeje to považuji za solidní hodnotu, navíc notebooky s podobnou uhlopříčkou jsou mnohdy umístěny většinu života na stole, takže právě životnost na baterii není rozhodující. Baterie je samozřejmě výměnná. Počítač je dodáván se standardním 65W adaptérem

Závěr, zhodnocení

Výhody Nevýhody
+ Lepší displej oproti předchůdcům – Zkažený TrackPoint
+ Možnost základního dokování OneLink – Mírné prohýbání základny
+ Velký trackpad (touchpad) – Chybějící podsvícení klávesnice
+ Pohodlná klávesnice s funkcí FnLock – Pazvuky zpod některých kláves (nejspíše vada kusu)
+ Hezký design – Neustále běžící větráček
– Absence indikačních diod

Do segmentu střední třídy zavítal svěží vítr. Dokování je určitě zajímavá věc, počítač ale dokáže zaujmout i umírněným elegantním vzhledem a dobrým zpracováním. Drobné chybky se dají odpustit, nepasivnost chlazení nemusí vadit každému (přecijen zvuk skutečně není nijak otravný), kompenzováno je to naopak solidní výkonnostní základnou, která by měla mít na mnoho let rezervu (snad jen časem vyměnit HDD za SSD). Nováčci asi nebudou mít s novým TrackPointem takový problém, uživatelům předchozích modelů ale důrazně doporučuji před koupí vyzkoušet, protože přecijen TrackPoint je hlavní prvek, co dělá pro mnoho uživatelů ThinkPad (Edge) ThinkPadem (Edge) a zde se pravděpodobně názory budou lišit jednotlivec od jednotlivce

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky