ThinkPad T430u: druhý pohled

3. 1. 2013 | 13

Tenký pracovní Ultrabook ThinkPad T430u se vám zde již dříve představil, nyní nastal čas na druhý pohled. T430u není typickým představitelem rodiny Think ani Edge, takže co je vlastně zač? Na tuto a některé další otázky se pokusí odpovědět následující článek.

Pod pokličkou

Domnívám se, že k pochopení T430u a jeho záporů či kladů (záleží na vašem úhlu pohledu) je tato kapitolka stěžejní, a proto ji píši hned na počátku:

T430u se sice prezentuje jako ThinkPad Classic, ale jeho kořeny a DNA vypovídají o něčem úplně jiném. Jeho vznik měla na starosti původně divize Edge a později si rozpracovaný produkt převzala divize Think. Sice to vyznívá jako malichernost, ale během článku bude zmíněno několik detailů, které jsou toho důkazem. Je jen na vás, jestli budete T430u vnímat jako „osekaný“ ThinkPad Classic, nebo jako konstrukčně mnohem vylepšený Edge. Mimochodem mi T430u tak nějak podvědomě velmi připomínal S430.

1352687856-62460900 lenovo-thinkpad-edge-s430

T430u a podobná S430

Obecně, porty

T430u je 14″ Ultrabook vzhledem zaměřený na firemní prostředí. Jestli je něco opravdu doménou Ultrabooků, tak je to jejich tenkost a T430u to dokazuje svojí maximální „tloušťkou“ 21 mm. Notebook je zhotoven z kombinace plastu a kovu, přičemž kov je zastoupen opravdu velmi výrazně hlavně na větších plochách (víko displeje, spodní kryt). Při mém prvním setkáním s T430u mě jako první napadlo, že je notebook těžký (1,89 kg) vzhledem k rozměrům, což má právě na svědomí ono výrazné použití kovu. Komu je notebook vlastně určen? To není úplně lehká otázka, ale má jednoduchou odpověď: uživatelům, kteří chtějí Ultrabook, ale aby byl zároveň pracovního vzezření a třeba zapadal do firemního prostředí vybaveného ThinkPady a zároveň je X1 Carbon moc drahý.

ThinkPad-T430u-Laptop-PC-4-Side-Views-gallery-845x475

Konektorová výbava

S pojmem “Ultrabook” velmi často souvisí poměrně chudá konektorová výbava. T430u se samozřejmě nemůže srovnávat s klasickými ThinkPady co do počtu konektorů, ale řekl bych, že pozitivně vybočuje z kategorie Ultrabook co do počtu konektorů. Jak je vidět na obrázku výše, T430u disponuje párem USB 3.0, gigabitovým ethernetem (kterým se každý Ultrabook taktéž nepochlubí), čtečkou paměťových karet a sdruženým audio jackem. Video výstup je zastoupen HDMI plné velikosti (žádné redukce, kvituji!) a DisplayPortem ve variante mini (škoda, zde redukce bude potřeba) a myslím si, že ta zmenšená verze tu není úplně nutná. Ale hlavně, že to HDMI, které je nyní mnohem používanější, je v klasické variantě.

Zpracování těla

Notebook na mě působil poměrně hodně bytelným dojmem. Jak jsem již řekl – víko a spodek notebooku jsou vyrobeny z kovu, zbytek tvoří hrubší matný plast. Jediná nepříjemnost kovu je, že když notebook přinesete třeba v zimě z venku, tak studí, nicméně když není kov na palmrestu, tak je podle mě ještě v pořádku.

Notebook je pevný, nikde nic nevrže, ani se nijak výrazně neprohýbá. Víko se mi zdálo dokonce pevnější než u ThinkPadů Classic – nekroutilo se díky použití kovu. Je to skoro až zvláštní, ale je to snad nejbytelnější notebook, který mi poslední dobou prošel rukama. Bohužel, nic není dokonalé a i zde jsem našel chybu. O to víc mě mrzí, že tak strašně velkou. Na místě, kde se spojuje přední hrana palmrestu se spodním víkem je dost ostrý přechod, který dost tlačí na zápěstí. V situaci, když máte notebook na klíně třeba v posteli, je to opravdu hodně nepříjemné. Myslím si, že toto je velký ergonomický nedostatek, který by se v tomto (následující a nyní již i minulý samozřejmě nevyjímaje) roce neměl objevit.

 t430u-hrana3

Zajímavostí T430u je také to, že používá na spodní straně těla jednu velkou odklopnou plochu, pod kterou se skrývá baterie a pevný disk. Její využití je přirozeně snadný přístup a servis notebooku, ale i pro běžného člověka to může být přínosné, když si chce jen notebook vyčistit od prachu. Uživatel v tomto prostoru krom zmíněného ventilátory s pěkným přístupem opravdu nic významného neudělá.

Notifikační prvky, klávesnice, polohovací zařízení

Jelikož v informačních diodách T430u vychází z rodiny Edge, tak na něm nalezneme podobné rozložení: na víku červenou tečku nad “i”, která indikuje zapnutý/vypnutý notebook, případně režim spánku.

Dále u napájecího konektoru z boku prosvítá nenápadná dioda indikující napájení. Jedinou klasickou diodou, která se nachází na těle, je činnost pevného disku v prostoru mezi klávesnicí a obrazovkou. Ikonka je opravdu malá a nenápadná – stávalo se mi, že jsem ji i hledal. Diod zde tedy mnoho nenajdeme, ale to už vlastně ani na klasických ThinkPadech.

Klávesnice tentokráte vychází z dílen Edge. Rád bych podotknul, že ač vypadá klávesnice na ThinkPadech Edge a ThinkPadech Classic v podstatě stejně, tak je úplně jiná. T430u má „Edge“ klávesnici se všemi klady i zápory a bez podsvícení. Zejména chod kláves není všude stejný, je mírně hlučnější (než Classic). Z dalších věcí, které na této klávesnici moc nemusím, je umístění kláves pro pohyb v dokumentech (PgUp, PgDn, Home, End) a umístění klávesy PrtScr je také lahůdka. Další nešvar je řada funkčních kláves a její rozložení, kde poslepu nenajdete, co potřebujete. Na rozdíl od řady Edge je zde přístupná druhotná funkce až po stisknutí klávesy Fn. Také šedá, která je použita na popisky Fn funkcí, není úplně nejlepší, protože není dobře vidět.

Z polohovacích zařízení je zastoupena dvojice TrackPointu a touchpadu. TrackPoint je jako na každém ThinkPadu skvělý a prakticky bez chybičky, do klávesnice je mírně zapuštěn, což hodnotím kladně, protože se mi s ním příjemně pracuje a redukuje se počet náhodných drcnutí o jeho čepičku.

Touchpad je také dobrý, poslouchá dobře gesta, je tak akorát velký. Hodně mi připomíná ten, který je v S430. Jen ty vroubky by mít nemusel. Také mi přijde, že tyto clickpady mají menší vůli ve svém uložení ale ničemu to nevadí.

Displej

T430u nabízí logicky 14“ displej o rozlišení 1 366 x 768 s obligátní technologií TN. Displej je krásně matný, což je opravdu příjemné pro mobilní používání. Posledních několik generací je doménou ThinkPadů i přes jejich postavení a vysokou cenu nevalná kvalita podání barev a pozorovacích úhlů a to hlavně těch nižších konfigurací (1 280 x 800, 1 366 x 768) a T430u se k nim bohužel hlásí také. Na LCD se tu prostě šetřilo a bohužel neexistuje konfigurace s vyšším rozlišením. Pro méně náročného uživatele to nebude představovat problém, ti náročnější se budou muset porozhlédnout jinde.

Výkon, chlazení

Protože je T430u velice tenká, tak používá nízkonapěťové procesory Intel Core i3, i5, i7 poslední generace. Jejich výkon je na Ultrabook více než dostatečný. Já jsem měl konfiguraci s Core i5 a nestalo se mi, že bych pociťoval nedostatek výkonu. Jediná výkonnostní rezerva je, že neexistuje (aspoň na našem trhu) konfigurace s více než 4 GB RAM. Pro zájemce o vyšší výkon grafického rázu jsou dostupné konfigurace s dedikovanou grafickou kartou nVidia GeForce GT 620M, která zaručuje vyšší kompatibilitu s aplikacemi a disponuje velice inteligentní technologií nVidia Optimus.

Úložiště je realizováno buď běžným pevným diskem o kapacitě 500 GB, či kombinací pevného disku s malým SSD nebo pouze velkou a rychlou variantou SSD s kapacitou 128 GB, což byl i můj případ a notebook byl opravdu velice svižný, a já tak nemusel na nic čekat. Konkrétně se jedná o SSD Samsung, což je opět zděděno od rodiny Edge, Classic ThinkPady mají SSD Intel, který je ještě rychlejší.

Chlazení je na pohled velmi tenoučké, když jsem jej poprvé viděl, tak jsem si říkal, že něco takového tam snad už ani nemusí dávat. Většinu času a nenáročné činnosti se notebook chladí pasivně, případně ventilátor běží na tak nízkých otáčkách, že ani není slyšet. Je poměrně zajímavé, že občas se ventilátor pustil do vyšších otáček a já jsem zkusil jak moc teplý vzduch z výdechu vlastně jde. K mému překvapení nebyl vzduch moc ohřátý. Řekl bych, že vzhledem k teplotě vypouštěného vzduchu nejsou otáčky optimální, ale vyšší. Snad se časem T430u dočká nějaké přepracované mapy rychlostí ventilátoru a stane se ještě chladnější.

Účinnost chlazení mě opravdu udivila a tento pozitivní údiv byl o to větší, že notebook měl v konfiguraci i dedikovanou grafickou kartu, se kterou notebookové chlazení obvykle ztrácí na suverénnosti. Myslím si, že chlazení rozhodně není slabou stránkou T430u, jen by chtělo trochu vyladit k dokonalosti.

Napájení, baterie

Notebook jako typický Ultrabook obsahuje integrovanou, uživatelsky nevyměnitelnou baterii o kapacitě 47 Wh, což není vůbec špatná hodnota. V kombinaci s nízkonapěťovým procesorem to znamená při běžné práci kolem 4,5 hodiny času na baterii. Pokud notebook zatížíme intenzivněji, může to být 3,5 hodiny, ale také 6 hodin při skoro nečinnosti. Dodávaný adaptér má výkon 65 W, což mi přijde příhodné k mobilnímu Ultrabooku. S 90W adaptérem se mi baterie z 5 do 90 % dobila za jednu hodinu a dvacet minut, což považuji za velice příjemný výsledek.

cdeff9bf65b6ec9cf096cfe75120517360201

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky