Lenovo na CES 2013: spousta příjemných novinek! (aktualizováno)

12. 1. 2013 | 0

Lenovo na CES 2013

Lenovo na letošní výstavě konzumní elektroniky CES 2013 představuje spoustu zajímavých novinek, některé upřímně překvapily i nás. V dnešním článku si krátce shrneme to důležité, co Lenovo v Las Vegas předvádí. Namátkou: ThinkPad tablet Helix s Full HD IPS a Core i7, 11" Yogu s Intel procesory, mobilní IPS dotykový displej ThinkVision a další!

 

Každý rok na výstavě CES v Las Vegas se výrobci konzumní elektroniky (kam dnes již samozřejmě vedle tabletů a mobilů spadají také notebooky a počítače) předhání v tom, kdo představí zajímavější produkty. No a jelikož Lenovo obvykle na této výstavě vyhrává jedno ocenění za druhým, byla by hanba, kdyby nepředstavilo něco opravdu zajímavého.

 

8368339430_8269327d22_o
Letošní ocenění (CES 2013) pro příslušenství Lenovo

 

Upřímně řečeno o spoustě produktů, které jsou k vidění na stánku Lenovo na CESu 2013, jsme věděli už nějakou dobu, čili příliš nás nepřekvapily. Na druhou stranu se však objevilo hned několik novinek, o kterých jsme informace neměli a které nás opravdu nadchly. Dnes se stručně na jednotlivé zajímavosti podíváme, podrobněji se jim budeme klasicky věnovat později, jak budou přicházet další informace a ideálně také testovací kousky.

 

Co nás nadchlo

ThinkPad Helix: Full HD business tablet s Core i7, resp. “odtrhávací” Ultrabook

Helix_3_575px

Dlouho diskutovaný business tablet ThinkPad Helix, suverénně nejvýše postavený business tablet, dalece překonávající původní ThinkPad Tablet i nový ThinkPad Tablet 2, jsme zaregistrovali z uniknuvších interních materiálů již na podzim. Debatám o tom, zda je to jen “novinářská kachna”, nebo realita, je nyní konec: všechny ty vysněné parametry jsou pravdou a Helix se prezentuje na CES 2013.

 

ThinkPad Helix ovšem není tak docela běžným tabletem jako spíš další generací Ultrabooku: využívá výkonné Intel Core i5 a i7 procesory, což mu dodává velmi slušný teoretický výkon, obsahuje sám o sobě slušnou konektorovou výbavu, nicméně vložit jej můžeme do dnes již poměrně dobře známé “dokovací stanice” s klávesnicí, polohovadly a přídavnou baterií. Abych to řekl úplně správně: ThinkPad Helix je malý Ultrabook, který umožňuje oddělit displej a používat jej jako samostatný tablet.

 

Lenovo-Thinkpad-Helix

 

K tomu má navíc “odtrhávací” klávesnice podobnou vlastnost jako IdeaPad Yoga: displej je možné otočit tak, že překryje klávesnici, slouží jako tablet, ale klávesnice je skrytá. V klávesnici navíc najdeme přídavnou baterii, která prodlouží výdrž samotného tabletu z 6 na zhruba 10 hodin, čili samotný “displej” (tablet, chcete-li) nabídne přibližně 6hodinovou výdrž na baterii.

 

Lenovo-Thinkpad-Helix-5

 

A parametry? Dominantou je 11" dotykový Full HD IPS displej se světelností 400 nit (pro porovnání: je to zhruba dvakrát více než u běžných notebooků a ještě cca o 1/3 více než u běžných outdoor panelů na tabletech) s podporou pera, procesory Intel Core i5 a i7, až 8 GB RAM, 356GB SSD, váha 835 gramů (s klávesnicí 1,67 kg). Nepřekvapí předinstalované Windows 8. Z konektorů a dalších funkcí je to 2x USB 3.0, mini-DisplayPort, mini-HDMI, NFC a podpora mobilních sítí.

 

Asi se ptáte, jak se celá záležitost může uchladit a jak může tak tenké zařízení vydržet tak dlouho na baterii se 17W ULV Intel Core i5 a i7 procesory. Inu, pokud “odtrhneme” samotný “tablet” ze stanice (z klávesnice), přepne se do úspornějšího 9W režimu, který pro pohodlný provoz stačí, budeme mít i dostatek výkonu a celé zařízení se bez problému uchladí. Jakmile spojíme “displej” s “klávesnicí”, přepne se zařízení do plného 17W režimu, tedy aktivuje se plný výkon, navíc jsou ve stanici dva miniaturní přídavné ventilátory, které zajistí dostatečné chlazení.

 

IdeaPad Yoga 11S: multirežimový Ultrabook s Core i7

Lenovo-Yoga-11S

Už dopředu jsme věděli, že se plánuje 11" verze IdeaPadu Yoga s Intel procesory. Nenapadlo nás zkoumat problematiku blíž, protože jsme byli přesvědčeni, že se bude jednat o Intel Atom. Obrovským překvapením pro nás proto byla Yoga 11S, kterou Lenovo ukazuje na CES 2013: o Intel procesor a architekturu se vskutku jedná, nicméně hned v “plnotučné” verzi Core i5 a i7.

 

Displej zůstává 11", dotykový IPS, nicméně zvýšilo se rozlišení hned na HD+ (1600×900 bodů), do Yogy 11S se vejde až 8 GB RAM a 256GB SSD. Zbytek parametrů a vlastností zůstává zachovaný s klasickou Yogou 11 s nVIDIA Tegra 3. Dostupnost nového modelu se však pozdrží zřejmě až na druhé pololetí 2013.

 

ThinkVision LT1423p: mobilní, bezdrátový, dotykový 13" IPS displej

lenovo_lt1423p_2

Před rokem jsme se zabývali prvním mobilním monitorem Lenovo, ThinkVisionem LT1421. Jednalo se o průměrný 14" HD panel, nicméně s tvrdým plastovým pouzdrem, napájený a komunikující přes USB (DisplayLink), vyvinutý pro cestování – snadno se i s notebookem (nebo třeba ThinkCenterem Tiny) vešel do batohu a na cestách rozbalil.

 

lenovo-thinkvision-lt1423p-620-wide

 

Lenovo vyslyšelo volání některých uživatelů a tento koncept vylepšilo, resp. posunulo ještě o notný kus dál. Nový ThinkVision LT1423p zhruba zachovává velikost (jedná se o 13,3" panel), ovšem ve všech ostatních parametrech předchůdce převyšuje. Předně je samotný displej typu AH-IPS (což je vzhledem ke spotřebě logické) a má zvýšené HD+ rozlišení (1600×900 bodů). Aby toho nebylo málo, nechybí dotyková vrstva s podporou pera, rozpoznávající tlak.

 

Další lahůdkou je připojení: nový mobilní ThinkVision bude obraz posílat bezdrátově přes Wi-Fi (můžeme se domnívat, že se jedná o Intel WiDi, nicméně není to potvrzené), nebo USB 3.0. K dispozici bude tedy levnější verze s USB napájením a připojením a dražší, bezdrátová, s vlastní baterií a výdrží až 10 hodin.

 

Co nás zaujalo

IdeaCentre A730: 27" AIO s vylepšeným displejem

A730_Hero_12

Po současném all-in-one modelu A720, která je možné libovolně polohovat až do horizontální polohy, přichází nová A730, která napravuje některé křivdy modelu stávajícího. Tou hlavní změnou totiž prošel displej – stále se jedná o 27" panel, ovšem konečně s IPS technologií (namísto nepříliš kvalitního VA panelu v minulém modelu) a adekvátním rozlišení pro práci na tak velké obrazovce: 2560×1440 bodů. Zbytek by se příliš odlišovat neměl a další informace se dozvíte v našem testu A720.

 

ThinkPady Edge s OneLink: jeden konektor pro data i nabíjení

ThinkPad Edge E431 OneLink Dock

Na výstavě CES 2013 Lenovo prezentuje také mírný refresh ThinkPadů Edge (15" model E531 a 14" E431). Na první pohled se prakticky žádné změny neudály, notebooky jsou možná trochu tenčí a uhlazenější, získaly pár designových prvků již mrtvé SMB řady IdeaPad V, ovšem narazil jsem na dvě drobnosti “pod kapotou”, které však ve výsledku tvoří podstatné vylepšení. Ostatní média tyto změny možná jen lehce zmínila (nebo nezaregistrovala vůbec), ale mě osobně obě změny velmi zaujaly!

 

lenovo-laptop-e531-front-back lenovo-laptop-e531-left-detail

 

První, více viditelnou změnou je nový clickpad: ThinkPady Edge se konečně zbavily vroubkovaného povrchu a podle všeho i zde najdeme clickpad s perfektním skleněným povrchem (nebo povrchem z prémiových ThinkPadů Edge) pro pohodlnější polohování. Clickpad je také větší, protože do sebe integruje tlačítka TrackPointu: na toto jsem obzvlášť zvědavý. Clickpad proto bude možné stisknout po celé ploše – ve spodní části poslouží klasicky jako tlačítka touchpadu, v horní zase jako tři tlačítka TrackPointu s tím, že rolovací je hmatově zvýrazněné klasickými vroubky. Podle všeho mají nové ThinkPady Edge konečně matný podklad klávesnice a funkční klávesy F1-F12 rozdělené do bloků po čtyřech (dočkáme se konečně i na ThinkPadech Classic?). Také čtečka otisků prstů se zdá být jiná, ale to je už skutečně jen detail.

 

onelink OneLink1

Vlevo: konektor Lenovo OneLink, vpravo: Lenovo OneLink Dock

 

Druhou, důležitou změnou je nový jednotný konektor (nazývaný Lenovo OneLink) pro napájení a zároveň připojení dokovací stanice s nativním HDMI výstupem: podle všeho se jedná o spojený nový napájecí (viz. Yoga, X1 Carbon) a datový konektor (podobný např. Thunderboltu). Lenovo vedle Edge ukázalo také OneLink dock (fyzicky podobný USB 3.0 docku), který této možnosti využívá: dock tak rozšiřuje (2x USB 3.0, ethernet, HDMI) i napájí notebook zároveň, jedním kabelem. Díky tomu se taková dokovací stanice významně přibližuje minimálně co do pohodlí běžným, nativním dockům – nabídne jednu přípojku, rozbočovač i nativní HDMI výstup, navíc dokáže notebook zároveň nabíjet.

 

K900: smartphone s Intel procesorem

lenovo-k900

Ačkoliv mobilní divize Lenovo existuje už několik let, mobilní telefony dodávala zatím pouze na čínský (a nově pár dalších) trh. Situace se bude podle všeho zlepšovat, Lenovo nasbíralo zkušenosti a svoje chytré telefony (ačkoliv v Číně samozřejmě prodává i běžné mobily, více či méně podobné jiným značkám) postupně uvolňuje dál do světa. Proto se na letošním CESu Lenovo blýsklo s nejvyšším modelem K900, který vedle až zbytečně obrovského displeje s úhlopříčkou 5,5" a rovněž zbytečně vysokého rozlišení Full HD nabízí jako jeden z mála procesor Intel Atom na 2 GHz, 2 GB RAM, hned 13MPx fotoaparát a nový Android 4.1.2 Jelly Bean. Hmotnost telefonu je 162 g a tělo je 6,9 mm tenké.

 

Další zajímavosti

IdeaCentre Horizon: obří počítač v obrazovce jako stůl

lenovo_ideacentre_horizon_table_pc_0

Po 27" bestii A720 přináší Lenovo nový koncept all-in-one počítače Horizon. Ve své podstatě se jedná o klasický, ač velký, “počítač v monitoru”, který je možné běžným způsobem používat k práci ve Windows, nicméně po sklopení do horizontální polohy se aktivuje rozhraní Lenovo Aura, které nabídne klasické multimediální vyžití (videa, fotky, hudba) a také hraní dotykových her i za pomoci speciálních nástrojů do ruky (figurky, hrací kostky apod.) ve více lidech, např. v kruhu rodinném.

 

Horizon with small table_01-2

 

Dodám jen, že konfigurace může zahrnovat Intel Core i7 procesor, grafiku nVIDIA GeForce GT 620M, 1TB disk se sekundujícím 64GB SSD. Samotný displej má standardní rozlišení Full HD, ovšem nabídne slušný IPS panel.

 

Erazer X700: herní desktop

ERAZER_X700_07 erazer%20x700_05dd

Lenovo už dlouho nabízí herní desktopy řady Erazer např. v Číně a letos se nejvyšší model X700 rozhodlo ukázat na výstavě CES celému světu. Po designové stránce se jedná o velmi pohledný a zajímavý počítač, který je ještě zajímavější uvnitř, protože nabídne skutečně herní výbavu: vedle přetaktovaných Intel Core i7 Extreme procesorů to je 32 GB RAM, 4 TB diskového prostoru a dvojice spolupracujících grafických karet – nVIDIA GeForce GTX 660 (SLI), nebo AMD Radeon HD 8950 (CrossFire). Potěší také, že chlazení je kapalinové, čili účinné a tiché.

 

IdeaPad U310, U410, Z400, Z500 Touch

lenovo-laptop-z500-touch u310-touch-300x280

Vlevo: IdeaPad Z500 Touch, vpravo: IdeaPad U310 Touch

 

Oblíbené IdeaPady U310, U410 (Ultrabooky) a Z400, Z500 (multimediální stroje) dostanou dotykové displeje, díky čemuž se s nimi bude na Windows 8 lépe pracovat. Brzy se tak objeví na trhu varianty s přídomkem “Touch”. Řada Z dále získá podsvícenou klávesnici (tato možnost je k dispozici ovšem i nyní). K žádné jiné výrazné změně u těchto modelů nedojde.

 

Závěrem

Novinky jsou vskutku zajímavé a rozhodně se na všechny, které si najdou cestu do ČR, potažmo k nám na testování, těšíme. Upřímně – už aby tady něco bylo! Jakmile budeme mít – byť jen na krátko nebo na skok – možnost si některou z novinek vyzkoušet, nezapomeneme vše nafotit a/nebo natočit a samozřejmě se podělíme s vámi zde na blogu.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky