ThinkPad Tablet 2 – první informace

26. 11. 2012 | 7

Nemělo by trvat dlouho a měla by se na trhu objevit druhá generace pracovního ThinkPad Tabletu. Na jednu stranu bude vyznávat podobnou filozofii, na stranu druhou bude zcela jiný – nově nebude chybět plnohodnotný x86 procesor, Windows 8 i s desktopovým rozhraním či vylepšená konstrukce.

ThinkPad Tablet 2 dostane Windows 8, stává se tak z něj plně použitelný tablet do firemní sféry. Windows 8 Pro nabídne plnohodnotné připojení do firemní domény třeba pomocí LDAP protokolu a s tím související centrální správu počítače. Pro uživatele bude jistě výhodou možnost práce s “dospělými” (desktopovými) verzemi programů jako třeba Outlook a díky tomu nativní používání Exchange a všech jeho předností na desktopu systému Windows 8. V souvislosti s tím dostává druhý tablet na rozdíl od svého předchůdce x86 procesor, grafický čip a slušné množství operační paměti.

Technické parametry, zpracování, rozdíly

Jako předchozí ThinkPad Tablet, ani tento se za svou výbavu opravdu nemusí stydět. Naopak druhá verze je v hodně záležitostech ještě originálnější.

Tou nejzajímavější novinkou je “plnohodnotný” dvoujádrový procesor Intel Atom, kterému sekunduje 1 – 2 GB operační paměti. Ve spojení s Windows 8 (Standard či Pro) se takto tablet klasifikuje do role opravdu pracovního stroje. Jako úložiště informací poslouží 32, nebo 64 GB paměti. Jak napovídá klasická tabletová velikost, displej má velikost 10,1″ s rozlišením “HD Ready” (tedy 1 366 x 768 bodů), použitá technologie je IPS s podsvícením LED a displej nabízí podporu multitouch až pro 10 bodů najednou, případně digitizér s perem. Informace na displeji bude zobrazovat grafický čip Intel HD SGX545.

tpt2-conn2 tpt2-conn tpt2-butt

Tablet samozřejmě disponuje Wi-Fi standardů 802.11a/b/g/n s čipem Broadcom a Bluetooth ve verzi 4.0. Mobilní komunikaci na cestách zajišťuje v českých luzích a hájích modem Ericsson (HSPA+) . Tablet jako jeho minulá generace nabízí dvojici kamer. Ta hlavní má 8 MPx s automatickým ostřením a přisvícením. Přední kamera nabídne obvyklé 2 MPx.

Z nejzajímavějších věcí, které druhý model ThinkPad Tabletu přináší, musím zmínit zajisté čtečku otisků prstů, NFC (bezdotykovou komunikaci na krátkou vzdálenost mezi zařízeními) a bezpečnostní TPM čip ve verzi 1.2 nebo 2.0, který slouží ukládání šifrovacích klíčů pro podstatně lepší zabezpečení (tablet samozřejmě nabízí také 256bitové AES šifrování). V duchu předchůdce nabídne též plnohodnotný USB 2.0 a micro-USB pro napájení a konektivitu s PC. Jedinečnou vlastností i nadále zůstává dokovací konektor.

Ze standardních konektorů lze vyjmenovat mini-HDMI, sdružený 3,5 mm jack pro výstup zvuku společně se vstupem mikrofonu. Zdá se, že ústupkem oproti první generaci bude bohužel microSD slot namísto SD slotu plné velikosti.

Baterie by měla vydržet o 2 hodiny déle, takže můžeme očekávat 10 hodin. Tablet bude i nadále dodáván s 10W napájecím adaptérem.

Dále bych chtěl vyzdvihnout, že tablet bude mít i nadále tlačítko pro vypnutí rotace displeje a přístupné reset tlačítko, které odpojí baterii od přístroje, což je dle mě v době integrovaných baterií potřeba.

ThinkPad Tablet druhé generace má přepracovanou konstrukci. Bude o mnoho tenčí než předchůdce a bude vyznávat hranatější tvary. Z rodiny pravých ThinkPadů dostal hořčíkovou RollCage, tedy vnitřní ochranný rám, který dělá zařízení mnohem odolnější a připravené pro náročné používání. Zpracování bude na lepší úrovni díky poučení ze slabších míst z prvního tabletu.

tpt2-1

Vnitřní konstrukce a hořčíková RollCage

Tabulka parametrů

Velikost 10,1″, HD WXGA (1 366 x 768 px)
Displej 10,1″ (16:9) IPS, LED podsvícení, nelesknoucí, multitouch pro 10   dotyků
Čipset Intel Cloveview Dual Core Atom CPU 32nm
Grafický čip Intel HD SGX545 (akcelerace 1080p při 30 FPS)
Operační paměť 1 GB, nebo 2 GB SDRAM
Úložiště 32 GB, nebo 64 GB
Digitizér a stylus Volitelné
WiFi, Bluetooth WiFi abgn čip Broadcom, Bluetooth 4.0
3G modem Ericsson HSPA+
OS Windows 8 Standard, nebo Windows 8 Pro
Kamera 8MPx s automatickým ostřením a přisvícením, přední 2MPx
Mikrofon Duální mikrofon s redukcí okolního hluku, VoIP funkce
Bezpečnost Čtečka otisku prstů, NFC, TPM 1.2 nebo 2.0
Porty Plnohodnotné USB 2.0, microUSB (nabíjení a komunikace), Dock, mini-HDMI,   Stereo reproduktor, 3,5mm jack pro audio a mikrofon, microSD čtečka karet
Senzory GPS, elektronický kompas, senzor okolního osvětlení, senzor přiblížení   (proximity), senzor zavření krytu (pouzdra), vibrace
Baterie, Napájení 10 hodin na baterii (30 Wh), 10W napájecí adaptér
Tlačítka Start tlačítko, tlačítko napájení, hlasitost, zámek rotace displeje,   tlačítko reset

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky