Lenovo QuickLaunch: “stará nabídka start” pro Windows 8? (krátké představení)

1. 11. 2012 | 0

Lenovo QuickLaunch

Během vyhledávání aktualizací v době, kdy postupně přibývaly ty pro Windows 8 na webu podpory Lenovo jsem nedávno náhodou narazil na nicneříkající, novou aplikaci Lenovo QuickLaunch, kterou jsem rovněž rozklikl a zjistil, že by do Windows 8 měla přidat některé funkce klasické nabídky Start. Jak to je doopravdy? A je software k něčemu?

 

Na software jsem narazil skutečně náhodou a v první chvíli jsem se jím vůbec nezabýval, protože jsem z názvu vůbec nepochopil, jakou funkci by měl plnit, nicméně nakonec jsem rozklikl popis aplikace, kde stálo (v překladu): Lenovo QuickLaunch poskytuje “zjednodušenou původní nabídku Start na pracovní ploše”. To už mě samozřejmě zaujalo o mnoho víc…

 

Lenovo QuickLaunch ikona

 

Po instalaci skutečně malého, 6MB instalačního balíčku dojde pouze k tomu, že se na hlavní panel připne nová aplikace s pro Lenovo typickou červenou kuličkou a symbolem šipek vzhůru. Symbolika celkem funguje, a tak se už z tohoto piktogramu dá odvodit, co asi bude dělat, tedy že zobrazí určitou nabídku. Není to zrovna nejelegantnější řešení, nepředstavoval jsem si to tak, nicméně proč ne.

 

Lenovo QuickLaunch

 

Po prvním kliknutí na ikonu pevný disk na několik vteřin “zachroustá” a zobrazí okno velikostně zhruba odpovídající staré nabídce Start z Windows 2000 a starších (při dalších spuštěních už okno nabíhá téměř okamžitě, i když drobnou prodlevu sledujeme, na což samozřejmě nativní nabídka Start netrpí). Na pohled okno nevypadá příliš vábně: tvrdošíjně zastává barvy Lenovo, čili nabídka má šedý, poměrně široký okraj, kombinuje šedou, bílou a světle modrou, dole najdeme dvě nevkusná tlačítka, nahoře humpolácké logo Lenovo a všude obrovskou spoustou zbytečně nevyužitého prostoru.

 

Lenovo QuickLaunch

 

Co okno (resp. nabídka) nabídne? Nahoře je to běžná (a zbytečná) okenní hlavička s tlačítky pro minimalizaci a uzavření. Dále již zmíněné logo Lenovo s černým pozadím, pod kterým najdeme světle modré pole s tlačítky plus a mínus. Všechny tyto tři části jsou zbytečně velké a 80 % jejich prostoru neplní žádnou (nebo zbytečnou) funkci. Tlačítka plus a mínus slouží pro přidávání a odebírání aplikací do a z nabídky pod nimi a také k jejich uspořádání. Rámec jich zobrazí osm, ale díky rolování jich můžete přidat jakékoliv množství.

 

Lenovo QuickLaunch vyhledani Lenovo QuickLaunch Utilities menu Lenovo QuickLaunch shut down menu

Zleva: vyhledávání, nabídka “utilit”, nabídka “vypnout”

 

Dále už okno nabídne známé vyhledávání (vyhledáváte soubory a aplikace ihned během psaní) a dvojici tlačítek – jedno pro zobrazení “utilit” (sem patří odkazy na uživatelské složky, Tento počítač, Ovládací panely, Zařízení a tiskárny, výchozí aplikace, nápovědu, příkaz “spustit” a zobrazení plochy). Druhým tlačítkem je známé “vypnout”, kde si můžete zvolit z kompletní nabídky možností vypnutí, jak jste byli zvyklí s předchozími verzemi Windows (přepnout uživatele, restartovat, hibernovat, vypnout, odhlásit se a zamknout počítač).

 

Poznámka: Vyhledávání fungovalo v mém případě poněkud nešťastně, protože nebralo v úvahu české názvy aplikací ve Windows. Nevím, zda se jednalo o problém s dodatečně nainstalovaným českým jazykovým balíčkem, ale např. v rozhraní Metro jste běžně mohli vyhledat “Malování”, v Lenovo QuickLaunch bylo nutné zadat “Paint”. Ostatně viz. obrázek výše. Problém byl skutečně způsobený dodatečným jazykovým balíčkem. Na oficiálních českých Windows 8 Pro RTM funguje vyhledávání bez problému.

 

Lenovo QuickLaunch přidat zástupce

 

Přidávání aplikací do nabídky (mimochodem nic jiného nepřidáte) bylo zbytečně složité, bylo nutné klikat na tlačítko plus a z vpravo zobrazené nabídky aplikace vkládat. S “táhni a pusť” se rozlučte okamžitě, to v tomto případě nefunguje vůbec, stejně jako pravé tlačítko pro vyvolání nabídky.

 

Závěr

Od Lenovo QuickLaunch jsem toho moc neočekával a asi nebýt humpoláckého (čti hlavně zbytečně roztahaného) vzhledu a případně problémů s vyhledáváním aplikací, neměl bych nabídce příliš co vytýkat. I když vyloženě dobré by bylo přeložit ji do všech jazyků, řetězců pro překlad je minimum. Prostě a jednoduše poslouží především nenáročným uživatelům, kteří novému stylu fungování Windows 8 nepřišli na chuť a chtějí se vrátit ke kořenům (v tomto případě hodně, hodně starým a zjednodušeným kořenům – vlastně nebýt dynamického vyhledávání, funkcionalita Lenovo QuickLaunch by byla horší než nabídka Start ve Windows 95), kdy v “nabídce Start” najdou své oblíbené programy, odkazy na systémové funkce a kompletní nabídku vypnutí.

 

Lenovo QuickLaunch je velmi, velmi jednoduchá aplikace, která navíc zrovna dvojnásobnou porci estetiky a krásy nepobrala, samozřejmě také nenabídne ani zlomek funkcí a vlastností samostatných řešení, která do Windows 8 přidávají starou nabídku Start. Nicméně má jednu velkou výhodu oproti většině z nich: je zdarma, takže dokáže vytvořit určitý přechodný můstek mezi původním a novým charakterem ovládání Windows. Nic víc, ale spíš o něco méně…

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky