Dlouhodobé zkušenosti s používáním ThinkPad batohu

12. 10. 2012 | 18

 Pokud vlastníte notebook, již jste zcela jistě přišli na to, že je pro vás nezbytný batoh či nějaká brašna. Již rok používám ThinkPad batoh, a proto jsem se rozhodl předat vám své zkušenosti a postřehy ohledně tohoto značkového batohu.

Úvod

Přesněji řečeno se jedná o Lenovo ThinkPad Business BackPack. Je to na první pohled obyčejný černý batoh na notebooky do 15,6″ s cenovkou vyšší, než by člověk možná očekával. Na pohled druhý začne majitel ThinkPadu poznávat nějaké rysy, které jeho notebook s tímto batohem spojují. Může to být zmiňovaný černý industriální design nebo kousek červené gumy na zipu přední ploché kapsy, který evokuje (věřím, že to byl záměr) TrackPoint. Musím říct, že toto je detail, který se mi opravdu líbí. No a pro jedince, kteří si tyto věci nespojí, je tu ještě nevýrazný nápis ThinkPad.

Je tu ještě jedna, řekl bych nejpodstatnější, spojitost: batoh je vymyšlený účelně a prakticky. To je to, co se mi líbí na ThinkPadech – když je někdo vymýšlel, řešil, jak se budou používat a přemýšlel nad praktickou stránkou věci. Právě tuto ušlechtilou vlastnost má tento batoh s černými notebooky společnou.

Fyzické proporce

Batoh jako takový má tři hlavní kapsy a pět vedlejších. Jedna hlavní na notebook, druhá na dokumenty a třetí na příslušenství. Zipy jsou kovové a docela masivní – určitě bych se nebál jejich mechanického poškození. Má to ovšem i jednu nevýhodu, která mě osobně umí rozčílit k nepříčetnosti: táhla zipů o sebe při chůzi umějí klepat, tomu se dá snadno zabránit, pokud se naučíte je nechávat ve správných pozicích, čímž tento neduh eliminujete.

Oddíl pro notebook

Kapsa na notebook se nachází přímo na vašich zádech. Uvnitř se nachází standardní měkká ochranná přihrádka. Ta působí jako opravdu dobrá ochrana pro notebook, uvnitř je vystlána povrchem, který je měkký, hladký a má krátký chlup. Marketing tomuto materiálu říká SafePORT, který v tomto případě musím pochválit, působí na mě velice hodnotně a kvalitně. Tato kapsa má také standardní kšandu pro zajištění notebooku shora, fixuje se suchým zipem. Ochranou přihrádku nabízí v různých kvalitách mnoho batohů, ale Lenovo zde nabízí první chytré řešení. Kapsa na svém dně uchovává vyjmutelný gumový nárazník, který tlumí dopad notebooku, když ho vkládáte do batohu, ale také tlumí nárazy a pády zdola. Je to velice chytrá věc, která notebooku ušetří velice mnoho drncnutí na nejkritičtějším místě. Ještě bych chtěl zdůraznit, že do této části pro notebook se vejdou notebooky i dva – jeden do ochranné přihrádky a druhý do prostoru před ní, kde už počítač není chráněn, ale občas se toho dá využít na přenesení vícero notebooků. Konkrétní zkušenost mám s T520 a T410 najednou a nebyl sebemenší rozměrový problém. Batoh se trochu pronese, ale nouzově se tak dá použít bez problémů. Také je zajímavá taštička, kterou tu standardně najdete, sám ji nepoužívám, ale domnívám se, že je určena pro přenášení adaptéru – zajímavá věc, pokud adaptér nevyndáváte 20x denně jako já.

Střední oddíl

K prostřednímu oddílu na dokumenty toho není mnoho co říci. Je to oddíl velikostně vhodný na desky, sešity, dokumenty. Je tak zamýšlený, a proto do něj nedáte nic moc jiného, než podobně tenké věci, aniž by vám nafoukly celý batoh. Toto oddělení je rozděleno do dalších třech tenkými látkovými přepážkami.

Oddíl na drobnosti

Dostáváme se k nejpestřejšímu oddělení batohu. Je jím oddělení na příslušenství. Nachází se zde více menších kapes.

  • Jmenovitě 2x větší plochá kapsa,
  • 3x místo na vizitky,
  • 3x tužka,
  • jedna větší a objemnější kapsa (třeba na pevný disk),
  • jedna plochá kapsa velikostně vhodná na CD.

Nachází se zde ale ještě jedna, pro mě nejzajímavější. Tou je přihrádka přesně na míru pro UltraBay příslušenství. ThinkPad uživatel dost často používá nějaké příslušenství tohoto druhu (třeba rámeček na disk), ale zároveň nechce nechávat mechaniku doma, protože se prostě občas může hodit. UltraBay příslušenství má poměrně specifický, neskladný tvar a zároveň je potřeba jej uchovávat v bezpečí před poškozením nárazy, škrábanci a podobně. Toto je pro ThinkPad uživatele opravdu velké plus, sám to oceňuji každým dnem.

V tomto oddíle se ještě nachází drobný háček na klíče či něco podobného. Všechna tato místa, která jsem vyjmenoval, jsou na stěnách oddílu a přirozeně zde vzniká místo na dně, kde já osobně nosím adaptér.

Další drobná místa

Batoh oplývá dalšími pěti oddíly. Jedním z nich je takzvaná tajná kapsa, nachází se v blízkosti beder a její výhodou je, že se do ní nedostane nikdo bez vašeho vědomí. Prostě je pro zloděje těžší ukrást vám peněženku.

Druhá je extrémně plochá kapsa přístupná mimo hlavní oddíly. Je vhodná zejména na smotané kabely. Mojí výtkou by bylo, že je zbytečně mělká, ale na kabely je takřka ideální.

Třetí oddíl je velmi specifický a například pro mé potřeby zbytečný. Je jím podlouhlá kapsa, ve které se nachází tvrdý podklad s možností uschování CD. Bohužel, místa na CD jsou zde jen dvě a jsou až příliš úzká. V konečném důsledku si nejsem vůbec jistý, jestli jsem smysl tohoto prostoru pochopil správně. Podklad je k batohu napevno přidělán pomocí gumy, tudíž ho neodstraníte bez nenávratné změny.

Čtvrtý a pátý oddíl jsou si navzájem podobné, avšak významně jinak řešené postranní kapsy. Když máte batoh na zádech, tak kapsa, která se nachází vlevo, je shora otevřena a pokud ji rozepnete zip, tak se dá otevřít. Mezi ní a batohem se roztáhne síťka. Tímto se kapsa transformuje ideálně pro přenášení lahve. Vejde se do ní i 1,5l PET. Na pravé straně je kapsa, která se takto nedá použít a je shora uzavřená, hodí se například pro přenášení myši.

K čemu batoh nevyužijete?

Z popisu všech oddílů vyplývá, že batoh nedokáže být univerzální, protože je opravdu jen na notebook a dokumenty. Pokud se v něm pokusíte přenášet objemné věci, jako třeba oblečení nebo nestandardní technické hračky, tak se batoh deformuje, protože se nedokáže nafouknout.

Celkové provedení batohu

Přesuneme se k celkovému provedení batohu. Hned na začátek si opět neodpustím jeden mínus: na batohu je jako hlavní materiál použito zcela syntetické vlákno, to je samozřejmě příjemně odolné proti dešti, ale nepůsobí hodnotně. Měl jsem dřív batoh, který byl zcela jistě také celý syntetický, ale jeho materiál byl příjemnější a působil hodnotněji. Je to opravdu velký rozdíl.

Zevnějšek batohu obsahuje zase jedno velice chytré řešení: spodní strana, která se dotýká země, je tvořena tvrdým plastem, který nijak nenarušuje vzhled, ale plní svojí funkci a tou je zase ochrana. Zabraňuje hlavně poškrábání a protržení. Přínosem je také to, že povrch této strany vypadá po roce stále skoro jako nový, což je u jiných batohů častou bolístkou. Dalším šikovným řešením je, že prvních asi deset centimetrů od země je batoh potažen koženkou. Zaprvé takto vypadá batoh hodnotněji, za druhé to zabraňuje proniknutí vody – položíte-li si batoh např. v autobuse v zimě na zem plnou vody, udělá toto řešení svoji práci. Koženka je také na ručním madlu a ramenních popruzích – tam už je ale víceméně jen designovou záležitostí. Když už jsme u těch popruhů, neodpustím si říci, že nejsou nic moc. Vzhledem k ceně, mi nepřijdou příliš ergonomické ani dostatečně vypolstrované a dokonce nemají ani hrudní popruh.

Po roce

Po roce už mám v levém popruhu výrazně zmačkán molitan, je to pravděpodobně tím, že batoh přenáším relativně často jen na levém rameni, ale toto mohl prostě výrobce pořešit lépe. Umělé vlákno se zatím nikde netřepí, ani ve švu popruhů. Na spodním plastovém krytu je jedna malinká prasklinka, která vznikla z neustálého ohnutí. Na mé poměry je batoh po roce intenzivního používání ve velice dobrém stavu.

Závěr

Batoh jsem si vybral hlavně kvůli jeho jedinečným vychytávkám, designu, který mám rád, a příslušnosti k značce ThinkPad. Poskytuje vynikající ochranu notebooku, chytrá řešení, a proto jsem ochoten mu odpustit některé ergonomické nedodělky. Přál bych si, aby jeho příští generace tyto nedodělky vyřešila, pak by byl téměř dokonalý.

P.S.

Když jsem si tento batoh kupoval, hledal jsem jeho fotky – jak vzhledu, tak jeho uspořádání. Nenašel jsem jich množství, jaké jsem si představoval, případně ne v takové kvalitě, abych si prohlédl detaily. Proto se pokusím k článku přiložit pokud možno co největší galerii mých vlastních fotek – celkových i detailních – aby si mohl potenciální zájemce prohlédnout, co je libo (na rozdíl ode mě). Omluvte jejich případnou neprofesionálnost.

Fotogalerie

Fotografie jsou uloženy v následující fotogalerii a zaměřují se spíše na kvantitu:
http://adamlezak.rajce.idnes.cz/ThinkPad_business_backpack/

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky