Dicota SmartSkin a PerfectSkin: Ideální pouzdra pro 14″ ThinkPady Classic

19. 10. 2012 | 3

 Celkem dlouho jsem pro svůj ThinkPad T420s hledal úměrně skladné, lehké, ale hlavně elegantní pouzdro pro krátké přenášení. Přirozeně jsem došel ke sleevům a lehkým taškám, vyzkoušel jsem vícero značek, ale ideál jsem našel až u Dicoty. Jako vedlejší produkt mého hledání jsem našel rovněž pouzdro, které dokonale sedí na T420 s 9článkovou baterií…

 Poznámka: Na úvod bych rád dodal, že uživatelé ThinkPadů T430s, T410s i T400s budou mít naprosto stejné zkušenosti jako já. Pouzdra v dnešním článku jsou využitelná rovněž pro běžné 14″ modely, jako jsou T400, T410, T420 a T430, a to i s vyčnívající 9článkovou baterií.

Co je to “sleeve”?

Během psaní článku mě napadlo, že možná ne každý ví, co je to pouzdro typu “sleeve”, a tak si to ještě před dalším psaním vysvětlíme. Inu, “sleeve” v angličtině znamená rukáv nebo nějaký návlek, obal, což v podstatě přímo koresponduje s tím, o jaký druh pouzdra se jedná. Obecně je pouzdro typu “sleeve” opravdu nějaký druh návleku, který chrání vaše zařízení, v tomto případě notebook. V dnešní době se sleevy (hovorově též “slívy”, samozřejmě) pro notebooky vyrábí především z neoprénu, který je měkký a poddajný, a tak dokáže kopírovat samotné zařízení. To je ostatně pro tato pouzdra typické – měla by být co nejlehčí a co nejvíce splývat se zařízením, aby je zbytečně nezvětšovala. Běžné sleevy také nemají žádné popruhy, madla či ucha pro přenášení.

Sleevy tak neslouží k maximální ochraně, na to nejsou dostatečně tuhé, nicméně výborně poslouží jako ochrana před škrábanci či počasím při přenášení na krátké vzdálenosti (mezi kancelářemi, učebnami, ze schůzky na schůzku, z koleje do školy apod.) nebo jako dodatečná ochrana notebooku v batohu (mnohé batohy neposkytují ochranu notebook buď vůbec nebo jen natolik sporadickou, že se ani o ochraně mluvit nedá, levnou “slívou” notebooku dodáme potřebnou ochranu, aniž bychom museli měnit batoh).

Proč sleeve a ne běžnou brašnu?

ThinkPad T420s je můj primární notebook a nevybral jsem si ho náhodou – skutečně jsem po své staré R400 (nechť ještě dlouho dobře slouží novému majiteli) chtěl mnohem lehčí a skladnější zařízení při zachování ostatních vlastností na podobné úrovni, proto jsem se ustoupil od klasického “téčka”. Nicméně bylo třeba pouzdro, resp. dvě: taška a sleeve.

Taška: Chtěl jsem formát klasické brašny se dvěma uchy, bez ramenního popruhu, nicméně notebook do ní musel přesně pasovat, měla by být usedlá/elegantní, lehká (jak ve smyslu váhy, tak celkového dojmu) – přemýšlel jsem takto: na co mi bude lehký a kompaktní notebook, když ho hodím do nafouknuté tašky. Tašku jsem chtěl pouze na kratší přenosy, když jdu právě z koleje do školy a podobně. V takovém případě s sebou prakticky kromě notebooku nic nenosím, maximálně pár papírů, případně sešit a tužku. Eventuálně můžu vzít myš, externí disk nebo nějaké UltraBay příslušenství, ale to jsou všechno drobnosti.

Sleeve: Mám velmi dobrý a pohodlný outdoorový batoh, a tak, ačkoliv má kapsu na notebook, chybí její vystýlka. Nehledě na to, že tvrdý materiál kapsy notebooky rád odírá. Proto dávám notebook do sleevu a následně do batohu. Na sleeve proto nemám žádné výrazné nároky: černý nebo nejlépe červeno-černý (ThinkPad…) a aby pasoval na notebook.

Proč jsem nenacházel?

Vystřídal a otestoval jsem fyzicky krátkodobě i dlouhodobě hned několik značek a typů tašek a sleevů, bohužel vždy s poměrně negativními výsledky. Uvedu dva příklady za všechny. První pokus byl sleeve Belkin (F8N047eaBR), který se mi moc líbil, protože byl právě v kombinaci černé a červené, což se k ThinkPadu maximálně hodilo. Bohužel však 14″ varianta byla ideální na výšku, nicméně krátká na šířku (zhruba o 1,5 cm – výborně ale padla na původní ThinkPad X1 i s přídavnou baterií). Nedoporučuji sleevy natahovat (jak jsem to dělal já), i když to jde, protože se pevné části začnou vytahovat a “krabatit”, což nevypadá dobře. Za další budou dělat problém zipy, jejichž ochrana proti odírání notebooku přestane fungovat, a tak (překvapivě) notebook odírat budou.

Belkin sleeve, dole: vložená T420

Druhým příkladem budiž originální sleevy ThinkPad od Lenova. I zde se konalo velmi podobné zklamání a z mého úhlu pohledu pro Lenovo také ostuda. Ačkoliv pro mě byly favority, protože odpovídaly do puntíku mým požadavkům, navíc s typickým nakloněným logem ThinkPad v rohu, rozměrově neodpovídaly ani trochu. 13″ varianta by tak tak seděla, nicméně přesto byla trochu moc natěsno, což jsem nechtěl po zkušenostech s pouzdrem Belkin riskovat. No a 14″ varianta zase působila jako sloní ucho, protože velikost notebooku přesahovala velmi výrazně.

ThinkPad sleeve 14″

Ze zkoušení různých značek a typů pro mě plynou tři poznatky. Jednak výrobci (a to i Lenovo) dodnes dodávají na trh pouzdra, která jsou určená pro notebooky se starým poměrem stran 16:10 a absolutně jim to nedělá žádný problém. Druhým poznatkem je, že nejlepší úhlopříčkou pro sleeve pouzdra je 13″ – na tu se hledá lehko. A třetí poznatek, resp. spíše rada pro vás, abyste neudělali stejné chyby jako já: vždy sleeve fyzicky vyzkoušejte, nikdy nekupujte naslepo, nejlépe ani podle oficiálních rozměrů, protože jsou často buď nepřesné, nebo se s oblibou zaměňují vnitřní s vnějšími, a nebo si je někteří prodejci jednoduše vymýšlí.

Kompaktní taška: Dicota Smart Skin 13-14,1″ (D30401)

Po poměrně dlouhém hledání, kdy už jsem byl téměř rozhodnutý pro jinou tašku, jsem náhodou narazil na Smart Skin od Dicoty (varianta 13-14,1″), která se pro mě stala naprostým ideálem ve všech ohledech – rozměry, provedení, kapsy, vzhled (pozn.: taška není zcela správné označení, ale vysvětlím dále v textu).

Původní a nový Smart Skin

Ještě než se pustím do popisu a hodnocení zkušeností s taškou, rád bych podotkl, že Dicota nabízí hned dvě “chytré kůže”, které se od sebe liší jak vzhledem, tak rozměry, přitom mají (na první pohled) stejné pojmenování. Dnes si budeme psát o nové verzi s kódem D30401 (správný název “Smart Skin”), starší varianta N22348N (správný název “SmartSkin”, tedy psáno dohromady) má jinak, méně univerzálně řešenou kapsu a detaily na ní jsou zbytečně výrazné (světle modré logo Dicota a zipy), dále má menší vnitřní rozměry, protože je určená zřejmě ještě pro notebooky 16:10 (čili je o několik milimetrů vhodnější např. pro ThinkPady T410 a T410s, ovšem T420/430 a T420s/430s se do ní příliš dobře nevejdou).

Provedení, vzhled, materiály

Smart Skin od Dicoty v podstatě není nic jiného než kvalitnější sleeve s malou vnější kapsou, ale hlavně madly do ruky. Poslouží tedy jako velmi kompaktní, tenká a lehká brašna. Celá vnější část je z neoprénu, výjimku tvoří pouze obvod z nylonu, který zamezí výrazným deformacím a lépe se čistí, pokud pokládáme tašku/sleeve na zem.

Uvnitř, v oddílu pro notebook, je materiál ještě jemnější a měkčí než na povrchu, má velmi jemný, téměř neznatelný chloupek, dokonce na mě působil jako tenká vrstva paměťové pěny, ale to může být jen zdání. Udělal mi ale radost, protože je notebook v pouzdru jako v bavlnce (tento výraz prakticky ani nemusím přibarvovat, protože takový pocit jsem z něj skutečně měl).

Madla včetně jejich uchycení jsou samozřejmě rovněž nylonová, pouze ručky mají neoprénový povrch pro pohodlnější nošení. Nicméně chvíli trvá, než si ucha z výroby sednou a získají rozumný tvar, aby o sebe nezavázela a nepřekážela v ruce.

Taška působí díky celočernému provedení, ladným tvarům, tenkému profilu, čistým zakončením švů a oproti svému předchůdci černým a tmavě kovovým detailům včetně loga Dicota velice univerzálně, elegantně a usedle. Jsem si jistý, že neudělá ostudu ani u obleku.

Vnitřní prostory

Hlavní prostor určený pro notebook má oficiální vnitřní rozměry 340 x 40 x 245 mm, čili bez problému do něj vložíme 14″ ThinkPady i s rozšířenou 9článkovou baterií. Osobně jsem zkoušel T420s a T420, oba se v pouzdře cítily jako doma a úplně perfektně jim bez jakéhokoliv pnutí padlo, jako by pro ně bylo ušité – na šířku odpovídá na milimetr, na výšku zůstane s šestičlánkem rezerva cca 2,5 cm, což se hodí právě pro přečnívající baterii, která prostor vyplní přesně (bude pak ale vhodnější notebook vkládat čelní stranou dolů). Dodám ještě, že se do tašky notebook vkládá shora po rozepnutí zipu (tedy “toploader” taška), ochrana proti odírání notebooku od zipu je výborná, resp. lepší než u ostatních sleevů, které jsem zkoušel, slouží zároveň jako ochrana před prosakování vody skrze zip, ten však mohl mít trochu plynulejší chod, ale to je do jisté míry vlastnost zipů s krytými zoubky.

Druhým úložným prostorem je malá přední kapsa se zipem. Při jejím návrhu buď někdo vyloženě přemýšlel v můj prospěch, nebo je to náhoda – její velikost přesně odpovídá formátu papíru A4, čili pokud s sebou jako já neustále nosíte blok a propisku, poslouží vám kapsa stejně dobře jako mně (je to ale skutečně “na chlup”). Nicméně díky flexibilnímu materiálu vložíme třeba i nabíječku, ačkoliv boule nebude působit zrovna pohledně.

V boční kapse jsou našité ještě dvě kapsičky z klasického tenoučkého nylonu, který v žádné brašně nevyvolává dojem kvality či jistoty, proto bych je zbytečně nepřecpával. Celkem hloupé na nich je, že nemají žádný volný prostor, žádný materiál navíc, čili bez deformace do nich vložíte pouze tenké věci, jako je mobil, kalkulačka, kratší kabel, externí pevný disk, sluchátka, CD/DVD, koná se ovšem jedno milé překvapení pro uživatele ThinkPadů: jejich rozměry přesně odpovídají UltraBay příslušenství (9,5 i 12,7 mm) – můžete s sebou tedy nosit druhý pevný disk, baterii, optickou mechaniku nebo jenom záslepku, co je vám libo. Vložit do kapsičky trochu objemnější peněženku (třeba s drobnými) nebo myš (zvlášť, pokud je to ThinkPad myš s soft-touch povrchem) už je ale trochu problém.

Shora: UltraBay baterie, externí pevný disk, sluchátka ThinkPad

Zhodnocení

Dicota Smart Skin je výborné řešení elegantní kompaktní brašny pro všechny uživatele skladných notebooků, jako je ThinkPad T420s (pro Ultrabooky nebude úplně to pravé, protože ty jsou přeci jenom ještě tenčí, menší a lečí, tam bude lépe působit sleeve/pouzdro na míru). Zaujme elegantním vzhledem, nadstandardním provedením, velmi dobrou cenou (pod 500 Kč s DPH) a několika užitečnými vlastnostmi, jako je přední kapsa formátu A4, kapsičky přesně pro vložení UltraBay příslušenství nebo velmi měkká vystýlka oddílu pro notebook.

Tip: Porovnání a rozdíly mezi T420 a T420s.

Jen je třeba si uvědomit a počítat s tím, že kromě notebooku do tašky nedáte téměř nic – vždy se musí jednat o malou, plochou věc, případně sešit/blok. Vložení objemnějšího předmětu do přední kapsy totiž znamená nevzhledné kroucení a boule. Já s tím ovšem problém nemám, v tašce nic takového nenosím, na to jsem si ji nekupoval.

Pro které notebooky je Smart Skin?

Taška (pouzdro) je vhodná jak pro slim ThinkPad T420s, tak pro klasickou T420 i s 9článkovou baterií, která do pouzdra pasuje, jako by pro ni bylo ušité – přečnívající baterie dokonce vyplní volný prostor.

Běžný sleeve: Dicota PerfectSkin 13-14,1″ (N26068N)

Abych nezůstal čtenáři nic dlužen, ještě doplním, který běžný sleeve jsem si nakonec pořídil jako pouzdro do batohu – nemusel jsem chodit daleko a po pozitivních zkušenostech s Smart Skinem jsem sáhl po PerfectSkinu opět od Dicoty, který nabídl prakticky shodné vnitřní rozměry – jedná se o běžný, výrazně levnější sleeve, který nakonec ale přesto maličko překvapil… Nesedí však už tak dokonale a přeci jenom T420 se v něm vyjímá lépe než (v tomto případě už) “příliš” tenká T420s.

Provedení, vzhled, materiály

PerfectSkin je kompletně z neoprénu, jiný materiál – kromě zipu – na něm nenajdeme, což se ostatně za danou cenu ani nečeká (kupoval jsem jej zhruba za 270 Kč s DPH). Pouzdro je kompletně černé, bez jakýchkoliv doplňků v jiné barvě (také táhlo zipu je “nudně” černé), pouze pro ozvláštnění najdeme mimo loga výrobce na přední i zadní straně drobný prolis. Oba elementy – logo i prolisy – ale mají svůj účel: logo značí lícní stranu, prolisy zase spodek obalu, abychom nemuseli hledat, na které straně je zip. Ten totiž není kolem dokola ze 3/4, jak bývá zvykem, ale jen o něco přesahuje polovinu obvodu. To mně osobně vyhovuje, vkládání je tak téměř jako u “toploader” brašen. Co má však PerfectSkin shodné se Smart Skinem, je výborná ochrana notebooku proti odírání zipem, která opět slouží také jako ochrana proti prosakování vody skrze zip, což je v dané ceně milé překvapení číslo jedna.

Vnitřní prostory

Sleeve dále překvapí vnitřním prostorem, který je totiž rozdělený na dvě části, resp. je mu přidána vnitřní kapsa. Nic záludného v tomto ohledu nehledejme, prostě je uvnitř pouzdra na straně s logem Dicota (další důvod, proč oceníte, že tam je) našitý předěl z klasicky tenoučké nylonové látky, do kterého můžeme uložit např. dokumenty. Jelikož zabírá celou vnitřní plochu, nebudou v něm papíry či bloky A4 vyloženě stísněné, ale najde se kolem nich ještě nějaký prostor pro snadnou manipulaci či vložení několika dalších listů. Pokud ale dokumenty nepřenášíte, upřímně vám bude – podobně jako mně – kapsa spíše překážet při vkládání notebooku. Dodatečné vnitřní polstrování PerfectSkin žádné nemá, čili vystačit si musíme pouze s neoprénem.

Co se vnitřních rozměrů týče, ty jsou, jak jsem uvedl, papírově prakticky shodné se Smart Skinem, čili na šířku se vejde 14″ ThinkPad Classic na chlup, na výšku ještě drobné místo zbude, nicméně ne tolik jako u Smart Skinu, což je dáno větším poloměrem zakulacených rohů, který úplně hranatým ThinkPadům nesedí. Nicméně T420 s 9článkem v pouzdru sedí dokonale, jako by pro tento ThinkPad bylo na míru ušité. U T420s naopak zamrzí, že je pouzdro hlubší (i pro “normální” notebooky), a tak na “slimu” trochu visí. Výsledkem kombinace těchto vlastností je, že sleeve na T420s nesedne úplně ideálně, zakulacené rohy vedou k vytváření určitých nafouknutých “kapes” nahoře a dole, nicméně stále se v rámci možností jedná o nejlepší řešení, které jsem našel, navíc ho mám jen do batohu.

Zhodnocení

PerfectSkin je na první pohled prostě obyčejný černý levný sleeve, nicméně ve výsledku to není tak docela pravda. Za vskutku lidovou cenu dostanete ještě pár drobných nápadů od Dicoty navíc, kde vede asi výborně provedená ochrana notebooku před škrábanci od zipu a vnitřní oddíl na dokumenty A4, který však někomu bude spíše vadit (pokud s sebou nejste zvyklí nic nosit, může vám při vkládání notebooku překážet). Já osobně bych ho tam mít nemusel, ale může se mi občas hodit. Podtrženo, sečteno: nejenže sleeve splnil má očekávání, ale ještě je předčil.

Pro které notebooky je PerfectSkin?

Úplně ideálně sedí PerfectSkin na T420 s devítičlánkem – budu se opakovat, ale zde máte skutečně pocit, jako by pouzdro přímo pro tento notebook někdo ušil. T420 s šestičlánkem už na výšku získá trochu volného prostoru, T420s je k tomu všemu ještě o poznání tenčí, a tak dopadá na notebooku sleeve trochu visí. Je ale třeba říct, že ani v jednom případě notebook v PerfectSkinu vyloženě neplave.

Podtrženo, sečteno

Pokud sháníte kompaktní, lehkou a elegantní brašnu (resp. sleeve s madly) pro ThinkPad T420s, ideální volbou je Dicota Smart Skin a vřele ji doporučuji. Rovněž poslouží velmi dobře také pro klasickou T420. Jakmile vybavíme T420 devítičlánkem, stále se výborně hodí Smart Skin, ale vyloženě dokonale padne PerfectSkin. Ten ostatně můžeme použít pohodlně také na T420 s šestičlánkem a T420s, nicméně s tím, že pouzdro nebude zcela přesné, na “slim” T420s bude navíc trochu viset.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky