ThinkPad T430: klasický zvenku, nový uvnitř (test)

11. 9. 2012 | 22

Už jsme otestovali pořádnou řádku nových ThinkPadů Classic, ale ten „nejklasičtější“ zástupce ze všech nám ještě chyběl: 14″ model řady T, T430. Ten se nám konečně dostal do rukou, abychom si ho důkladně a po všech stránkách otestovali ve skutečně velkorysé konfiguraci (i7, nVIDIA, SSD, HD+).

ThinkPady T jsou vlajkové lodě profesionálních pracovních (případně až korporátních, chcete-li) notebooků společnosti Lenovo. Drží si tradiční černý vzhled i ergonomický design, významně nadstandardní odolnost díky konstrukci kombinující kovové slitiny a speciální plasty a k dostání jsou dlouhodobě ve 14″ a 15″ provedení, přičemž „čtrnáctka“ nabízí také odlehčenou, tenkou a lehkou verzi s koncovkou „s“. To jsou ale všechno informace, které čtenář tohoto článku s největší pravděpodobností zná. A pokud ne, více najde v článku, který se zabývá celým portfóliem notebooků Lenovo.

Obecně se má za to, že nejklasičtějším představitelem této řady je právě 14″ varianta, v tomto případě model T430, která přináší plnohodnotný výkon, veškeré příslušenství, spoustu baterií, rozšiřitelnost i konektivitu typickou pro řadu T, avšak v menším provedení, které je výrazně vhodnější na přenášení než (de facto) pracovní stanice, případně DTR s 15″ úhlopříčkou, T530. Pro náš dnešní test jsme získali finální český kus nového ThinkPadu T430 v královské výbavě, ve které nechybí špičkové business dvoujádro Intel Core i7 Ivy Bridge, 8 GB operační paměti, dvojice grafických karet (integrovaná Intel i dedikovaná nVIDIA s technologií Optimus), velice rychlý SSD disk Intel, 9článková baterie a příprava pro 3G modem.

Kromě toho, že si dnes T430 otestujeme a představíme, se také zaměřím, kde to půjde, na rozdíly oproti předchůdci T420, kterého dlouhodobě používám coby služební notebook.

Vzhled a konstrukce

V oblasti vzhledu nedošlo od předchůdce k žádné výrazné změně, ale to se popravdě asi ani neočekávalo: T430 zachovává jednak na pohled stejný design, kdy je celé šasi úplně černé a matné, zadní strana víka displeje má „pogumovaný“, tzv. „soft-touch“ povrch, na který jsme léta zvyklí, rub základny není z hrubého, ale saténově matného plastu (i to je typický rys 14″ ThinkPadu T). Až po otevření víka displeje na nás vykouknou plasty s hrubou povrchovou úpravou, která se však oproti loňsku zdá zase o maličko jemnější a příjemnější na dotyk. Dodám ještě, že boky a čelo základny jsou tradičně zkosené a nově tyto linie nenarušují žádné příliš „industriální“ výstupky. Notebook tak působí stále jako profesionální ThinkPad, nicméně – podobně jako T430s – s konečně zcela čistým designem.

P9070893-25255B3-25255D P9071006-25255B3-25255D

Poznámka: Stejně jako u ostatních nových ThinkPadů se mi i u T430 zalíbila nová politika štítkování a servisních značek. Lenovo už čistý vzhled nekazí ani na rubové straně, kde jsme tradičně vídali nevzhledné nálepky se sériovými čísly, „machine numbery“, regulačními známkami, licenčními štítky Windows a potiskem indikujícím, co která krytka ukrývá a co který šroubek odkryje. Poté, co licenční štítky Windows zmizely pod baterii, přišlo letos příjemné přesunutí také všech ostatních štítků na stejná místa. No a veškeré servisní značky jsou buď pouze vyražené, nebo nanesené černou lesklou barvou.

 P9070968-25255B3-25255D P9070960-25255B3-25255D

Notebook zachovává pořád tu samou konstrukci jako předchozí generace. V základně se pod vrchní slupkou z černých plastů vyztužených uhlíkovými vlákny skrývá kovově šedá (a kovově tvrdá) kostra RollCage ze slitiny hořčíku. Do ní je napevno zasazená základní deska a zvětšená ocelová lůžka pantů víka displeje. Samotné víko už využívá RollCage nové generace v podobě plastů, které kombinují uhlíková a optická vlákna. Výsledkem toho je konstrukce, která v žádném bodě nezklame: základna je velice pevná a to samé se dá tvrdit o víku displeje (subjektivně je asi ještě pevnější než minulá generace – že by kvůli zvětšeným pantům?). Jen kus, který jsem měl na test, při silném úchopu místy drobně povrzával, což jsem zažil naposledy před dvěma lety.

Modrá je dobrá… ale už ne pro ThinkPad

Dokonce jsem si už byl schopný zvyknout také na fakt, že ThinkPady už definitivně vyřadily ze svého vzorníku modrou barvu, a tak zůstala kombinace černé s bílými prvky a červenými detaily (výjimkou je už pouze prostřední tlačítko TrackPointu). Nostalgicky nad tím musím zamáčknout slzu, protože modrý Enter prostě k ThinkPadu patřil, ale časy se mění a tragédie to není. Jen na klávesnici bych opět modré popisky vedlejších funkcí ovládaných klávesou Fn ocenil. Nicméně abych byl spravedlivý, těch vedlejších funkcí už je jenom pár a všechny jsou jasně odlišené tím, že se jedná o piktogramy namísto popisů. Očividně i na to se dá dívat z různých úhlů pohledu, na což jsem přišel až dnes. Černému, zapadlému tlačítku dříve s nápisem „ThinkVantage“, které dnes spouští SimpleTap, ale na chuť stále přijít nemůžu. Kdyby tak aspoň bylo uživatelsky nastavitelné, ale snad i toho se dočkáme.

Stále méně diod

T430 pokračuje v trendu ThinkPadů 2012, a tak nám opět ubyla jedna indikační dioda. Jako u ostatních modelů se jedná o vyhrazenou indikaci Bluetooth, nově jsou totiž všechny bezdrátové adaptéry indikované jedinou společnou diodou, což ale já osobně vítám, protože jsem nikdy neměl potřebu zkoumat každý samostatně v podobě diody. Nehledě na to, že to – předpokládám – sníží náklady na výrobu, kdy se úplně původně dělaly indikátory s Wi-Fi, Bluetooth a 3G (+ kombinace uvedených pro modely, které ten či onen adaptér ve výbavě neměly). Když ubyla samostatná indikace 3G, existovaly už jen dvě diody. Teď tu máme jen jednu. „U mě dobrý!“

P9070910-25255B3-25255D P9070894-25255B3-25255D

Velká loga táhnou

Pokud jste si všimli, 15″ ThinkPady (no a pak taky všechny Edge) měly vždy větší loga na svém těle než menší varianty – zřejmě kvůli proporcím, aby jejich velikost odpovídala. Tak s tím se Lenovo rozhodlo udělat krátký proces, a tak po vzoru řady L také T430 přichází s plnou velikostí loga ThinkPad i Lenovo (na opěrce zápěstí a zadní straně víka). Na tuhle změnu žádný vyhraněný názor nemám, jelikož po původním stavu překvapení následoval jen nezvyk a teď jsem ve fázi, kdy se mi to líbí.

P9070916-25255B3-25255D P9070926-25255B3-25255D

Drobná konstrukční vylepšení

Jak jsem se zmiňoval, zvenku notebook vypadá až na pár drobností stejně jako předchůdce, resp. tak, jak by ThinkPad Classic vypadat měl. Změny najdeme uvnitř, takzvaně „pod pokličkou“ a – ačkoliv nejsou významné – posouvají T430 podobně jako ostatní modely letošní generace trochu dál, vlastně vylepšenými drobnostmi snad ještě dál než ThinkPady 3 nebo 4 roky zpět. O co mi jde?

P9071064-25255B3-25255D P9071068-25255B3-25255D

Už na T430s jsem si všiml, že ačkoliv je konstrukčně prakticky shodný se starší T420s, uvnitř notebooku se pár detailů změnilo: klávesnice byla lépe podložená, vlastně nejlépe, jak jsem kdy v ThinkPadu viděl, významně si Lenovo pohrálo s maximální redukcí rezonací pomocí kovových pružin, případně použilo odhlučňovací pásky na několika místech hořčíkové kostry, kde se jí klávesnice dotýká. Významnějších změn jsem si všiml na X230, kde kovová vana, která zasahuje částečně i do líce, byla mnohem, opravdu mnohem lépe spasovaná s plastovými částmi konstrukce, a tak vytvářela téměř jednolitý celek, podotýkám však, že bez šroubů nebo lepidel. I klávesnice byla v dříve bolestivých místech pro řadu X lépe podložená a odhlučněná (ano, mluvím o horní části hned pod displejem).

P9071021-25255B3-25255D P9070966-25255B3-25255D

T430 jde v tomto směru ještě o kousek dál a vychází tak vstříc nejenom uživateli, ale také servisním technikům: na rub notebooku se opět vrátily šroubky s obojetnými hlavami, které byly vidět naposledy před třemi lety – na základní servis, čištení nebo rozšíření T430 vám stačí i plochý šroubovák, pokud zrovna nechcete odmontovávat celý displej. Klávesnice je opět výborně podložená a odhlučněná pružinami a páskou. Výborný nápad je umístit baterii základní desky stejně jako 3G modem k pamětem RAM – pokud by ji někdy bylo třeba vyměnit, nemusí se již kvůli tomu odmontovávat klávesnice nebo celý palmrest. Dále, některé moduly, jako je Wi-Fi, mají uchycení přímo na RollCage včetně výklenku a speciálně vytvořeného prostoru. Ale úplně největší radost jsem měl z antén bezdrátových sítí, jejichž kabílky konečně nejsou k RollCage připevněné lepící páskou (což během servisování taky nebyl žádný med), ale mají své vlastní plastové „držáčky“. Pro nevyužití třetí Wi-Fi kablík je dokonce připraveno vyhrazené „odkladiště“. Ale lépe konstrukčně vyřešená je v T430 i šachta UltraBay, která je – podobně jako klávesnice – lépe odhlučněná a do větší míry zabraňuje rezonacím a viklání příslušenství v ní umístěného.

Klávesnice, polohovadla

Ohledně klávesnice a polohovacích zařízení nemá smysl se v případě ThinkPadu rozepisovat: o nové 6řadé ostrůvkové (chiclet) klávesnici jsme psali už nejednou, a tak spíš odkážu na náš samostatný a celkem obsáhlý článek, který jsme tomuto tématu věnovali. Model T430, který jsem testoval, byl vybavený jak dvoustupňovým podsvícením klávesnice, tak lampičkou ThinkLight ve víku displeje. Obě metody plní svůj úkol dokonale a je radost obě mít k dispozici.

P9070946-25255B3-25255D P9070948-25255B3-25255D

Polohovací zařízení TrackPoint, suverénně nejlepší svého druhu na trhu, opět nemá smysl obšírně představovat ani komentovat, jelikož je na všech ThinkPadech stejné a také o něm jsme psali nejednou. I zde funguje skvěle, citlivost i odezva je špičková a ovládací software UltraNav jeho kvality jen podtrhuje. Tři vyhrazená tlačítka mají velmi jemný, tichý, ale přesto jistý stisk a díky souměrnému tvaru a menším výklenkům se mi lépe používají než ta minulá.

P9070934-25255B3-25255D P9070908-25255B3-25255D

Touchpad má stále dvojici vyhrazených tlačítek, jeho plocha je na dnešní poměry relativně malá, ačkoliv samozřejmě více než dostatečná a už třetí rok stejná. I zde můžu hodnotit odezvu a citlivost jedině na jedničku. Zajímavé ale je, že ačkoliv mi dříve povrch „à la smirkový papír“ (alias vroubkovaný, pravděpodobně pro ještě intenzivnější pocit z… polohování) nevadil, letos – a to je stejný, podotýkám – mi už pronikal do nervových zakončení na bříšcích prstů možná až příliš.

Obraz, zvuk

T430 může být vybavený 14″ displejem jak o základním HD Ready (1 366 × 768 bodů), tak HD+ (1 600 × 900 bodů) rozlišení. Vystačit si uživatel na této úhlopříčce rozhodně může s oběma displeji, kdybych nepotřeboval slušnou pracovní plochu i na cestách, asi bych spíš sáhl po „trapném“ HD Ready, nicméně pro ty ostatní je tu HD+. I model, který jsem testoval, byl vybavený – jak se na správný pracovní notebook sluší a patří – vyšším rozlišením. Displej je typu TN s LED podsvícením, matným povrchem a tradičně nekvalitním barevným podáním, no a také všemi omezeními, které z technologie vyplývají. Stručně řečeno se jedná o dlouhodobý ThinkPadí standard ve 14″.

Víko displeje drží dvojice ocelových pantů, které se od minulé generace dočkaly větší velikosti. To jsme si ale už řekli. Jejich rozložení je tradiční, tedy nad základnou, a tak je možné víko otevřít do plného úhlu 180°. Nebýt přečnívající 9článkové baterie, dalo by se otevřít ještě o chlup více. Tuhost pantů se od loňska celkem významně zvýšila, což je návrat k původnímu konceptu (jejich tuhost je zhruba stejná jako na 15″ modelu). Víko drží zavřené díky dvojici zámků, které otevřeme posuvníkem v přední hraně opěrky. S trochou cviku je možné víko otevřít jednou rukou, ale s 9článkem, který trochu mění vyvážení stroje, to příliš dobře nejde.

Dva stereofonní reproduktory najdeme po stranách klávesnice pod mřížkami. V tomto směru ke změně nedošlo – velikost, umístění i kvalita je stejná. Přibylo však tradiční vylepšení Dolby, ve verzi Advanced Audio v2 (tedy o stupeň níže než Home Theater v4), které má na kvalitu zvuku znatelný vliv, ovšem tentokrát ne 100% pozitivní: jednoznačně pozitivní je výrazně bohatší projev a vyšší hlasitost. Na druhou stranu jsou však v některých režimech při přehrávání složitějšího zvuku příliš přebuzené, zvuky splývají a rezonují. Nicméně celkově je zvuk lepší než dříve.

P9070955-25255B3-25255D P9071008-25255B4-25255D

Ve víku najdeme dvojici mikrofonů pro redukci ruchů a HD webovou kameru. Obě zařízení jsou velmi dobrá a opět se kvalita videotelefonie či jen obyčejného „skypování“ posunula o kus dopředu. Pomáhá tomu i vylepšená aplikace ThinkVantage Communications Utility, která nově inteligentně dokáže upravovat nastavení záznamu zvuku dle počtu osob u počítače (od širokého snímání až po směrové pro jednoho komunikujícího). Velmi užitečnou funkcí je také „face tracking“, tedy sledování obličeje webovou kamerou, kdy se použije a přiblíží díky velkému rozlišení pouze výřez části snímku, kde se nachází obličej uživatele – velmi praktické, protože jste stále v „záběru“ tak velcí, jak byste měli být.

Konektory a připojení

Konektorová výbava T430 se od předchůdce příliš nezměnila, došlo pouze na změny, které jsou ve znamení moderních technologií, nových trendů a zase se po několika letech upustilo od některých (z dnešního pohledu možná až) „archaismů“. Tedy ve výbavě najdeme rychlé konektory USB 3.0, zmizel analogový modem (využívaný dnes pouze v Africe; možnost USB náhrady) spolu s FireWire (které oba byly volitelné a pouze jeden mohl být přítomen) a namísto velkého DisplayPortu si na těle své místo našla jeho miniaturizovaná verze miniDP (v žádné konfiguraci nenajdeme Thunderbolt, na rozdíl od T430s). Samozřejmostí u profesionálního ThinkPadu T je i dokovací konektor třetí generace (s podporou nových dokovacích stanic s USB 3.0), do kterého připevníme i přídavnou Slice baterii.

P9070961-25255B3-25255D P9071033-25255B3-25255D

Na levém boku se nachází analogový VGA obrazový výstup, sdružený audio jack konečně na rozumném místě, v prolisu šachty pevného disku se usadil miniDP a dvě USB 3.0 (s miniDP není problém, nicméně některým uživatelům může dělat problém nedostatek místa kolem USB 3.0 konektorů, zvlášť s velkými flash disky). Čelní hrana neukrývá nic, pravý bok nabídne bezpečnostní zdířku Kensington, jeden USB 2.0 port, ExpressCard/34, čtečku paměťových karet, UltraBay (s optickou mechanikou, která je tak dobře umístěná, že se sama ráda otevírá, když notebook chceme přenášet) a zbývá už pouze v naší konfiguraci čtečka čipových karet. Zadní strana je z většiny zabraná baterií, samozřejmě, ale najdeme zde i napájecí konektor, gigabitový ethernet a stále napájené (žluté) USB 2.0.

P9070995-25255B4-25255D P9070978-25255B4-25255D

Z bezdrátových adaptérů najdeme klasickou dvojici: Bluetooth 4.0 a Wi-Fi b/g/n od Intelu. K dispozici je samozřejmě také příprava pro 3G modem, který stačí pouze dokoupit a vložit do volného slotu u operační paměti.

Výkon

Konfigurace, kterou jsme dostali k dispozici na testování, v podstatě obsahovala to nejlepší, co se dá do 14″ těla T430 „nacpat“: plnohodnotný dvoujádrový business procesor Intel Core i7 Ivy Bridge včetně rovněž business čipové sady, hned 8 GB RAM (oba zaplněné sloty), dvojice grafických karet – integrovaná Intel HD 4000 a dedikovaná, přepínatelná (Optimus) profesionální nVIDIA NVS opět výkonnější než loni. No a třešničkou na dortu je 180GB vysoce výkonný SSD disk Intel SSD 520 (šachta pro pevný disk je již uzpůsobená pro tenké, 7mm disky, a tak do ní 9,5mm standardní disk nevložíme).

    HWiNFO64-25255B3-25255D GPU-Z-252520nVIDIA-25255B3-25255D GPU-Z-252520Intel-25255B3-25255D CrystalDiskInfo-25255B3-25255D CPU-Z-25255B3-25255D

Testovaná konfigurace

  • Intel Core i7-3520M (2 jádra/4 vlákna, 2,9-3,6 GHz)
  • Čipová sada Intel QM77
  • 8 GB DDR3 RAM (1 600 MHz, 2 × 4 GB)
  • Intel HD 4000 / nVIDIA NVS 5400M (2 GB GDDR3 128bit)
  • 180GB Intel SSD 520 (7mm šachta)

Procesor si díky svému výkonu, který vyplývá jak z vysokého základního, tak po aplikaci Turbo Boostu zvýšeného taktu, ale také nadstandardní 4MB cache, poradí prakticky se vším, co mu svěříme, a to bez problému. 8 GB RAM nahrává jak náročným aplikacím, tak docela zajímavému zrychlení Intel HD 4000 grafiky (nicméně s přítomnou nVIDIí to není v tomto případě třeba). Grafický čip nVIDIA NVS 5400M sice stále vychází z jádra staršího data (čili nejedná se o pravou letošní šestkovou generaci čipů) s ještě 40nm výrobním procesem. Tak či onak ale nabídne 96 výpočetních jednotek, 2 GB GDDR3 paměti na 128bitové sběrnici a ovladače včetně firmware (BIOS) s garancí dlouhé stability a úpravami ve smyslu běhu profesionálních aplikací. Ve výsledku se tak jedná o čip na úrovni mainstreamu s adekvátním výkonem, a tak vedle práce je možné si i zahrát některou z modernějších her.

Cinebench-25252011.5-25255B4-25255D 3DMark-252520Vantage-25255B9-25255D 3DMark11-25255B11-25255D 3DMark06-25255B3-25255D CrystalDiskMark3-25255B3-25255D PCMark-252520Vantage-25255B8-25255D SPECViewperf11-2525201024x768-25255B4-25255D x264-252520Bench-252520HD-25255B4-25255D

Největší subjektivní přínos v odezvě a výkonu však přidá SSD disk Intel momentálně nejvýkonnější řady, který své klady nezapře. Navíc nabídne volitelně 256bitové hardwarové AES šifrování na základě ATA hesla (případně ve firmách centrálně skrze HPM), které neovlivní výkon.

Chlazení a hluk

Chlazení je standardně umístěno na levé straně včetně ventilátoru s dvojicí výdechů a většího množství průduchů na rubové straně základny, než bylo u minulé generace (což je ale vzhledem k vyššímu výkonu komponent logické).

P9071067-25255B3-25255D P9071069-25255B3-25255D

Za normálních okolností, tedy při běžné práci, si čipy drží teplotu klasicky mezi 40-50°C v závislosti na zatížení, umístění a okolních teplotách, povrch notebooku má samozřejmě rovněž příjemné teploty. Ventilátor má výrazně příjemnější a tišší zvuk než u T420, nicméně na druhou stranu dostal trochu pisklavý nádech. V této vysoké konfiguraci běžel na nižších otáčkách prakticky neustále.

P9070987-25255B3-25255D P9070989-25255B3-25255D

Po 30 minutách extrémní zátěže kombinací FurMarku a Prime95 je ventilátor objektivně velmi tichý, ačkoliv fouká silně, nicméně už s výrazně pisklavým nádechem, což dojem kazí. Avšak po skončení zátěže velmi rychle otáčky klesnou. Teploty jader CPU v teplejší místnosti přesáhly 100°C, grafický čip se po mírném podtaktování o 100 MHz (z 660 na cca 560 MHz) zastavil a držel na 92°C, příliš příjemné teploty nemělo ani samotné tělo, které bylo dokonce na rubu chladnější než na líci (viz. teploty níže), nicméně obecně veškeré plochy, se kterými se dostal uživatel do styku, se ani v takovém případě nezahřály na více než 45°C, ovšem ocenil bych o pět stupňů méně na líci a klidně o 5-10 více na rubu.

Teploty povrchu po 30 minutách FurMark + Prime95:

  • Rub maximum:      45°C      (pod chlazením)
  • Rub      minimum: 29°C      (UltraBay)

Klávesnice   vlevo: 45°C

Klávesnice   střed: 38°C

Klávesnice   vpravo: 29°C

Levá   opěrka: 40°C

Touchpad:   33°C

Pravá   opěrka: 28°C

Napájení, výdrž na baterii

O napájení notebooku se stará standardní ThinkPad baterie (nově s autentizačním čipem) společná pro 14″ i 15″ model, dodat je možné ještě zespodu připínatelnou baterii Slice. V případě hlavních baterií je na výběr mezi 6- a 9článkovou variantou s kapacitou 57, resp. 94 Wh, Slice baterie je 9článek rovněž s 94 Wh.

V testovaném kusu jsme našli 9článek Sanyo, který nabíjel standardní 90W adaptér. Notebook byl z toho důvodu poměrně těžký (téměř 300 g navíc oproti 6článku; Slice baterie přidá dalších cca 600 g – jsou to už cca 3 kg a za chodu baterie nabíjíme skoro 6 hodin), nicméně odměnil nás reálnou výdrží na baterii, která prakticky nikdy neklesla pod 6 hodin, v reálu nebylo problém při zcela běžné úspoře energie dosáhnout 8 hodin, obvykle jsme se pohybovali přes sedm. S přídavnou Slice baterií se výdrž zdvojnásobí, a tak reálný provoz by se pohyboval mezi 12 (v nejhorším případě) až po 20 hodin (při vysoké úspoře energie).

P9071013-25255B3-25255D

Výdrži na baterii nahrává samozřejmě technologie přepínání grafických karet nVIDIA Optimus, která je – jak jsme psali v samostatném článku – letos zase lepší než loni (a to jsem si myslel, že loni už je to skoro „ono“): z 99 % už přepínání neobtěžuje, nezpůsobuje problémy ani nezkracuje výdrž na baterii (loni bych to hodnotil s odstupem času a po zkušenostech s T420s zhruba na 70 %). Když výkon nepotřebujete, máte pocit, že na vašem klíně sedí notebook s integrovanou grafikou. Když naopak výkon třeba je, cítíte pravý opak. A tak by to, myslím, mělo být.

Software, zabezpečení, záruky

Nepřekvapí, že předinstalovaným operačním systémem je Windows 7 Professional v 64bitové verzi. Z dalšího software je hned po vybalení k dispozici pouze základní sada, kde – z pochopitelných důvodů – vyčnívají pouze záležitosti jako Office 2010 Starter, Windows Live Essentials 2011, Evernote, Google Chrome nebo cloudový synchronizační nástroj Lenovo provozovaný díky SugarSync. Z ThinkVantage aplikací je předinstalovaný pouze PowerManager, zbytek je možné okamžitě nainstalovat pomocí připravených balíčků. Na úvod se taky uživatel může rozhodnout, zda chce použít Norton Internet Security nebo nainstalovat další drobnosti jako Skype, Adobe Reader či vypalovací a DVD software.

O zabezpečení se stará trio BIOSu (UEFI) v podobě hesel po spuštění a pevných disků, vyhrazeného bezpečnostního TPM čipu a samozřejmě čtečka otisků prstů nové generace s lepší diodovou indikací a přirozeně tradiční možností pomocí ní zapínat notebook (v době inteligentní hibernace už toto není tak významně důležité, ale přesto potěší v některých momentech).

P9070902-25255B3-25255D P9070949-25255B3-25255D

Záruky nabízí T430 zcela standardní pro jakýkoliv profesionální ThinkPad: v základu má trvání tří let s nutností notebook odnést do servisního střediska. Rozšířit ji však lze samozřejmě velmi jednoduše na pokročilé varianty, jako je oprava u zákazníka doma (onsite) s reakcí následující pracovní den (NBD).

Videopředstavení

Na videu jsem se tradičně zaměřil na kvalitu zpracování a konstrukce, konektory, zvukový projev včetně testu Dolby Advanced Audio v2, no a také hlučnost chlazení.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky