Lenovo ThinkPad T430s: businessman na cestách (druhý pohled)

16. 8. 2012 | 0

Je libo tenký, 14“ notebook s vysokou pevností, nízkou hmotností ale plnohodnotnou výbavou? Lenovo přišlo s již čtvrtou generací prémiového modelu T series s příponou „s“ – T430s. Pojďme se tedy podívat, zda se skutečně jedná o prémiový kus, který zvládne uspokojit pracovní potřeby i toho nejnáročnějšího uživatele.

Vzhled a konstrukce

Lenovo se i u T430s drží klasického, mnohými oblíbeného, jinými zatracovaného vzhledu, tolik typického pro ThinkPady. Ten stále vychází ze standardu nastoleného již před mnoha lety IBM.
Jsou zde použity kompletně matné, černé krycí plasty a vnější strana víka je navíc opatřena typickým pogumováním. Základna má zkosené spodní hrany, což opticky ještě umocňuje pocit tenkého notebooku.

IMGP572517

Příjemně mě potěšila kvalita zpracování. Tedy ne, že by někdy ThinkPady T series měly v tomto ohledu nějaké výrazné problémy, ale díky spojení slitinové konstrukce a krycích plastů docházelo docela často i u nových notebooků k povrzávání a vůlím mezi plasty. U T430s jsem si ničeho takového ani náznakem nevšiml, všechny plasty lícovaly a vrzání se také nekonalo. Celkově se jedná o solidně zpracovaný a bytelně působící notebook, u kterého se jeho majitel nemusí bát ani tvrdšího zacházení.

Klávesnice a polohovadla

Klávesnice je pravděpodobně nejdiskutovanější změna na ThinkPadech 2012, bohužel spíš v tom negativním smyslu. Na adresu nové klávesnice toho bylo (nejen) na tomto blogu napsáno již hodně, takže se nebudu příliš zabývat všemi těmi rozsáhlými změnami, které prodělala. Ale i tak se neubráním pár řádkům na toto téma. Na rovinu přiznám, že mi předchozí, 7 řadá varianta vyhovovala mnohem víc. Na této nové mi ani tak nevadí změna tvaru kláves, která má alespoň smysl ve zvětšení jejich plochy. Horší je ubrání jedné řady a s ním spojená změna rozmístění některých kláves a jejich vyvolání nově přes fn. Přitom nevidím žádný relevantní důvod, proč se zbavit jedné z velkých výhod oproti konkurenčním notebookům této kategorie. Namísto sedmé řady kláves se teď nachází pouze plastový pás s tlačítky pro ztišení reproduktorů a mikrofonu, regulaci hlasitosti, ThinkVantage a zapínání notebooku. Ty se přitom nacházely v plastové liště již dříve, jen si vystačily s asi 15 cm místa, namísto celé šíře klávesnice. Zmizel taky zástupný numerický blok. Přitom se jedná pouze o pár polepů a sw úpravu. Rovněž mi hodně vadí, že se z šesté řady stal jeden blok kláves bez jakéhokoliv rozdělení. Velmi to komplikuje orientaci v nich. Ani po 2 týdnech používání jsem nezvládl obsluhovat horní řadu kláves bez dívání. Mezi další nedostatky bych zařadil (bezdůvodné) přesunutí multimediálních kláves z kurzorových šipek do vrchní řady. Zde už nejsou tak rychle k nalezení.

Ale abych pouze nekritizoval. Mechanika kláves je opět velmi dobrá, stisk je jistý a není ani příliš hlučná. Mírně se taky změnil povrch kláves. Nemusel by už tolik trpět na “vyleštění” delším psaním, jak je tomu u předchozích klávesnic. Rovněž pozitivně hodnotím dvoustupňové podsvícení klávesnice, i když osobně radši využívám lampičku ve víku. Osvítí mi i okolí notebooku a sníží namáhání očí při pohledu do rozsvíceného displeje ve tmě. Nemusím tak mít ani rozsvícené světlo v místnosti. Podsvícení se mi naopak hodilo za šera, kdy zlepšilo čitelnost popisků.

IMGP57389 IMGP57509

Použitý trackpoint je zde tradičně výborný, i když mi chvíli trvalo, než jsem si zvykl na nový tvar jeho tlačítek a musel jsem si mírně upravit jeho nastavení k “obrazu svému”. K touchpadu rovněž nemám výtek. Je zde opět použit vroubkovaný povrch, který mně osobně vyhovuje. Jistě mi dá za pravdu každý, komu se potí ruce, že pak není nic příjemného pracovat s hladkým touchpadem, kde díky potu prst drhne. Tento problém u vroubkovaného povrchu odpadá. Reakce touchpadu byly bezproblémové, to samé platí o multidotekových gestech.

Konektivita

Jedna z věcí důležitých pro pracovní notebook je konektivita. V tomto ohledu T430s nezklame. Většina konektorů se nachází na zadní straně notebooku. Jmenovitě se jedná o gigabitový ethernet, permanentně napájené USB 2.0, mini DisplayPort (v konfiguraci s procesorem i7 Thunderbolt), USB 3.0 a VGA výstup. Na levé straně najdeme USB 3.0, sloučený jack pro sluchátka i mikrofon a ExpressCard/čtečku SD karet a čtečku SmartCard. Na pravé straně je pak už jen Ultrabay s mechanikou a mechanický vypínač pro bezdrátovou komunikaci. Pochopitelně nesmí chybět dokovací konektor na spodu notebooku. Umístnění většiny konektorů zezadu notebooku mi poměrně vyhovovalo, protože jsem pak neměl stůl plný kabelů a všechny byly poměrně úhledně schované. Pro časté připojování a odpojování flash disků apod. mi stačilo jedno USB 3.0 na levé straně. Trochu nešťastně je umístěna zdířka na 3,5mm jack. Pokud máte u reproduktorů „zalomený“ jack, tak si bude docela překážet se zařízením, připojeným do USB.

IMGP57294 IMGP57274

Z bezdrátových technologií je zde samozřejmě přítomno Wi-Fi a bluetooth 4.0. 3G modul je možno uživatelsky doplnit, notebook má potřebné antény i volný slot.

Displej a multimédia

Notebook je osazen matným 14” displejem s HD+ rozlišením (1600x900px). Jeho vlastnosti jsou pro tuto kategorii displejů bohužel naprosto typické. Jedná se zejména o špatné barevné podání (barvy jsou vybledlé) , horší pozorovací úhly a špatný kontrast. Displej tak není vhodný pro práci s grafikou a na zážitku při sledování videí či prohlížení fotografií to také nepřidá. Regulace jasu je rozdělena do 16 stupňů, nejnižší hodnota jasu je vhodná pro práci ve tmě. Pro používání notebooku za slunečného dne ve stínu by displej potřeboval ještě trochu více jasu, ačkoli oproti minulé generaci je zde maximální jas o něco vyšší.

IMGP57214 IMGP57374

Pochvalu si zaslouží zvukový výstup notebooku skrze 3,5mm jack. T430s stejně jako mnou nedávno testovaný IdeaPad U310 disponuje Dolby Home Theatre v4 a stejně tak i v tomto případě platí, že pokud věnujete trochu času hrátkám s ekvalizérem, tak se vám v kombinaci s trochu lepšími sluchátky notebook odvděčí poměrně slušným zvukem. Reproduktory, umístněné vedle klávesnice, dokáží generovat sice celkem plechový, ale poměrně hlasitý zvuk. Pro videohovor nebo příležitostné přehrání filmu jsou dostatečné.

Výkon, výdrž a chlazení

K dispozici jsem měl následující konfiguraci:

  • Intel Core i5 3320m (Ivy Bridge)
  • 4GB DDR3 RAM
  • Intel HD4000 / nVidia NVS 5200m
  • HDD 500GB

Notebook nabídne díky dvoujádrovému Ivy Bridge procesoru dostatek výkonu pro naprostou většinu běžných činností. Za dobu používání se mi tedy nestalo, že bych pocítil nějaký nedostatek výkonu. Je rovněž vybaven dedikovaným grafickým čipem, který se díky technologii nVidia Optimus zapíná pouze v případě potřeby. Většinu času tak notebook běží na Intel HD4000 integrované v procesoru, což pomáhá prodloužit výdrž na baterii a snižuje zahřívání.

IMGP57514

Zklamaný jsem z použitého akumulátoru. Má poměrně nízkou kapacitu 44 Wh. Díky němu se výdrž notebooku při prohlížení internetu se zapnutou Wi-Fi a 3/4 jasem pohybovala těsně pod 4 hodinami, což není zrovna moc, s přihlédnutím k faktu, že se jedná o vysoce mobilní stroj. Situaci naštěstí zachraňuje možnost dokoupit druhou baterii namísto mechaniky do Ultrabay. S touto baterií by se výdrž měla dostat k sedmi hodinám.

Díky kombinaci moderního procesoru a technologie přepínání grafik se při prohlížení internetu či jiné, málo náročné činnosti, notebook nijak nezahříval. Nebyl ani problém mít notebook na klíně. Chlazení bylo sice slyšet i při nízké zátěži, nicméně se jednalo o “hluk” na úrovni pevného disku a slyšet byl jen v opravdu tiché místnosti. Nízká hlučnost notebooku mě překvapila i při vysoké zátěži, bohužel po delším zatížení docházelo vlivem vysokých teplot na grafice k jejímu throttlování (dočasné výrazné snížení výkonu).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky