ThinkPad L430: Zase o něco víc ThinkPad (Představení, Test)

11. 6. 2012 | 14

První z nových ThinkPadů Classic, který se nám dostal na opravdový test do ruky, je ThinkPad L430, 14″ varianta základní řady profesionálních černých strojů – L, která v portfoliu postupem času nahradila řady R a SL a vytvořila tak alternativu pro uživatele, kteří nepotřebují některé z drahých technologií a vlastností ThinkPadů T. Hned na úvod prozradím, že L už se ještě více přiblížil vyšším kolegům.

L430_hero_03-25255B3-25255D L530_hero_03-25255B3-25255D

Oficiální produktové foto, vlevo: L430, vpravo: L530

Předpokládám, že některé věci, které jsem napsal v úvodu článku, vás budou minimálně překvapovat. Dokážu si představit, že se divíte, proč jsem napsal, že řada L nahradila R i SL, když to tak docela není pravda, proč píšu o uživatelích, kteří nepotřebují “drahé technologie” a proč si myslím, že se řada L přiblížila vyšším kolegům. Inu, na všechny tyto otázky, nebo alespoň na jejich “esenci” se budu snažit ze všech sil odpovědět.

Informace: V článku často odkazuji na novou generaci Enhanced Experience 3. Co je Enhanced Experience, se dozvíte ve vyhrazeném článku s do češtiny přeloženým videem. Souhrn novinek nejen v Enhanced Experience 3 na ThinkPadech najdete brzy v souhrnném článku.

I v tomto případě, prosím, berte na vědomí, že testovací kus ThinkPadu L430, který jsme měli k dispozici, je předprodukční anglický, nejedná se tedy o finální výrobek a nemá českou klávesnici, lokalizaci ani výbavu.

Trocha souvislostí z historie

Lenovo před pár lety – ještě s Montevinou – uvedlo pod ThinkPady R ještě řadu SL ochuzenou o většinu pokročilých vlastností a funkcí (především odlišná konstrukce s absencí kovového rámu Roll Cage), ovšem s atraktivnější cenovkou a líbivějším vzhledem, která byla ve své původní verzi z mého pohledu minimálně lehkým krokem stranou: nedotažená konstrukce, prapodivně se chovající ventilátor… Nicméně její přínos vnímám pozitivně v tom, že ve své podstatě dala následně vzniku ThinkPadům Edge (které se postupem času také vyvíjely a stále vyvíjejí, a to dle mého názoru veskrze k lepšímu).

 sl400-25255B3-25255D lenovo-thinkpad-edge-14_1-25255B2-25255D

Vlevo: původní SL400, vpravo: ThinkPad Edge 14″ první generace

Tip: Průvodce notebooky Lenovo.

Druhá generace řady SL (přestože stále s Montevinou) už byla úplně o něčem jiném: matné, kvalitnější a profesionálněji vypadající provedení (ač stále zcela plastové), rozumné chlazení… prostě celkově blíže opravdovým ThinkPadům (nejen proto jsem SL510 pořídil jako domácí notebook rodičům, zatímco s SL400 jsem nebyl spokojený). Na jejím základě o chvíli později přišla řada L, která byla pouze doplněna o dokovací konektor, aby skutečně zastala místo základních ThinkPadů pro malé firmy, následně dostala do vínku hrubou povrchovou úpravu plastů, zinkované panty víka displeje a obrazovky s vyšším rozlišením. Tím tak definitivně skončila původní řada R a byl to také rychlý konec SL, která mezi Edge a L (podobně jako R) skutečně neměla místo.

První pohled na novou řadu L, vzhled, provedení

Už když jsem měl poprvé v ruce 15″ ThinkPad L530, bylo jasné, že je něco jinak: notebook vypadal na první pohled jako plnokrevné “téčko” jen s hrubým povrchem víka displeje, jako měly 15″ ThinkPady R, a samozřejmě “vyzývavějšími” logy Lenovo a ThinkPad, které jsou na ThinkPadech L a Edge prostě větší, ne tak decentní. Až po podrobnějším průzkumu si člověk všiml trochu jinak klenutého těla, zkosené čelní hrany základny a absence zámku víka displeje. To mě upřímně potěšilo.

Vzhled

Nuže, jak nový ThinkPad L vlastně vypadá? Na první pohled je to jednoznačně ThinkPad: v zavřeném stavu se jedná o černý monolit s hrubým povrchem, ze kterého vykukují pouze dva pozinkované panty, které jsou vykrojené ve víku displeje. Oproti vyšším ThinkPadům je pouze patrné větší zkosení rubu u čelní hrany základny (kde jsou nově – trochu nepochopitelně – reproduktory) a mírně oblejší hrany.

 IMAG0863-25255B4-25255D P5110519-25255B3-25255D

Vlevo: L430, vpravo: L530

Po otevření celkem tenkého víka displeje pomocí tradičního vykrojení v pravé opěrce zápěstí, kde (podobně jako u řady X) chybí posuvník zámků víka, nás uvítá několik dalších překvapení: první je už známá chiclet klávesnice, ke které se dostanu, nepotěší výrazný rámeček kolem displeje, na který si člověk sice zvykne, ale prostě nevypadá ani trochu dobře a na první pohled praští do očí. Podobný problém jsem měl s prostorem vedle klávesnice, kde mají vyšší ThinkPady reproduktory. Notebooku příliš nepomáhá fakt, že je ve všech směrech rozměrnější než 14″ kolegové, hlavně půdorysně.

 IMAG0913-25255B3-25255D IMAG0882-25255B3-25255D

Vlevo: T420 (nahoře) a L430 (dole), vpravo: rámeček displeje L430

Všechna nepříjemná prázdná místa a nevzhledná zkosení se umocňují na 15″ verzi L530, která se od 14″ varianty liší jen a pouze tím, že je širší a delší, a tak vše působí tak nějak větší: prázdnota vedle klávesnice je do očí bijící, zkosená čelní hrana z notebooku dělá z některých úhlů spíše velký černý klínec, zhruba centimetr prostoru přibyl nad klávesnicí, zato rámeček kolem displeje je menší a už neruší.

 P5110516-25255B3-25255D P5110525-25255B3-25255D

ThinkPad L530: detaily

Dodám ještě, že nová generace řady L už kromě rozložení a pantů víka displeje zdědila po vyšších modelech také diodové ukazatele, které jsou nově klasicky pod displejem a na druhé straně víka prosvítá dioda napájení a režimu spánku. Pod displejem už byla konečně dokončena diodová čistka, a tak zde zůstaly pouze dvě: sdružený ukazatel sítí (jedna dioda pro Wi-Fi, 3G i Bluetooth) a činnost pevného disku.

Provedení, konstrukce

Stejně jako minulé generace i nová řada L je kompletně plastová a stejně jako minulé generace si zachovává velmi slušnou kvalitu zpracování (na poměry plastových notebooků). Konstrukce se posunula trochu více směrem k vyšším ThinkPadům, je čistší a jednolitější, vana základny působí spolehlivěji. Na prohyb reaguje srdnatě, opěrky se neprohýbají, ani zbytek základny – spíše prohneme celý notebook než jednotlivá místa.

IMAG0822-25255B3-25255D

Horší už je to ale s poměrně tenkým víkem: dříve jsem s trochou sebezapření za otevřené víko ThinkPady SL a L zvedal, teď jsem si to sice dovolil taky, ale s ještě větším strachem než třeba u původních ThinkPadů Edge. Uvážíme-li, že je víko pouze plastové, je na své tenké provedení poměrně tuhé, čemuž taky trochu pomáhá tradičně rozšířená horní hrana, nicméně zvedat za něj notebook nedoporučuji. Při tlaku je samozřejmě vidět vlnění obrazu, ale ve výsledku si myslím, že je to dostatečná ochrana panelu.

Zhodnotit kvalitu zpracování samozřejmě můžete z přiloženého videa, které zajisté bude názornější než strohý popis.

Klávesnice, polohovadla

Nové ThinkPady přichází s novými 6řadými klávesnicemi, které jsou v ostrůvkovém (chiclet) provedení, což je už tak nějak veřejné tajemství. V ThinkPadech L se samozřejmě uhnízdila základní verze bez podsvícení, řada L nedisponuje tradičně ani lampičkou ThinkLight. Nové klávesnici se samozřejmě budeme podrobněji věnovat v některém z dalších příspěvků, protože si jej tato změna – řekl bych – zaslouží.

IMAG0836-25255B2-25255D IMAG0837-25255B3-25255D

Klávesnice

Klávesnice jako taková je na první pohled shodná s tou v letošních ThinkPadech Edge, ale kromě stejného tvaru tlačítek jsou klávesnice výrazně odlišné. Jednak má verze v ThinkPadech Classic lepší podklad, je tlustší a lépe krytá proti prosakování vody, která tak může unikat pouze skrze vyhrazené odtokové kanálky. Ty jsou na novém ThinkPadu L zvětšené jako na vyšších řadách. Horní řada kláves je rovněž vyvýšená nad řady ostatní, aby se s ní lépe pracovalo, adekvátně k tomu je klenutý také její podklad. No a samozřejmě nad klávesnicí najdeme pruh s vyhrazenými tlačítky pro ovládání zvuku, tlačítko ThinkVantage a tlačítko napájení vpravo.

IMAG0869-25255B3-25255D IMAG0887-25255B3-25255D

Co se rozložení týče, nemá smysl debatovat, zda je lepších 6, nebo 7 řad: 7 je prostě lepších, protože některé klávesy jednoduše byly lépe přístupné a logičtěji se ovládaly (takový blok Page Up a Down či Home a End byl často k nezaplacení). S předsazenými šipkami se pracuje stále výborně, zamrzí, že už na nich není ovládání multimédií (to je stejně jako u Edge nahoře). Print Screen mezi pravým Altem a Controlem mi nevadí, ani nemám problém s absencí náhrady numerického bloku. Některé zdánlivě ztracené, pro většinu uživatelů exotické funkce se dají vyvolat zkratkami (Break = Fn + B, SysRq = Fn + S, ScrLK = Fn + C, Pause = Fn + P).

IMAG0879-25255B3-25255D IMAG0884-25255B2-25255D

Ale k tomu nejdůležitějšímu: jak se na klávesnici píše? Vzhledem k tomu, že už klávesnici na ThinkPadech Edge jsem měl velice rád, z toho titulu nemůžu říct na její “vylepšenou verzi” ani popel. Co se pohodlí psaní a mechanického provedení (odporu a stisku) nemám výtek: přestože používám ThinkPad T420s a T420, píše se mi na nové klávesnici výborně a až na ono redukované rozložení si nemohu stěžovat. Jednotlivé klávesy mají větší plochu s ergonomickým klenutím. Navíc je nová klávesnice významně tišší.

Ve výsledku tak nová klávesnice mechanicky kvalit té původní dosahuje a mít sedm řad, řekl bych, že je lepší než ta původní. Takhle ale bude samozřejmě mnohým trnem v oku. Já ji ale vyzkoušel a můžu s čistým svědomím říct, že je výborná, zda je ale lepší či horší než ta původní, se ještě neodvažuji soudit (nemám ještě ustálený názor).

Polohovadla

Jedna z věcí, které dělají ThinkPad ThinkPadem, je dvojice polohovadel UltraNav. I v novém L najdeme jak TrackPoint, tak touchpad s vyhrazenými tlačítky (čili nejedná se o clickpad). Oba doznaly drobných změn. TrackPoint je stále vynikající a nejlepší na trhu, nově má ve výchozím stavu aktivní poklepání, které – věřte nebo ne – funguje. Jen je třeba si na něj zvyknout, protože zatlačíte-li na něj při polohování více, začnete označovat. Dodám ještě, že se změnil tvar vyhrazených tlačítek TrackPointu: ty jsou nově stejně tvarovaná jako na Edge, nemají tak ono nové (v roce 2010 uvedené) vykrojení, na které jsem si těžko zvykal. Toto klasické je pohodlnější a přirozenější.

IMAG0874-25255B2-25255D IMAG0877-25255B2-25255D

Touchpad v řadě L už není od Synaptics, ale ELAN. Překvapilo mě to, protože bych to tak jednoznačně nejprve nepoznal, i když má znatelně nižší obnovovací frekvenci a citlivost. Přesto se s ním pracuje dobře a problémy způsobovat nebude.

Displej, zvuk, konektory, připojení

V 14″ L430 najdeme klasický matný HD (1366 x 768 bodů) panel s TN maticí, což je rozlišení, které na 14″ považuji za rozumné (sám mám na 14″ HD+ a není to úplně pohodlné, zvlášť při dlouhé práci). 15″ L530 kromě HD nabídne také HD+ panel. A jaká že je kvalita? Naprosto průměrná: 14″ verze L430 má klasicky vybledlé a nekontrastní barvy bez špetky sytosti, 15″ HD+ varianta L530 je na tom o něco lépe. Pozitivní je, že díky novému uložení pantů shodnému s vyššími řadami je nyní možné otevřít víko obrazovky až do plných 180° a to jednou rukou.

Zvuk

Jak jsem již zmínil, dvojici reproduktorů najdeme stejně jako u ThinkPadů Edge na čelní zkosené hraně základny, a tak je budeme dusit v případě, že budeme provozovat notebook na klíně nebo jiném měkkém, zvuk absorbujícím povrchu. To je jednoznačný odklon od klasických ThinkPadů, které doposud všechny měly reproduktory směrované k uživateli.

 IMAG0905-25255B3-25255D P5110530-25255B5-25255D

Vlevo: reproduktory L430, vpravo: zkosená hrana L530

Tuto nevýhodu však silně vyvažuje dvojice vlastností: jednak jsou reproduktory nadstandardně hlasité a jednak jsou vybavené vylepšením Dolby Advanced Audio v2 (součást Enhanced Experience 3), díky čemuž je zvuk prokreslenější a ještě zřetelnější. Výsledkem je sice plošší, ale hlasitý a zřetelný zvuk obvykle bez rezonance. Z ThinkPadů je – řekl bych – zatím řada L nejhlasitější a rozhodně je znát extrémní posun vpřed oproti předchozím generacím L a SL, které měly reproduktory otřesné.

Konektory

Konektory ThinkPadů L jsou nově rozmístěné velmi podobně jako na vyšších ThinkPadech Classic, a to – díky Bohu za to – včetně napájecího konektoru na zadní straně. Mezi dvě novinky platné pro všechny nové ThinkPady patří samozřejmě nativní podpora USB 3.0 (avšak bez modrého zvýraznění) a zmenšený DisplayPort konektor, který tak zabírá méně místa a uživatelské pohodlí se nijak nezhorší: pokud používáte dokovací stanici, nemáte problém (tam jsou plnohodnotné konektory). Jakmile jste na cestách, vždy budete z univerzálního DisplayPortu potřebovat redukci, ať už na velký DisplayPort, DVI nebo HDMI, a tak je ve výsledku jedno, zda s sebou v brašně nosíte velkou, nebo malou redukci. Dodám ještě zajímavost také platnou pro všechny nové ThinkPady: analogový VGA výstup stále disponuje aretačními šrouby, nicméně nově jsou skryté, vzhled je tak ještě čistší (posun tímto směrem ale pozorujeme už dva roky). Dokovací konektor na rubu je přítomen taky.

IMAG0894-25255B3-25255D IMAG0901-25255B2-25255D

IMAG0906-25255B3-25255D IMAG0908-25255B3-25255D

L430   a L530
Levá   strana VGA   s aretací
miniDP
1x USB 3.0
2x USB 2.0
ExpressCard/54
Pravá   strana Kensington   lock
Stále napájené USB 2.0
Optická mechanika
Sdružený audio konektor
Čtečka paměťových karet
Čelní   hrana
Zadní   strana Ethernet
Napájecí konektor
Spodní   strana Dokovací   konektor (3. generace)

Připojení

Testovaný předprodukční ThinkPad L430 přišel z Německa, a tak proto byl asi vybavený kompletní škálou bezdrátových adaptérů. K dispozici bylo vedle Wi-Fi Intel Centrino Advanced-N 6205 také Bluetooth 4.0 tradičně od Broadcomu a nový 3G modem Qualcomm Gobi 3000.

Novinkou, která přišla s architekturou Chief River a Enhanced Experience 3, je funkce automatického zjišťování bezdrátových sítí během spánku: notebook si pravidelně kontroluje dostupnost sítí i při spánku, aby se k nim po probuzení bez prodlení připojil. Je také možné nechat notebook ve spánku aktualizovat např. e-maily či feedy ze sociálních sítí.

Napájení, výdrž

Jakožto jeden z klasických ThinkPadů používá i L standardní ThinkPad baterie známé např. z řad T a W (jen se samozřejmě už i zde jedná o jejich novou generaci s “autentizačním” čipem) a rovněž standardní nabíječky. Základem je tak 6článek 70+ s 57 Wh, není problém dokoupit 93Wh 9článek. Přídavnou Slice baterii však k “elku” nepřipojíme.

IMAG0830-25255B3-25255D

Nová architektura Chief River je mírně úspornější, při nicnedělání notebook spotřebovává s maximálním jasem a aktivní Wi-Fi pouze pod 7,9 W a při přehrávání Full HD videa to je kolem 12-12,5 W, což zhruba odpovídá také běžné zátěži. S 6článkem se tak můžeme spolehnout na výdrž kolem 5 hodin, teoreticky se můžeme dostat i přes 6.

Mezi nové funkce v oblasti napájení patří také s architekturou Chief River a Enhanced Experience 3 související odlišný způsob uspávání a hibernace, který by měl zabezpečit až 30denný standby režim na jedno nabití baterie a zároveň rychlejší probouzení. Funguje tak, že notebook nehibernujeme, ale pouze uspáváme (proto také na klávesnici chybí zkratka pro hibernaci). Ten se automaticky po určité době přepne do hlubšího spánku, který připomíná hibernaci, ale probouzí se z něj mnohem rychleji (s mechanickým diskem do 20 vteřin). Upřímně jsem toto rád používal. V souvislosti s tím je zde ještě jedna drobnost: nově se notebook automaticky probudí ze spánku, hlubokého spánku či hibernace po otevření víka displeje.

Výkon, chlazení, hluk

CPU-Z-25255B4-25255D GPU-Z-25255B3-25255D HWiNFO64-25255B3-25255D

Testovaná konfigurace:

  • Intel Core i5-3320M
  • 4 GB DDR3 RAM (1 600 MHz, dual-channel, Hynix)
  • Intel HD 4000
  • Čipová sada Intel HM76
  • 320GB HDD Seagate slim (7 200 RPM)

IMAG0828-25255B3-25255D

V testované konfiguraci si našel místo nový dvoujádrový procesor Intel Ivy Bridge, který parametry i výkonem odpovídá staršímu Intel Core i5-2540M a který jsme si už otestovali. Grafický čip je samozřejmě integrovaný v procesoru, jedná se o nové jádro Intel HD 4000 se zhruba dvojnásobným výkonem oproti předchozí generaci, je tak lehce použitelné i na hry, ačkoliv v modelovacích aplikacích stále významně ztrácí oproti dedikovaným čipům. Jen čipová sada je běžná HM76. Pevný disk má standardní rozměry a je chráněný Active Protection System, ale uložený je klasicky (bez ThinkPad kovového rámečku a gumových lyžin).

Chlazení, hluk

Ventilátor je standardně umístěný v levém zadním rohu a disponuje dvěma průduchy na obou dotýkajících se stranách základny. Na rubu najdeme jen několik lehkých perforací, což je u ThinkPadů opět standard. Ve většině případů zůstává ventilátor vypnutý, jen občas se krátce spustí, během čehož je sice neslyšný, ovšem při aktivaci na zlomek vteřiny vyfoukne silněji. Za běžných okolností je tak notebook velice tichý a zároveň chladný. Trochu ale zamrzí, že ventilátor samotný má lehce vrčivý zvuk jako u minulé generace nebo ThinkPadu T420.

IMAG0825-25255B3-25255D IMAG0888-25255B3-25255D

Při plném zatížení se samozřejmě chlazení rozfouká víc, ale drží se stále na akusticky příjemné hladině, ač s klasickým fénovitým nádechem (lidsky řečeno: neruší). Pozitivní je, že po skončení zátěže jdou jak teploty, tak hluk rychle dolů. Teploty samotného těla se po 20 minutách extrémní zátěže FurMarkem a Prime95 drží v těch důležitých místech na rozumných hodnotách: opěrky a touchpad mezi 28-32°C, klávesnice do 40°C (klávesy samotné do 38°C), rub se zahřeje více: přímo pod chlazením atakuje 49°C, ovšem pouze lokálně v bezprostřední blízkosti pasivů chlazení, zbytek rubu se drží mezi 29-35°C. Více o čipech už prozradí teploty níže.

 teploty-252520baterie-25255B4-25255D teploty-25252020-252520minut-252520FurMark-25252BPrime95-25255B6-25255D

Teploty zleva: provoz na baterii, maximální 20minutová zátěž

Software, zabezpečení, záruky

Mezi předinstalovanými aplikacemi nechybí samozřejmě kompletní nabídka ThinkVantage aplikací (jejich představení i průvodce najdete v našem seriálu) – dle specifikace Enhanced Experience 3 jsou předinstalované pouze ty základní, zbytek je na pevném disku přítomen jako instalační balíčky pro okamžitou instalaci.

Možnosti zabezpečení přináší ThinkPad L přesně takové, jaké bychom od základního pracovního a firemního stroje očekávali: k dispozici jsou hesla BIOSu, po spuštění notebooku a ATA heslo pevného disku, vyhrazený bezpečnostní TPM čip a pouze základní čtečka otisků prstů, která tradičně neoplývá diodovou signalizací ani funkcí před startem operačního systému (pre-boot): dokáže tak přihlásit uživatele do Windows a otevírat uložená hesla v Password Manageru.

Jak se sluší a patří, záruka je sice v základu jednoletá s nutností notebook dopravit do servisního střediska, které je prakticky v každém větším městě, rozšířit ji však lze na víceleté varianty až s odezvou následující pracovní den, opravou u zákazníka doma včetně ochrany proti náhodnému poškození pádem, tekutinou či elektrickým šokem.

Video s představením

Závěr, zhodnocení

ThinkPady L nové generace mi upřímně i přes některé méně zdařilé prvky udělaly ve finále radost, protože se přiblížily “plnokrevným” řadám, jako je T, W či X, na první pohled z nich tak má člověk pocit, že se jedná opravdu o klasické ThinkPady, že je navrhovali ti samí lidé jako “dospělé” kolegy, že u jejich návrhu tudíž někdo přemýšlel a minimálně designem a provedením je identifikoval s celou rodinou ThinkPad, ať už jsou samozřejmě “odlehčené” všelijak.

Co mě nepotěšilo? Pokud začnu prvním pohledem, tak u 14″ verze L430 silně zamrzí široký rámeček displeje a s ním související větší půdorys notebooku. U 15″ L530 zase do očí praští zbytečné plýtvání místem kolem klávesnice, které u L430 není tak výrazné, ačkoliv využít se dalo lépe (resp. alespoň nějak) u obou modelů. Konstrukčně mě příliš netěší tenké víko displeje, pak lehce zamrzí u profi ThinkPadu touchpad ELAN.

Co mě naopak potěšilo? Jak jsem už nastínil, těch pozitivních vjemů bylo jednoznačně víc. Jsem rád, že byla zachována kvalita konstrukce minulé generace. Líbí se mi sjednocení těch zásadních prvků designu a rozložení s vyššími ThinkPady: povrchy, panty víka, rozložení konektorů, chlazení. Pak i konstrukční prvky podobně plnokrevným soukmenovcům, jako je jednolité podložení klávesnice a výborné odstínění od případné vylité tekutiny, vylepšené odtokové kanálky, čistší rubová strana a podobně. Jsem rád, že nelogické umístění reproduktorů Lenovo vynahradilo jejich slušným zvukem a hlasitostí, vítám miniDP konektor i rozumné chlazení ve všech ohledech.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky