Jak zajistit (tenký) disk v UltraBay adaptéru?

3. 4. 2012 | 0

Jak zajistit (tenký) disk v UltraBay adaptéru?

Profesionální ThinkPady nativně umožňují namísto optické mechaniky do univerzální šachty UltraBay vložit adaptér na druhý pevný disk. Uživatelé se setkávají (a my jsme se setkali taky) s problémy, že pokud se do adaptéru vloží tenký (7mm) disk, případně jakýkoli disk bez původního kovového ThinkPad rámečku, výrazně se kýve. Dnes si povíme, jak tomu předejít.

 

Rámeček pouze pro slim?

Na úvod ještě zmíním, že dodnes je k dispozici (i po několika letech!) pouze tenká (Slim) verze UltraBay adaptéru na druhý pevný disk. Přestože již dva roky zpět přešly kromě “eskových” modelů všechny ThinkPady T na běžné 12mm šachty, Lenovo stále tvrdošíjně nabízelo pouze tenký adaptér, a tak u většiny modelů zůstane v šachtě nejenom nevzhledná, ale také silně nepraktická škvíra.

 

13

 

Naštěstí se nám však podařilo zjistit, že Lenovo před pár týdny konečně vydalo také “tlustou!, 12mm verzi adaptéru pro Serial UltraBay Enhanced, která se momentálně dostává do distribuce. Budete-li chtít adaptér bez škvíry a nebudete-li chtít kupovat neoriginální verzi, máte nyní konečně možnost. Jakmile jej získáme na test, určitě uvedeme článek.

 

Proč se v rámečku disk kýve?

Lenovo přímo na samotném adaptéru (rámečku) doporučuje vkládat do něj pevný disk i s přišroubovaným původním kovovým rámečkem (tedy tak, jak se nachází v ThinkPadu z výroby, jen s tím rozdílem, že se z něj sejmou gumové bočnice tlumící nárazy). To má hned několik důvodů: jednak je disk zhruba o milimetr širší, a tak je v rámečku více napevno a “necvaká”, nicméně to není ten nejvýznamnější důvod.

 

IMAG0761 IMAG0763

 

Důležitější je, že má na sobě stále přečnívající šrouby, pomocí nichž rámeček na disku drží. Pro tyto šrouby má na sobě adaptér vytvořené západky (přečnívající pacičky), a tak se následně disk nemá možnost hýbat vertikálně – nevisí tak jen na samotném SATA konektoru.

 

Jak problém napravit?

Z výše uvedeného vyplývá, že řešení je až směšně jednoduché: stačí do disku zašroubovat (alespoň) poslední dva boční šroubky vzdálenější od SATA konektoru s plochými, většími hlavami, hlavy však nesmí být příliš vysoké/silné, disk by pak nešel vyndat, protože by se zapříčil (mělo by se jednat o M4 šroubky, dají se běžně sehnat v obchodech s počítači, případně s elektronickým spojovacím materiálem). Díky tomu po zasunutí do konektoru zasuneme také vyčnívající hlavy šroubků pod vyhrazené pacičky a disk následně nebude mít možnost se vertikálně pohybovat – snadné a účinné.

 

IMAG0758 IMAG0768

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky