3G modem pro ThinkPad a zkušenosti s ním

20. 3. 2012 | 29

V dnešní době poměrně dostupného a často také i rozumně rychlého mobilního připojení už jistě má smysl pořídit si mobilní internet také do přenosného počítače. Především pracující tuto možnost minimálně zvažují. Kromě externích modemů, které (více či méně) trčí ven, existují také interní varianty v podobě miniPCI-E karet. Povíme si, co je třeba splnit, chceme-li ThinkPad takovou kartou dovybavit a přidám krátké zkušenosti z několikaměsíčního používání.

Mobilní připojení samozřejmě není žádná novinka – je tu s námi v podstatě od samého začátku mobilního telefonování. Nicméně českým operátorům trvalo celkem dlouhou dobu, než přijali moderní technologie mobilního přenosu dat a následně pokryli české území mobilním internetem s rozumnou rychlostí a použitelností. Dnes se tak dá říct, že mobilní internet v notebooku konečně má smysl. Pro připojení však kromě SIM karty potřebujeme také modem, který dokáže v síti mobilního operátora komunikovat. Ten se označuje buď jako 3G modem, nebo také (z angličtiny) WWAN modem.

Proč interní modem?

Všichni jistě znáte 3G modemy, které nabízí operátoři prakticky (nebo skoro) zdarma ke svým datovým tarifům – vypadají jako velké USB klíčenky. Mají však hned dvojici nevýhod: pokud se chceme připojit, musíme mít modem stále připojený v USB portu notebooku, což s sebou nese velké riziko jeho vylomení, zvláště na cestách v dopravních prostředcích (zavadíme o stolek ve vlaku, opěrku rukou v autobuse, střední opěrku v autě). Tyto modemy “zdarma” jsou navíc obvykle nízké kvality, nepodporují všechny datové standardy (nemohou tak dosahovat např. vyšších rychlostí) a dost často mají mizernou citlivost a signál, takže pokud nejsme skutečně jen na jednom místě, internetu si příliš neužijeme. Za příplatek nějaké tisícikoruny si ale vždy můžeme koupit USB modem kvalitnější.

Externí USB modem

Téměř interní jsou 3G modemy, které vsuneme do ExpressCard, nebo PCMCIA (a podobného) slotu. Takový modem se téměř celý schová do těla notebooku, má výrazně lepší citlivost antén i příjem, obvykle také lepší podporu sítí a můžeme jej použít v jakémkoliv notebooku vybaveném daným slotem. Tento typ modemů bývá cenově obdobný jako modemy interní, jsou tedy citelně dražší než USB verze a operátoři je prakticky vždy nabízí s příplatkem.

ExpressCard modem

Interní modemy se připojují dovnitř šasi notebooku na základní desku pomocí miniPCI-E slotu, jsou tak poté nedílnou součástí samotného počítače – nikde nic nevyčuhuje, nic nemusíme připojovat ani odpojovat. Antény jsou vestavěné v horní části víka displeje (stejně jako antény Wi-Fi), mají tak vhodnější pozici, jsou větší a je jich více. Díky tomu má takové řešení vyšší citlivost a lepší příjem, vhodný také pro připojení v pohybu. Kromě několika výjimek v konzumních noteboocích vyrábí tyto modemy kvalitní výrobci, jako je Ericsson či Qualcomm. Jejich součástí je obvykle také GPS modul.

Ericsson F3307 interní modem

Podporuje notebook interní 3G modem?

Pokud má notebook podporovat doplnění o interní 3G modem, který se vloží do volného miniPCI-E slotu (stejně jako Wi-Fi adaptéry, staré moduly Turbo Memory, nebo moderní mSATA SSD disky), je nutné, aby kromě volného slotu nabídl také tzv. “anténní přípravu”. Jelikož 3G modem potřebuje svoje vlastní antény, tyto musí být přítomny včetně vyvedených kabelů.

Příprava pro 3G modem v ThinkPadu X220

 

Příprava pro 3G modem v ThinkPadu X200

(vpravo dole, modrý a červený kabel)

Většina notebooků počítá pouze s Wi-Fi, a tak touto přípravou vybavené nejsou, přestože třeba i mají volný miniPCI-E slot, antény ani kabely od nich vyvedené nemají. To má ale poměrně jednoduchý důvod: ceny interních 3G modemů za poslední roky neklesly (lidově řečeno) “ani o dolar” – drží se mezi 3 a 4 000 Kč, a tak pro určité cenové kategorie notebooků nemá smysl uvažovat nad jejich osazením a zbytečně zvyšovat cenu notebooku anténní přípravou. Např. cenu netbooku, který by se vyloženě pro použití s 3G modemem hodil, by modem prakticky zdvojnásobil.

Každý notebook Lenovo, který je vybavený anténní přípravou, ale neobsahuje osazený modem, je označený přívlastkem “WWAN-ready” ve specifikacích. V případě IdeaPadů a ThinkPadů Edge jsou to jen skutečné výjimky (malé úhlopříčky), zde se však spíše setkáme už s modemem osazeným (s označením 3G ve specifikacích). ThinkPady Classic jsou na tom o poznání lépe: v podstatě všechny ThinkPady řad T a X by měly být vybaveny anténní přípravou (označené WWAN-ready).

Který modem je nutné koupit?

Kvůli spolupráci s ovládacím software, předcházení nekompatibility a certifikaci od mobilních operátorů (které jsou mimochodem mnohem přísnější než certifikace Wi-Fi) používá každá generace ThinkPadů pouze jeden typ modemu, jiný není podporován a nebude tak fungovat (zámek přímo v BIOSu). V tabulce níže najdete podporované modemy v posledních třech generacích (vždy se jedná buď o modem značky Ericsson, nebo Qualcomm):

Generace Modem
Montevina
(Core 2 Duo)
P/N: 43R9153
(Ericsson F3507g)
Calpella
(Core první generace)
P/N: 78Y1399
(Qualcomm GOBI 2000)
Huron River
(Core druhé generace)
P/N: 0A36186
(Ericsson F5521gw)

Obsah balení

Co najdeme v balení a jak vypadá? Jedná se o klasickou menší kartonovou krabičku s příslušenstvím ThinkPlus, ve které najdeme spoustu letákových “leporelo” návodů s obrázky, jak modem nainstalovat do jednotlivých podporovaných typů notebooků. No a pak v antistatickém sáčku samotný miniaturní modem s aršíkem nálepek s MAC adresou, kterou je vhodné nalepit na notebook (pod baterii, kde jsou také MAC adresy LAN a Wi-Fi). Pod baterií najdeme také slot na SIM kartu.

Lenovo ThinkPad WWAN modem

Zkušenosti s 3G modemem v T420s

Svůj ThinkPad T420s jsem téměř okamžitě doplnil o podporovaný 3G modem – odšroubujete kryt na rubu notebooku, vložíte modem, zajistíte šroubkem, připojíte dvě antény a vše je hotovo. Konkrétně se jedná o Ericsson F5521gw s podporou de facto všech standardů od GPRS, přes EDGE a 3G, až po HSPA+. Teoreticky je tak možné dosáhnout stahování 21 Mb/s a uploadu 5 Mb/s. Modem je vybavený také GPS modulem s podporou A-GPS. Pro připojení používám internet od T-Mobile (viz. náš předchozí článek). Pravda, modem stál téměř 3 000 Kč s DPH, ale této investice nelituji ani vteřinu.

ThinkVantage Access connections

Modem samozřejmě spolupracuje se správcem připojení ThinkVantage Access Connections. V tomto případě nejde ani tak o to, že by se pak s modemem pohodlněji pracovalo (i když samozřejmě není potřeba instalovat žádný balast třetích stran od operátorů, který spíše obtěžuje, než že by pomáhal), ale vyloženě rád používám automatické připojení 3G modemem, pokud není k dispozici jiné připojení. Když např. vypadne Wi-Fi, nebo není žádná Wi-Fi v okolí k dispozici, Access Connections se připojí přes 3G modem a já nemusím žádné starosti řešit – příjemné. (Kolikrát je přetížený router ve škole, připojení vypadne, čehož si já ale ani nevšimnu: automaticky se spustí 3G.)

USB modem versus interní Ericsson F5521gw

První, o čem bych se rád ve zkušenostech zmínil, je okamžitě patrný rozdíl mezi externím USB modemem, který jsem od T-Mobile dostal zdarma, a interním, kvalitním Ericssonem. USB modem Huawei měl skutečně mizerný příjem a stejně jako všem ostatním levným externím modemům (testoval jsem i Vodafone) mu nedělal dobře pohyb např. ve vlaku, autě či autobuse – to internet spíše nešel, než že by šel (pravděpodobně velmi pomalé přepínání mezi vysílači). Nehledě na to, že modem nepodporoval rychlejší přenosové standardy (hlavně HSPA+), které jsou dostupné ve větších městech.

Ericsson F5521gw

S interním Ericssonem byl rozdíl znát hned: najednou jsem mohl být připojený k internetu při cestě dopravním prostředkem a s poměrně rozumnou přenosovou rychlostí (běžně kolem 300 kB/s), signál je neporovnatelně lepší a mezi vysílači přepíná modem velmi rychle, k výpadkům dochází jen výjimečně. Ve vlaku je sice signál i rychlost stále znatelně nižší než v autobuse/automobilu (dáno tím, že u železničních tratí, které vedou lesy a poli, není pokrytí rychlým 3G internetem, pouze EDGE), nicméně alespoň se dá připojení používat. No a pokud se občas zastavíte v některé z pražských kaváren vyřídit si elektronickou poštu, nestačíte se rychlostem divit: bez problému kolem 8 Mb/s.

Pokrytí a datová náročnost

T-Mobile má poměrně slušné pokrytí rychlým internetem, ovšem – jak už jsem naznačil – má své rezervy hlavně co se týče cestování vlakem. Nicméně na silnicích (zvláště těch důležitějších) budete neustále v dosahu 3G sítí, kde se rychlost přenosu bude pohybovat v řádech minimálně desítek, spíše stovek kilobajtů za sekundu, což je spolu s ovladačem modemu, který automaticky komprimuje obrázky, stav úměrný celkem pohodlnému prohlížení za jakýchkoliv okolností. Zastavíte-li se v nějakém větším městě, ideálně v Praze, můžete počítat s rychlostí nerozeznatelnou od Wi-Fi připojení (díky automatickému připojení občas ani v menším Jindřichově Hradci nepoznám rozdíl mezi školní Wi-Fi a T-Mobile 3G).

Kolik dat měsíčně spotřebuji? Když jsem si pořizoval tarif, rozmýšlel jsem se, zda si dát základní 3 GB měsíčně, nebo více. Zkusil jsem 3 GB s tím, že kdyžtak zvýším. Nakonec nebylo třeba: na běžnou práci, prohlížení internetu, čtení e-mailů na cestách a připojení, když přespávám v hotelech/penzionech bez Wi-Fi, bez problému vystačím i s polovinou tarifu (když mám méně cestovatelský měsíc, nepřelezu ani 1 GB). Takže o toto není třeba se bát.

Zamrzání modemu

Z nějakého důvodu se výjimečně (což je o to otravnější, protože s tím člověk nepočítá a vždy se to stane v nejméně vhodný okamžik) ovšem modem zasekne a do restartu nehodlá komunikovat. Nepřišel jsem tak docela na to, kdy se to stává: obvykle ale, když se poprvé připojuje do sítě a během toho vypadne signál. To – zdá se – modem rozhodí natolik, že pak odmítá komunikovat úplně. Nepomáhá vypínání modemu a zapínání, nepomáhá ani uspání notebooku, je skutečně nutný restart. Občas pomůže modem zakázat ve správci zařízení a opět povolit.

Ovšem nesetkal jsem se s problémy, kdy by se modem neprobudil po probuzení notebooku nebo jakkoliv jinak odmítal spolupracovat (až na výjimečné situace výše).

Situace včera a dnes

O 3G modemech a mobilním připojení jsme na blogu už kdysi psali. Níže najdete seznam starých článků, na kterých je poměrně dobře možné sledovat vývoj v této oblasti: v pokrytí, rychlosti i kompatibilitě a spolupráci 3G modemu v ThinkPadu. Taky jsme už v minulosti napsali jeden článek o levnějším 3G modemu v IdeaPadu.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky