Průvodce desktopy a all-in-one Lenovo

22. 12. 2011 | 2

Nejen o noteboocích Lenovo jest, a protože jsme se už zabývali notebooky a částečně monitory, nezbývá než se pustit taky do stolních počítačů a jejich odnože all-in-one, které Lenovo samozřejmě také nabízí. Představíme si jednotlivé řady jak pro práci, tak zábavu, chybět ani tentokrát nebude jejich obecný rozbor.

Základní značení

Obecný a ucelený model značení bohužel v případě stolních počítačů (desktopů) a all-in-one Lenovo tak docela nemá. Je to dáno tím, že konzumní (domácí) stroje jsou v portfoliu Lenova poměrně mladou záležitostí, které už z počátku získaly jednotné značení, čímž se liší od strojů pracovních, mezi kterými se zase v poslední době udály poměrně významné změny příchodem řady Edge.

Pracovní počítače

X A B c
M = profesionální
Edge = SMB
7 = základní
8 = mainstream
9 = nejvyšší
Generace p = vPro
z = all-in-one

V případě pracovních počítačů se nám nakonec podařilo obecný vzorec značení vyjádřit. Na prvním místě (ve vzorci X) stojí řada: M jsou profesionální, firemní modely, Edge značí počítače pro podnikatele, malé a střední společnosti a náročné domácnosti. Další znak (ve vzorci A) značí třídu v rámci řady: základní modely začínají sedmičkou, střední proud 8 a ty “prémiové”, nejvyšší 9. B pak značí generaci. Poslední dodatečné c značí variantu s podporou centrální správy a zabezpečení vPro (p), případně z značí provedení all-in-one.

Domácí počítače

X A B C
Řada Třída Generace

Domácí počítače, jelikož jsou v nabídce Lenova mnohem kratší dobu, mají značení už sjednocené, podobné notebookům a celkem jednoduše se vyjadřuje obecně. Na prvním místě (ve vzorci X) je řada (A, B, C, H, K, Q), která počítače jasně rozděluje a nastíní jejich určení. A je v rámci řady jakási třída. Zhruba platí: čím vyšší číslo, tím výkonnější/vybavenější/vyšší model. Koncové BC udává generaci.

Co je All-in-one?

Mezi stolními počítači se vytvořila nová moderní kategorie strojů all-in-one (AIO), lidově nazývaných jako “počítač v monitoru”, což poměrně dobře a jednoduše tyto stroje definuje. All-in-one počítače eliminují nutnost samostatné počítačové skříně, takže také redukují nutné místo, množství kabelů a nabízí obvykle výrazně nižší spotřebu než běžné desktopy, protože celý počítač je skutečně poskládaný (na první pohled) v monitoru, který je kvůli tomu trochu rozměrnější a těžší, ale stále ani zdaleka nedosahuje velikosti klasického stolního počítače se skříní. Tyto počítače jsou ideální také pro každého, kdo nemá chuť se počítačem dále zabývat, nebo je dokonce začátečník – koupí hotovou “mašinu”, která obvykle velmi dobře vypadá, hodí se i do moderně vybavených prostor (nejen doma, ale třeba na hotelových recepcích), šetří místo a není nutné laborovat s množstvím kabelů (je tu v podstatě jen jeden – přívodní; umí-li uživatel připojit žehličku do zásuvky, zvládne i all-in-one). Běžně se AIO – stejně jako monitor – dá umístit na VESA ramena a stojany, takže se s přístrojem velmi dobře manipuluje. No a při použití bezdrátového příslušenství případně dotykové obrazovky dostává využití těchto strojů další rozměr.

Pracovní počítače

Stejně jako v případě notebooků nedávno rozdělilo Lenovo také stolní pracovní počítače na klasické firemní/korporátní stroje a řadu o něco blíže běžnému uživateli, Edge, proto si počítače v tomto duchu musíme rozdělit také.

ThinkCentre

Nejklasičtějšími pracovními počítači Lenovo jsou stroje z rodiny ThinkCentre, kde tradičně nacházíme firemní desktopy, ať už v klasickém provedení “tower” (tedy věže – běžné skříně), nebo menší verze “naležato”, umístěné pod monitorem (ať už ve velikosti SFF = small form factor s rozměry 337 x 369 x 99 mm a vahou 7,5 kg, nebo ještě menší USFF = ultra small form factor s rozměry pouze 275 x 238 x 80 mm a vahou 4,2 kg). Všechny modely mají shodné skříně, typický je industriální, praktický, tmavý design (vycházející z ThinkPadů), v porovnání s domácími počítači obvykle vyšší zabezpečení (centrální správa, zabezpečení pomocí TPM čipu), nižší spotřeba energie (úsporné komponenty, zdroje s vysokou účinností) a vyšší důraz na jednoduchou údržbu, která nevyžaduje nástroje (namísto šroubováku stačí ruce). Pro snadnou manipulaci jsou ThinkCentery vybaveny madlem. Standardem jsou 3leté záruky s možností rozšíření.

lenovo-thinkcentre-m91-series-form-factor-options-25255B5-25255D

S příchodem rodiny Edge se nabídka klasických profesionálních ThinkCenterů zúžila pouze na řadu M, ve které tak nyní najdeme de facto všechny typy ryze pracovních desktopů od těch základních ekonomických (koncovka “e”), přes klienty v kompaktním provedení (SFF a USFF – často značené “Eco”), all-in-one (koncovka “z”), až po ty vysoce výkonné.

Stolní počítače

Tradičním základem je řada M7 (momentálně M71e), která se nabízí také ve variantě s komponentami AMD (M75e/M77) a představuje nejdostupnější firemní stolní počítače. Výše najdeme M8 (momentálně M81/M81p), kam spadá střední třída pracovních desktopů s vyšším výkonem i výbavou. Jak M7, tak M8 jsou nabízené ve verzi věže (tower) i kompaktnější SFF. Nejvýše pak stojí M9 (M91/M91p) s vyšším výkonem (čtyřjádrové procesory, dedikované grafické karty), profesionálním zabezpečením i podporou centrální správy. Tato řada je k dostání jako tower, SFF i ještě menší USFF, přičemž zachovává stejný výkon.

All-in-one

Mezi ryze profesionálními AIO jsou dnes k dispozici dva modely: základní M71z (de facto nástupce A70z) s 20″ HD+ displejem a nejvyšší M90z s 23″ Full HD panelem. V obou případech s možností verze s dotykovou obrazovkou, samozřejmostí jsou vestavěné reproduktory, TPM čip a v případě M90z také centrální správa a zabezpečení vPro. M90z se může navíc pochlubit stejně jako klasické ThinkCentery údržbou bez dodatečných nástrojů.

lenovo-thinkcentre-m71z-25255B4-25255D better-252520direct-252520lenovo-252520m90z-25255B4-25255D

ThinkCentre Edge

Úplně novou rodinou jsou pak již zmíněné ThinkCentery Edge, které z klasických ThinkCenterů vychází, zaměřují se však na modernější a čistší design (především přibyly lesklé plochy a červené prvky byly zvýrazněny) a cílí kromě malých a středních firem, které vyžadují líbivější vzhled, také díky multimediální výbavě na náročnější domácí uživatele, ačkoliv se stále jedná o pracovní počítače. Nedisponují však pokročilým zabezpečením, proto je také hardwarová výbava na “domácí” úrovni.

thinkcentre-edge-71-i3-2100-4gb-500gb-dvd-rw-win7-pro-64bit-twr-1607-d9g_i264339-25255B4-25255D

 Stolní počítače

Nabídka ThinkCenterů Edge je mnohem jednodušší a snadnější na orientaci – opět jen dokazuje, že se jedná o novou rodinu produktů s prvoplánově jednotným značením. K dispozici je dvojice modelů: nižší, určené spíše do náročnějších domácností, které začínají číslem 7, a vyšší 9, které už mohou směle směřovat do firem. Šasi je v obou případech opět stejné, můžeme volit mezi běžnou velikostí “tower” a zmenšenou SFF. Rozdíl mezi vyšší a nižší řadou je tak zas a znovu ve výbavě a částečně jsem ho už nastínil – sedmičkové modely cílí spíše na domácí uživatele, proto disponují “multimediální” čipovou sadou, možností pouze jednoho pevného disku a nabídnou menší množství starých “pracovních” konektorů a rozhraní. Vyšší řada tyto businessové “neduhy” logicky dohání: nabídne business čipovou sadu, dvojici pevných disků v RAID, volitelně dva sériové porty, volitelný paralelní port, staré PCI patice a namísto DVI tu jsou DisplayPort konektory, vyšší počet USB už v základu, jeden SATA 3.0 port, eSATA a volitelně také PS/2 konektory. Na vyšší úrovni je také zabezpečení, protože řada 9 podporuje heslo BIOSu i pevného disku. Rychlé porovnání níže:

  ThinkCentre Edge 71 ThinkCentre Edge 91
Čipová sada multimediální business
SATA 3 (SATA 2) 3 (SATA 2) + 1 (SATA 3)
Sériový port 1 1 + 1 volitelný
Paralelní port 1 volitelný 1 volitelný
eSATA ne ano
USB 4+2 6+2
PS/2 ne volitelně
Monitor VGA, DVI VGA, DisplayPort
Klasické PCI ne 2 plné + 2 tenké
Pevné disky 3,5″ 1 2 (RAID)
Zabezpečení ne heslo BIOS a HDD, vypínání USB
All-in-one

I zde je k dispozici dvojice all-in-one s naprosto shodným značením jako v případě běžných stolních počítačů. 71z je základní all-in-one mezi ThinkCentery Edge s 20″ HD+ panelem s CCFL podsvícením a velmi zajímavou cenou, ve výbavě najdeme procesory Pentium a Core i3. Nejvyšší all-in-one 91z už nabídne 21,5″ Full HD panel s LED podsvícením, který má díky krycímu sklu bezrámečkovou úpravu, volitelně dotykovou technologii, plnokrevné procesory Core i3, i5 a i7, “pracovní” čipovou sadu a dedikovanou grafickou kartu AMD (více o ThinkCentre Edge 91z v našem živém představení). Porovnání níže:

 lenovo_thinkcentre_edge_71z_111040486345-25255B5-25255D lenovo-edge-91z-aio-i5-2400s-4gb-1tb-21-5-fhd-multitouch-radeon-1gb-dvd-rw-win7-pro-64bit-1736-c5g_i549106-25255B7-25255D

  ThinkCentre Edge 71z ThinkCentre Edge 91z
Monitor 20″ CCFL HD+ 21,5″ LED Full HD, bezrámečkový, volitelně dotykový
Čipová sada multimediální business
Grafická karta integrovaná integrovaná, nebo dedikovaná AMD
Reproduktory 2 x 2 W 2 x 3 W (zesilovač)
Digitální obraz DisplayPort (volitelně) HDMI

Pracovní stanice

 lenovo_thinkstation_s20_d20_1-25255B5-25255D

Jen skrze odkazy zmíním také profesionální pracovní stanice ThinkStation, které mezi stolní počítače de facto patří také. Více o nich se dočtete v našem seriálu:

Domácí počítače IdeaCentre

Jelikož pracovní počítače patřily do rodiny Think, nepřekvapí, že domácí a zábavní stroje řadí Lenovo do rodiny Idea, konkrétně IdeaCentre. Jejich zaměření je jasné: naprosto všechny nabídnou domácnostem přístup k internetu, práci s poštou a multimédii, a to v stylovém provedení. Vyšší modely pak také náročná multimédia a hladký běh nejmodernějších počítačových her. Kromě stolních počítačů v klasickém věžovém provedení (H a K) najdeme mezi IdeaCentery samozřejmě také all-in-one stroje (C, A, B) a nově také kompaktní nettopy (Q).

Stolní počítače a nettopy

Základní stolní počítače IdeaCentre zastupuje řada H, která nabídne výkon vhodný pro běžné činnosti od práce, přes prohlížení internetu, až po základní multimédia v podobě obrázků a videí v HD rozlišení, a to vše v atraktivním provedení, které kombinuje pro Lenovo typickou černou a šedou s oranžovými detaily za velmi příznivou cenu. Výše pak stojí řada K, která nabídne vysoký výkon pro náročná multimédia i moderní počítačové hry a trochu agresivnější design šasi s větším množstvím oranžových prvků.

h420-25255B5-25255D k330-25255B5-25255D

Úplnou novinkou, která brzy dorazí i k nám, je řada nettopů Q. Nettop je počítač ve velmi malém provedení (155 x 40 x 192 mm). Q180, který se začne brzy prodávat, je tak možné používat nejenom jako stolní počítač (díky jeho velikosti ho však můžeme např. zavěsit na zadní stranu monitoru a de facto tím vytvoříme all-in-one řešení), ale taky jako multimediální centrum, pakliže ho připojíme k LCD televizoru, pořídíme např. bezdrátovou klávesnici s trackballem Lenovo a přidáme DVD či Blu-ray mechaniku. Viz. video:

All-in-one

Nejzákladnější all-in-one pro domácí použití patří do řady C, které dominují 19″ stroje se základním rozlišením a základním výkonem, avšak velmi nízkou spotřebou (dříve běžně stavěné na procesorech Intel Atom a řešení nVIDIA ION2). “Céčka” jsou vhodná pro základní práci a prohlížení internetu, zvládnou ale také multimédia. Živé představení C200 si můžete přečíst zde.

lenovo_c200_1-540x489-25255B5-25255D-25255B6-25255D

Výše pak stojí all-in-one řady A, které nabízí multimediální výkon a stylový design. Řada A300 se prodává v bílém provedení spolu s myší a klávesnicí ve stejném stylu. Jedná se o velmi kompaktní a elegantní 21,5″ all-in-one s podstavcem a stavitelnou polohou displeje (displej je na malém rameni, samotný počítač je v podstavci). Ještě výše pak stojí A700 s 23″ Full HD displejem a kompletní výbavou pro multimédia: procesory Core i3, i5 a i7, dedikované grafické karty střední třídy a televizní tuner.

 lenovo-a320-all-in-one-215-inch-hd-core-i3-4gb-ddr-750gb-hdd-windows-7-vbs6fuk-25255B4-25255D lenovo-idea-centre-a700-25255B4-25255D

Nejvyšší řada domácích all-in-one je řada B, která jednoduše řečeno začíná tam, kde A končí se svou A700, nabízí navíc ještě standardně dotykové ovládání. Nižší modely řady B300 jsou základními ryze multimediálními all-in-one počítači do domácností s 21,5″ Full HD displejem vhodné pro vše kromě náročných počítačových her. To pak dohání řada B500 s výkonnými grafickými kartami, 4jádrovými desktopovými procesory Intel Core druhé genegrace a 23″ Full HD panelem s podporou 3D zobrazení nVIDIA 3D Vision s brýlemi.

lenovo_ideacentre_b320-25255B4-25255D

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky