Představení zabezpečení počítačů WinMagic

16. 12. 2011 | 3

Špičkové zabezpečení počítačů WinMagic SecureDoc, které dokáže koncová zařízení šifrovat, vzdáleně i centrálně zabezpečit, spolupracovat s nepřeberným množstvím bezpečnostních prvků a také s technologií Intel Anti-Theft, přichází v oficiální distribuci také do České republiky. SecureDoc dokáže navíc využívat prvky zabezpečení ThinkPadů díky spolupráci WinMagicu a Lenova. Pojďme si toto řešení krátce představit!

WinMagic

Původem kanadská společnost WinMagic Data Security z Ontaria se zabývá zabezpečením dat už od poloviny devadesátých let, díky čemuž na tomto poli získala široké zkušenosti. Dlouhodobě spolupracuje s výrobci zabezpečovacích prvků, certifikačními organizacemi a je dodavatelem bezpečnostního řešení pro přední světové společnosti, ale také vládní agentury jak za Atlantikem, tak zde v Evropě.

Zabezpečení SecureDoc

Samotné bezpečnostní řešení pak WinMagic nazývá SecureDoc. To stojí na několika základních pilířích: prvním je samozřejmě kompletní šifrování celého datového úložiště (typicky pevného disku) metodou AES 256 bitů. Systém tak nešifruje pouze obsah souborů, ale celé diskové oddíly včetně souborového systému, dočasných a stránkovacích souborů sektor po sektoru. To samé dokáže systém provádět také s vyměnitelnými médii, jako jsou USB flash disky, paměťové karty nebo optické disky. Nechybí podpora pro hardwarově šifrované pevné disky.

sdlogo-25255B4-25255D

SecureDoc ale není samozřejmě pouze o obyčejném šifrování, to je jen prostředkem zabezpečení. Velmi důležitá je kontrola přístupu k datům skrze uživatelská oprávnění. Vzhledem k tomu, že SecureDoc dokáže spolupracovat s prvky ověření uživatele před spuštěním operačního systému (pre-boot: čtečky otisků prstů, čipové karty a další hardwarové tokeny), data na disku jsou nejenom šifrovaná, ale neoprávněný uživatel ani nespustí počítač. SecureDoc dokáže také zabezpečit samostatné soubory a složky, případně celé diskové oblasti na již zašifrovaném disku. Typicky máme šifrovaný disk, ale ne každému uživateli chceme zpřístupnit veškerý obsah, zvlášť důležité je toto na sdílených počítačích/pracovních stanicích. Přístup k jednotlivým souborům, složkám, ale také oblastem (oddílům) můžeme omezit.

winmagic_solutions_selfencrypting-25255B6-25255D

Soubory tedy chráníme, počítač spustí pouze oprávnění uživatelé, ale jak zamezit úmyslným, nebo neúmyslným únikům (nešifrovaných) dat, pokud už u počítače sedí oprávněný uživatel? K tomu slouží součást SecureDocu pro kontrolu portů a šifrování výměnných médií. Kontrola portů zajistí, že k počítači bude uživatel smět připojit pouze předem definovaná (ověřená) zařízení, filtrovat tak můžeme nejenom nezabezpečené flash disky, ale také klávesnice a myši – jak jen budeme chtít. No a šifrování výměnných médií není třeba vysvětlovat, funguje stejně jako šifrování celého pevného disku. Spojením těchto dvou prvků tak můžeme např. zaručit, že k počítači jeho uživatelé připojí pouze firemní šifrované USB disky.

Podpora operačních systémů, SecureDoc pro Lenovo

Velkou výhodou SecureDocu je, že nepracuje pouze s Windows, ale podporuje také operační systémy Mac a Linux, ačkoliv primárně je cílený na Windows. Nezáleží tedy na tom, jaké počítače a s jakým operačním systémem společnost má, chránit je možné de facto všechny.

The-Other-Windows-8-Demoed-Windows-Server-8-the-Next-Step-in-Private-Cloud-Computing-2-25255B8-25255D linux_logo-25255B7-25255D MacOS_logo-25255B9-25255D

Jak jsem zmínil v úvodu, SecureDoc podporuje zabezpečení a také prvky ThinkVantage na počítačích Lenovo. Na ThinkPadech tak systém dokáže pracovat s hardwarovým správcem hesel, ověřením uživatele před startem operačního systému (včetně podpory čtečky otisků prstů UPEK), podporuje také zálohování ThinkVantage Rescue & Recovery.

Centrální správa Enterprise Server

Kromě samostatného nasazení na jednotlivé počítače dokáže SecureDoc samozřejmě centrálně spravovat celé bezpečnostní řešení na stovkách i tisících počítačů najednou pomocí centrální správcovské konzole v rámci serverového zabezpečení SecureDoc Enterprise Server. Skrze tento nástroj SecureDoc nasazujeme pomocí unikátních instalačních balíčků, spravujeme počítače, uživatele, bezpečnostní klíče, bezpečnostní pravidla (např. centrálně stanovíme pravidla pro tvorbu hesel, aby uživatelé nevědomě nesabotovali účinné zabezpečení tím, že budou vytvářet příliš jednoduchá hesla).

winmagic_products_securedoc_enterprise-25255B7-25255D

Serverové zabezpečení zároveň zaručí pružnou změnu bezpečnostních politik, ochranu společnosti před vlastními zaměstnanci (nespokojený zaměstnanec odnese notebook s firemními daty, vzdáleně mu ale odebereme přístup, a tak notebook ani nezapne, nebo mu např. zrušíme přístup do firemní budovy pomocí čipové karty). Můžeme tak filtrovat přístup k souborům zaměstnancům, kteří přechází mezi odděleními (pracovník z prodeje přechází do finančního oddělení, proto mu odebereme přístup do složek/oddílů oddělení prodeje a naopak přidáme práva na složky financí). To vše proběhne bez toho, aby musel uživatel cokoliv řešit, aniž by si čehokoliv všiml.

bez-252520n-2525C3-2525A1zvu-25255B4-25255D

Spolu s podporou technologie Intel Anti-Theft pak zajistíme ochranu ztracených, případně odcizených notebooků – nejenom, že díky šifrování a zabezpečení nebudou přístupná data, ale vzdáleně můžeme notebook uzamknout jednorázovým klíčem, bez kterého notebook ani nezapneme. A to vše na hardwarové úrovni.

Dostupnost v ČR

Distribuci s přidanou hodnotou a technickou podporu řešení WinMagic zde v ČR zajišťuje společnost Open Communication Company, s.r.o., software bude v nejbližší době dostupný také prostřednictvím distributora SWS. Po novém roce se zde na Lenovo Blogu CZ můžete těšit na živé představení (recenzi) WinMagic SecureDocu s Lenovo ThinkPadem.

 

Vice informací na oficiálním českém webu.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky