Nový BIOS pro IdeaPad U260 snižuje hlučnost – ověřeno

14. 2. 2011 | 0

IdeaPad U260 je stylový 12,5″ minibook, který při svém uvedení upoutal mnohou pozornost. Vytknout mu lze ovšem poměrně hlučné chlazení. Lenovo nedávno vydalo aktualizaci BIOSu pro U260 (a S205, což nás tolik nezajímá), která se dle popisu změn tuto záležitost snaží napravit. Pojďme se podívat, do jaké míry se to podařilo…

Chlazení U260

Chladící systém v U260 je na první pohled standardní – poměrně dlouhá měděná heatpipe vede teplo od pasivů k radiátoru s větráčkem. Problém však je, že do 11 mm tenké základny nebylo možné vtěsnat klasický ventilátor ani pasiv, a tak se v obou případech jedná o ztenčené verze, vysoké pouhých pár milimetrů. Z logiky věci vyplývá, že bez chodu ventilátoru, zvláště uvážíme-li celokovové tělo, se notebook neobejde.

U260-20chlazen-C3-AD-202-5B3-5D U260-20chlazen-C3-AD-5B3-5D

Lenovo však k problému v tomto případě přistoupilo zcela nevhodně – ventilátor se hlásí o slovo nárazově, často, a to na vysokých otáčkách. Zní pak jako starý vysavač nebo fén v dálce (vysoký svištivý zvuk). Nemusím asi zdůrazňovat, jak “příjemný” takový akustický projev je.

Nový BIOS

Lenovo si očividně tohoto problému vědomo je (v popisu změn bylo doslova uvedeno “unacceptable fan noise level”), a tak se jej snaží novým BIOSem 1.02 (ver. 16) z ledna 2011 řešit. Jaký je výsledek? Ventilátor je subjektivně zhruba o 50% tišší, což poznáte prakticky okamžitě; nespíná se tak často, při méně náročné činnosti (kancelářské aplikace, prohlížení webu bez Flashe) je dokonce většinu doby vypnutý, nárazově se pak hlásí o slovo stále. Při chodu na baterii v režimu nízké spotřeby je notebook samozřejmě tišší, ovšem i na nabíječce se hluk výrazně snížil.

Nový BIOS však má jeden problém – uspíte-li notebook a znovu probudíte (např. zavřením víka displeje), nastavení se vrátí do původního stavu a ventilátor běží neustále (zřejmě chyba v programování, protože po hibernaci či restartu je vše v pořádku).

Stále mi však toto řešení nepřijde správné, zvuk ventilátoru zůstává nepříjemný, přestože jej přehluší i běžný, tišší ruch v místnosti, za okolního klidu je notebook hlučnější než jakýkoliv jiný netbook a minibook od Lenova (resp. nevydává přijatelné a nerušivé šumění, ale svištění). Osobně bych jednoznačně doporučil neustálý chod ventilátoru na nízké, nerušivé otáčky, který by byl příjemnější než neustálé spínání v otáčkách vyšších.

Co dál?

Doufám, že přijde další aktualizace, která alespoň napraví problém při uspávání U260. Nicméně mnohem víc by mě potěšila změna algoritmu ventilátoru, resp. aby běžel stále na nízkých otáčkách, ne nárazově na vysokých. Myslím, že U260 je pěkný a kvalitní “kus hardwaru” a jako takový by si zasloužil tišší chlazení.

Odkazy

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky