IdeaPady Y550 a Y560 – porovnání generací

29. 12. 2010 | 0

Svou nejvýkonnější řadu multimediálních IdeaPadů Y dovybavilo Lenovo o novou generaci. Po Y550 tak přichází Y560, která přináší nové procesory a architekturu (tedy oproti Y550p ne, ovšem tu budeme až po novém roce porovnávat s Y560p se Sandy Bridge a Radeony HD6000) a samozřejmě také vyšší výkon. Jak si “novinka” vede při porovnání s minulou generací?

 

Protože se má recenze IdeaPadu poměrně brzy objeví na známých místech, nechci zase prozrazovat až tak moc, takže informací zde určitě nebude mnoho, ale ve všech ohledech bych se rád o Y560 “otřel”, abyste si tak udělali základní představu o tom, kam že to řada Y spěje, více ale v recenzi.

Design a kvalita zpracování

Vzhled nové generace se jednoznačně zlepšil. Sice si stále zachovává významné prvky původního designu, takže je notebook jednoznačně identifikovatelný, ovšem Y560 působí kompaktněji, má promyšlenější tvary, takže i více soudobý styl.

DSC078514 DSC043424

Zpracování a lícování plastů se rovněž zlepšilo, kvalita konstrukce je zhruba stejně dobrá – tuhost základny i víka displeje je v rámci třídy nadstandardní.

Klávesnice a touchpad

Na klávesnici se na multimediál až překvapivě pohodlně píše. To ostatně platí jak pro Y550, tak pro Y560. Netrpí výrazným prohýbáním (ovšem Y550p na tom byla o trochu hůře). Touchpad se také nezměnil, v Synaptics odvedli velmi dobrou práci.

DSC078055 DSC040574

Pozn.: Oba notebooky byly v mezinárodní testovací verzi, proto anglické klávesnice. České verze mají samozřejmě dvouřadý Enter a české (resp. česko-slovenské) popisky.

Zobrazení a zvuk

Displej, který byl osazen v testované Y560, měl standardní parametry (lesklý, 1366×768 bodů, TN matice), ovšem trochu zklamal kontrastem. Na druhou stranu jaký displej dostanete případně v Y560 vy, nedokážu odhadnout.

Na internetu se mluvilo o šumu displeje, což pravda je. Nechci Y560 hájit, ovšem kdybych o problému předem nevěděl, s největší pravděpodobností bych si jej ani nevšiml. Nehledě na to, že šum je patrný téměř výhradně při nízkých hodnotách gama.

Co se zvuku týče, už Y550 byla díky miniaturní 2.1 sestavě špička, ovšem reproduktory JBL v Y560 jsou ještě minimálně o třídu lepší, i při nejvyšší hlasitosti je zvuk plný a nerezonuje.

Výkon a chlazení

Původní generace měla na svou dobu poměrně slušný výkon, ovšem nejnovější hry si vyžadují modernější grafickou kartu, která bude jejich nárokům a v neposlední řadě také rozhraní DirectX 11 lépe odpovídat; modernější procesor by také přišel vhod. Y560 tak přináší grafický čip ATI Mobility Radeon HD5730 (na pomezí střední a vyšší třídy), který v nových hrách podává až o 40% (a více) vyšší výkon než původní GeForce GT240M. Díky architektuře Calpella přišly nové procesory Arrandale (Core i3, i5 a čtyřjádrový Clarksfield i7) s Hyper Threadingem a Turbo Boostem. S tím souvisí u dvoujádrových verzí podpora přepínání grafických karet pro delší výdrž na baterii.

DSC078394 DSC040727

Co se chlazení týče, Y550 jsem musel chválit, kudy jsem chodil, protože mě vskutku nadchla – tichý ventilátor s hlubokým zvukem, který ani při chodu na vyšších otáčkách nijak neobtěžoval. Teploty se zároveň v zátěži držely na velmi dobrých hodnotách (do 80°C). Y550p už sice kvůli čtyřjádru a menším odlehčením v oblasti chlazení mírně zaváhal, ten však není předmětem článku. Y560 je na tom o něco hůř, zvuk ventilátoru sice není tak příjemný, ovšem stále bez problému, teploty však jsou o 15-25°C vyšší (s Core i5), ovšem plochy notebooku, se kterými se uživatel dostane do styku, jsou naprosto v pořádku, dokonce chladnější než u Y550p! Ironie osudu?

To je na úvod vše. Více se (snad brzy) dozvíte v recenzi.

Odkazy

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky