Workstationy Lenovo: představení mobilních verzí W510 a W701ds

18. 11. 2010 | 0

Po článcích o stolních “bestiích” formátu ThinkStaion E20, S20 či C20 se nyní zaměříme opět na něco menšího, lehčího, ovšem také velmi výkonného a profesionálního, a sice na mobilní pracovní stanice Lenovo v rámci řady W rodiny ThinkPad – prohlédneme si základní 15″ model W510 nové generace a poté 17″ monstrum W701ds s aktualizovaným hardware.

ThinkPad W510

Nová generace ThinkPadů v designu 2010 pronikla téměř do všech řad této rodiny. Stranou tak nezůstaly ani mobilní workstation W, a tak se zrodil model W510. Ten se řadí do střední třídy přenosných pracovních stanic díky čtyřjádrovému procesoru Intel Core i7 až do verze Extreme a středně výkonné certifikované grafice nVIDIA Quadro FX 880M s 1 GB vlastní paměti.

DSC00559-5B3-5D DSC00562-5B3-5D DSC00563-5B3-5D DSC00566-5B3-5D

W510 přímo vychází z modelu T510, se kterým sdílí šasi a drtivou většinu součástek a samozřejmě konformně dodržuje nově nastolený design (vzhled je celkově uhlazenější, souměrný; mnohem kultivovaněji také působí nové mřížky reproduktorů). Přítomna je nová klávesnice se zvětšenými klávesami Escape a Delete a vylepšeným ovládáním zvukových zařízení; přisvětlovací lampička ThinkLight má u nové generace mnohem vyšší svítivost, tedy i použitelnost. Čtečka otisku prstů dostala do vínku signalizační diody a podporu tahem zapnout notebook, zvětšený touchpad má vroubkovaný povrch a tlačítka TrackPointu kultivovanější chod. Trochu překvapením je ovšem přítomnost větší, 12 mm UltraBay (to ovšem platí i v případě T510), a tak adaptér druhého disku v šachtě nevyplní celý prostor (vyrábí pouze ve “slim” verzi 9,5 mm). Dodám jen, že i W510 podporuje přídavné baterie Slice, kterými byla nahrazena možnost malou baterii umístit místo optické mechaniky do UltraBay.

IMAGE_387-5B3-5D tp_minidock3_07-5B2-5D

Oproti T510 doznala samozřejmě W510 několika vylepšení, která do kategorie pracovních stanic patří. Předně je W510 standardně osazovaná Full HD TN displeji (1920 × 1080 bodů) s RGB LED podsvícením, které díky tomu dosahují 95% barevného gamutu a velice dobrého kontrastu (volitelně je dostupná i multidotyková vrstva). S tím souvisí kalibrace barev – přestože na českém trhu nejsou běžně dostupné modely s vestavěnou kalibrační sondou v opěrce zápěstí, samozřejmě existují (jedná se o známou X-Rite hueyPRO). Druhým důležitým rozdílem oproti “standardní” T510 je přítomnost dvou USB 3.0 portů, které je zprostředkováno řadičem od NEC (nativní podporu přinese Intel až v příští generaci). Velmi důležité je také zmínit, že W510 disponuje čtyřmi sloty pro operační paměť, kterou tak rozšíříme až na 16 GB.

Kvalita konstrukce je díky stejnému šasi plně srovnatelná s T510 – máme tudíž před sebou profesionálně zpracovaný ThinkPad. V základně je přirozeně přítomný slitinový rám RollCage, který je “obalen” speciálními plasty – vana základny je vyztužená uhlíkovými vlákny, ostatní plasty jsou z vysoce ohebného ABS. Víko displeje definitivně zahodilo starý koncept slitinového plátu, ovšem přináší RollCage nové generace, kdy jsou výztuhy řešeny pomocí uhlíkových a skelných vláken přímo v plastech. Obecně tak musím hodnotit kvalitu zpracování na výbornou – notebook je velice bytelný, základna se nijak neprohýbá (dokonce jsem nenarazil na žádné vrzání opěrek, což je u ThinkPadu překvapení) a také RollCage nové generace ve víku plní svou úlohu na jedničku – upřímně jsem byl překvapený, že i přes absenci kovu je víko bytelné, zvedání notebooku za plně otevřený displej tak samozřejmě nepředstavuje sebemenší problém.

W510_chlazeni-5B2-5D

Chlazení je kompletně měděné, využívá hned tři heatpipe a velký, tichý ventilátor. Ani v zátěži tak nemá notebook problém se relativně tiše uchladit. Samozřejmě zcela bez zahřívání šasi se to neobejde, nicméně na svůj výkon určitě není možné v tomto směru notebook kritizovat.

Technické parametry testovaného modelu:

  • Intel Core i7-820QM (4 jádra / 8 vláken, 8 MB L3 cache, 1,73/3,06 GHz)
  • 4 GB DDRIII RAM
  • nVIDIA Quadro FX 880M (1 GB GDDRIII 128bit VRAM)
  • 500 GB 7200 RPM HDD
  • 15,6″ RGB LED Full HD displej
  • Cena: cca 50 000 Kč s DPH

ThinkPad W701ds

Už při uvedení první generace ještě s modelovým označením W700ds překvapoval tento ThinkPad svou unikátní a komplexní výbavou – přítomnost dvojice displejů a vestavěného digitizéru Wacomm jinde k vidění vážně není. W701ds je, jak je znalcům ThinkPadů z modelového označení jasné, “pouhou” aktualizací staršího modelu. Přináší tedy Calpellu se čtyřjádrovými procesory Intel Core i7 Extreme a hi-endovým grafickým čipem nVIDIA Quadro FX 3800M s 1 GB videopaměti (je k dispozici ovšem i slabší typ FX 2800M, obvykle osazovaný v jednodisplejové verzi W701). Nemůže tak být sporu o tom, že se W701ds řadí ke špičce mobilních workstation. Nenabízí sice úplně nejvyšší možný výkon ani jednotlivé parametry nejsou ve všech případech nejlepší, ale posuzujeme-li celek, nemá (zatím) konkurenci.

w701ds_02-5B3-5D w701ds_03-5B3-5D w701ds_06-5B3-5D w701ds_13-5B3-5D

Jak jsem naznačil, 17″ zástupce řady W ještě nepřešel na nový ThinkPad design (není se čemu divit – hi-endové workstationy se neprodávají jako rohlíky, a tak vyvíjet nový notebook by bylo ještě předčasné, nehledě na to, že tato koncepce očividně funguje), a tak vzhled notebooku vychází plně z minulé generace – méně uhlazený vnějšek s ryze funkčními prvky má ovšem i tak něco do sebe. Ani klávesnice nedoznala aktualizace, do 17″ těla se vešel i velmi pohodlný numerický blok s vyhrazeným tlačítkem pro spuštění kalkulačky ve Windows (chválím). Čtečka otisku prstů ovšem aktualizace doznala, přechod na USB 3.0 od NECu nastal i zde (tentokrát pouze jeden port, barevně neoznačený). Velmi potěší přítomnost dvou šachet pro pevné disky plus možnost vložit třetí disk do šachty UltraBay (opět s nevzhlednou škvírou, přijde-li na to). RAIDu si tak eventuelně užijete dle libosti, nebo dáváte spíše přednost kombinaci SSD systémového a klasického mechanického disku na data? Můžete samozřejmě zkusit i ultimátní kombinaci diskového pole dvou SSD… Fakt, že notebook disponuje jak ExpressCard, tak Compact Flash slotem, je jistě pozitivní nejen pro profesionální fotografy.

Na pravé straně základny najdeme úložný prostor pro pero digitizéru Wacomm, který si našel své místo v pravé opěrce zápěstí. Jeho citlivost mi přišla vůči své velikosti příjemná. Digitizér podporuje jak přítlak, tak gumu. Operovat dokáže v režimu myši i tabletu.

w701ds_14-5B3-5D w701ds_23-5B3-5D

Hlavní 17″ displej s WUXGA rozlišením (1920 × 1200 bodů) disponuje RGB LED podsvícením pro syté barvy a vysoký kontrast, zobrazí 100% barevného gamutu. I přes TN technologii se jedná o jeden z nejkvalitnějších displejů, se kterými se můžete v noteboocích setkat, protože vyspělejší technologie jsou dnes bohužel velkou výjimkou. Také W701ds nabízí v opěrce zápěstí vestavěnou kalibrační sondu barev X-Rite hueyPRO. Za “velkým” displejem se v rozměrném víku skrývá menší 10,6″ výsuvné zobrazovadlo podprůměrné kvality určené především pro úklid nástrojových lišt, což je úkol, který plní hravě. Přestože se nejedná o problém, je škoda, že i přes stejnou fyzickou výšku má přídavný displej jiné vertikální rozlišení, a tak velikost zobrazení není na obou monitorech stejná.

Také kvalita zpracování W701ds je příkladná. Vzhledem k tomu, že se jedná ještě o ThinkPad ze “staré školy”, najdeme zde trochu více kovu než u menšího brášky W510. Základna je vyvedená naprosto stejně – tvrdý hořčíkový rám RollCage obalený vysoce ohebnými ABS plasty. Nemusíte se tak bát zvedat pětikilový notebook ani za roh základny – bez problému vydrží (jen ruce trpí). Jen levá opěrka se trochu prohýbá kvůli umístění rozměrných přídavných slotů. Víko displeje (displejů) je kvůli požadavkům na pevnost a ochranu dvou displejů kromě plastového rámečku kolem hlavní obrazovky (a vrchní strany pro lepší příjem bezdrátových sítí) celé z kovu, což definuje jeho bytelnost – neodolal jsem a také W701ds jsem za otevřený displej zvedl – díky kovovému víku a masivním pantům bez problému. Zajímavé je, že také přídavný displej je zezadu vyztužený hořčíkovým plátem.

W701_chlazeni-5B2-5D

Díky rozměrnému tělu je chlazení W701ds i přes vysoký výkon vyvedené na jedničku. Největší dík patří návrhu chlazení, kdy má procesor i grafický čip svůj vlastní chladící okruh s ventilátorem, přičemž jsou jejich otáčky kontrolované nezávisle. Ani v zátěži se notebook příliš nezahřívá a “nehučí”, v klidu je v podstatě úplně tichý.

Technické parametry testovaného modelu:

  • Intel Core i7-920XM (4 jádra / 8 vláken, 8 MB L3 cache, 2,0/3,2 GHz)
  • 4 GB DDRIII RAM
  • nVIDIA Quadro FX 3800M (1 GB GDDRIII 256bit VRAM)
  • 500 GB 7200 RPM HDD
  • 17″ RGB LED WUXGA displej + přídavný 10,6″ LED
  • Cena: cca 129 000 Kč s DPH

Další informace

Příště rozhodně přijde stejně jako v případě ThinkStation srovnání. Do té doby můžete prostudovat následující recenze dnes představených notebooků:

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky