C200 základní All-In-One

30. 11. 2010 | 1

Lenovo v České republice nedávno představilo své all-in-one (AIO) počítače, jinými slovy „vestavěné v monitoru“. Na základní model rodiny Essential, C200, se v dnešním příspěvku podíváme. Chybět samozřejmě nebude pár výkonnostních testů ani živé fotky.

 

Počítače all-in-one, tedy laicky řečeno „počítače v monitoru“, hodnotím velmi pozitivně a rozhodně si nemyslím, že by byly pouze módní záležitostí. Naopak se díky nim snad brzy napraví trh s notebooky. Lidé prostě kompaktní a jednolitá řešení chtějí (v mobilech MP3 přehrávač, v tiskárně scanner, ve fotoaparátu kameru, v kameře fotoaparát, v televizi Skype, …) a v oblasti počítačů si, co si budeme povídat, proto lidé oblíbili notebooky. Notebooky už si dávno nekupují pouze cestující podnikatelé či studenti kvůli dojíždění na kolej. Naopak – mezi uživatele notebooků se řadí stále častěji lidé s malými byty nebo také senioři, kteří s počítači začínají, a desktop jim přijde složitý. Notebooky ovšem nejsou stolní počítače s velkými monitory ve výšce očí, s pohodlnými klávesnicemi a myšmi. Jejich ergonomie se tak desktopům nemůže ani vzdáleně přiblížit. A tak se snad stále více začnou prosazovat all-in-one počítače, které mají s notebooky hodně společného (nehledě na to, že většina all-in-one je na notebookových komponentech založená), především tedy kompaktnost a jednoduchost, ovšem přidávají také to nejlepší z desktopu – ergonomii.

 

Dnes si povíme o Lenovo C200, základním all-in-one čínského výrobce z rodiny Essential, který je díky své ceně vhodný pro každého nenáročného uživatele.

 Na první pohled…

Z nepříliš velké, běžné kartonové krabice vytáhneme 19″ širokoúhlý „monitor“, klávesnici, myš a notebookový napájecí adaptér (to by člověka možná na první pohled mohlo zmást – žádná skříň a adaptér z notebooku?!). Po vybalení z ochranných mirelonových vycpávek, igelitového pytle a po odlepení nespočetného množství krycích fólií, které najdeme nejenom na počítači samotném, ale takřka na všem, co se k němu dodává, se nám konečně naskytne pohled na „cé dvoustovku“…

 

 

 

Pokud nemáte možnost srovnání s ostatními modely z výše postavené rodiny IdeaCentre (řady B a A), určitě na vás udělá vzhled C200 dojem – počítač je vyvedený v dnešním moderním černém lesklém stylu, a tak se bude hodit i do obývacího pokoje po boku LCD televize či domácího kina. Jen určité menší plochy jsou pro podtržení designu matné, tmavě stříbrné (rámeček kolem displeje, mřížka reproduktorů a část zadní strany, která tak imituje, že je displej jen vložený ve stojanu).

 

Po zapnutí počítače velkým tlačítkem vpravo pod displejem se bíle rozsvítí stříbrné logo Lenovo (podobný efekt jsme už viděli např. u IdeaPadu Y550), samotné tlačítko a samozřejmě indikační stavové diody vpravo (pevný disk, bezdrátové sítě). Novinkou je signalizace vypnutého displeje. Vedle tlačítka napájení najdeme také ovládání podsvícení displeje a tlačítko pro vypnutí/zapnutí displeje.

 

 

 

Podtrženo, sečteno – design hodnotím pozitivně. Přestože absolutně nejsem příznivcem lesklých ploch, cílová skupina konzumních produktů si toto provedení žádá. Nehledě na to, že je tento styl už delší dobu velmi oblíbený. I mně se na pohled líbí, i když praktičnost je samozřejmě ta tam, ovšem tu musíte eventuelně hledat mezi modely rodiny ThinkCentre.

 

Dodávané příslušenství

Vzhled nás sice na nízké postavení v hierarchii výrobce neupozornil (chválím – bývá zvykem, že levné věci prostě levně vypadají, v tomto případě tomu tak není – všem, kterým jsem C200 ukázal, se líbila), u dodávaného příslušenství už je ovšem situace maličko jiná. Mezi příslušenstvím v první řadě najdeme jenom to nejnutnější, tedy klávesnici a myš. To však v dané cenové kategorii není možné hodnotit negativně. Co nevidím na příslušenství úplně rád (zmínil jsem se už v úvodu), jsou lesklé plochy.¨

 

 

 

Klávesnice převzala design od počítače, a tak byla obdařena lesklým rámečkem a rovněž lesklým, plastickým logem Lenovo. Alespoň samotné klávesy a prostor kolem nich je matný. Překvapilo mě umístění oranžově označené klávesy Fn, která oproti zvyklostem Lenova nahradila levou klávesu Windows. Toto řešení se ale zdráhám označit za dobré – já osobně levou klávesu Windows používám celkem rád třeba jen pro vyvolání nabídky Start či zobrazení plochy. Vedlejší funkce najdeme výhradně v horní řadě kláves – spánek, OneKey Recovery (na C200 z nějakého důvodu nefunguje), vypnutí zvuku a ovládání multimédií. V pravém horním rohu klávesnice se nachází oranžová klávesa Lenovo, která spouští aplikaci Lenovo Vantage, jež však na C200 chybí. Znatelně mi ale chybí ovládání hlasitosti, které musíte provádět přes standardní ovladač ve Windows. Klávesnice působí při psaní bakelitovým dojmem, je celkem hlučná, převzala formát a vzhled tlačítek od notebooků Idea. Připojuje se dnes už netradičně PS/2 portem.

 

Myš je ovšem o poznání lepší – má příjemnou hmotnost, pohodlný tvar i slušnou citlivost. Celkově se mi s ní pracovalo dobře (např. podstatně lépe než se standardními myšmi u ThinkStation). Myš je naštěstí z velké části matná, je jen ozdobená několika lesklými pruhy a oranžovým rolovacím kolečkem.

 

Konektory, porty aj.

Pokud až doposud nebylo patrné, že máme tu čest s nejlevnějším zástupcem své třídy, teď se vše ukáže. Nebudu to prodlužovat – konektorová výbava je i přes slušný počet USB a přítomnost čtečky paměťových karet opravdu slabá kvůli absenci jakéhokoliv obrazového výstupu (ten najdeme až u vyšších modelů). Optická DVD mechanika však přítomná je.

 

 

 

Levá strana:

  • 2× USB 2.0
  • 2× audio 3,5 mm jack
  • Čtečka paměťových karet

 

Zadní strana:

  • 3× USB 2.0
  • 10/100 Mb/s ethernet
  • PS/2
  • Napájení

 

Pravá strana:

  • Optická DVD zapisovačka

 

Co se možností připojení týče, je k dispozici bezdrátový WiFi modul Atheros (802.11b/g) a ethernet Intel, ovšem pouze 100 Mb/s. Bluetooth přítomné není, ovšem dokoupit za pár set korun Bluetooth USB dongle, myslím, není problém.

 

Parametry a výkon

Konfigurace je opravdu základní a spíše než na výkon tu bylo myšleno na co nejnižší spotřebu (dodávaný napájecí adaptér je pouze 65 W). Díky grafické kartě nVIDIA ION2 s technologií nVIDIA Optimus počítač nemá problém ani s přehráváním HD videa, ovšem na hraní her výkon rozhodně nedostačuje (pokud nové hry budou vůbec hratelné, tak na to nejnižší nastavení). Zaplakat můžeme snad jen nad rozlišením 19″ TN panelu od AOC, které činí základních 1366 × 768 bodů, a tak je rastr opravdu poměrně hrubý. Na druhou stranu tu díky tomu vidím určitý potenciál pro starší uživatele.

 

 

Co se subjektivního pocitu z výkonu týče, tak ten je dobrý – dvoujádrový Intel Atom D510 sice ani vzdáleně výkonu plnokrevných bratří nedosahuje, ovšem práce v prostředí předinstalovaných Windows 7 Home Premium x64 je bezproblémová, jen občas mírně pomalejší (zvláště v Internet Exploreru při více otevřených záložkách).

 

Konfigurace

CPU Intel Atom D510 (2×1,66 GHz, 4 vlákna)
RAM 3 GB DDRII (667 MHz)
GPU Intel GMA X3150 / nVIDIA ION2
Pevný disk 320 GB 5400 otáček/min.
Displej 19″ 16:9, 1366 × 768 bodů

 

    HWiNFO32 HWiNFO32 GPU-Z GPU-Z  CPU-Z

 

Výsledky testů

HWiNFO32 (ST/MT) CPU: 11 254 / 32 112
FPU: 6 106 / 22 349
MMX: 5 670 / 14 330Memory: 1 917 MB/s
Crystal Disk Mark 3 Seq: 81,42 (read) / 77,63 (write) MB/s
Cinebench 11.5 OpenGL: 5,16 FPS
CPU: 0,54
3DMark06 1 738 (SM2.0: 681, SM3.0: 663, CPU: 865)
WinRAR Single: 221
Multi: 553
wPrime 32M 60,527 sec.

 

CrystalDiskMark

 

Další poznámky v bodech

  • Počítač se automaticky zapíná s vypnutým displejem, což signalizuje stavová dioda. Zapnout displej musíte tlačítkem vedle vypínače.
  • Ovládání jasu i vypínání displeje není podsvícené, ikonky jsou na tlačítkách vystouplé. Dokud si na rozmístění tlačítek nezvyknete, budete tápat – v noci či v šeru je neidentifikujete. Problém s tím budete mít ale i za světla.
  • Stojan počítače umožňuje pouze naklápění, změna výšky možná není. Standardním způsobem (tedy bez rozmontování) není ani možné monitor/počítač ze stojanu sejmout.
  • Ve stojanu je otvor pro základní „úklid“ kabelů od napájecího adaptéru, myši či klávesnice.
  • Počítač se samozřejmě nijak významně nezahřívá, je dokonce poměrně tichý, přestože ventilátor běží stále. Mírné negativum ovšem vidím v jeho orientaci směrem vzhůru, kde hrozí usazování prachu.
  • Hlasitost vestavěných reproduktorů stačí na ozvučení malé místnosti.

Pozn. na závěr: Současná cena Lenovo C200 v uvedené konfiguraci je zhruba 13 000 Kč s DPH.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky