ThinkPady SL410/510 – Pokročilá správa nabíjení baterie s novým BIOSem

26. 7. 2010 | 1

Na diskusních fórech o noteboocích se již před delší dobou řešil fakt, že Lenovo přidalo ThinkPadům nejnižší série SL410/510 skrze aktualizaci BIOSu velmi užitečnou funkci známou z vyšších tříd, a sice možnost ručně přizpůsobit nabíjení baterie. Vzhledem k tomu, že se stále jedná o málo propagovanou a mezi uživateli známou změnu, podíváme se na ni zblízka tady na blogu.

ThinkPady jsou kromě jiného pověstné také svou výbornou správou napájení skrze aplikaci ThinkVantage Power Manager. Jednou z jejích možností je i pokročilé nastavení nabíjení, kdy nám aplikace dá možnost určit, kdy se má začít baterie nabíjet (pod jakou mez musí klesnout vybití baterie, aby se aktivovalo nabíjení) a kdy má nabíjení skončit (opět hranicí v procentech). Musím ještě zmínit, že s podobnou vlastností přichází i nové IdeaPady (či G560 a G555 z řady Essential), zde však není možné podrobné nastavení.

Přínos?

Na první pohled se může zdát, že se jedná pouze o kosmetickou změnu pro běžného uživatele nepotřebnou. Opak je však pravdou – tím, že změníte prahy nabíjení baterie, můžete výrazně přispět ke zvýšení její životnosti.

pm_thresholds-5B2-5D pm_thresholds2-5B2-5D

Nejenom mně, ale např. také Jiřímu Zimovi (alias Swarmovi – Notebookblog.cz) se osvědčilo nenabíjet baterii do 100%, ale “jen” do 90%, pokud vyloženě nepotřebujete dlouhou výdrž na cestách – ideální je to v případech, kdy vám notebook leží jen tak na stole na nabíječce. Je totiž známo, že nabíjení (zhruba) posledních 10% kapacity baterie je pro ni nejnáročnější. To je mimochodem také jeden z důvodů, proč dnešní notebooky s inteligentním napájením nabíjí poslední procenta baterie nejpomaleji a nejšetrněji.

Osobně používám nastavení prahů nabíjení 50%/90% (začátek/konec), když mám notebook v dokovací stanici. Opotřebení baterie za necelý rok, co svůj ThinkPad R400 mám, je minimální.

O tuto vlastnost byly právě nové modely řady SL ochuzeny, jelikož BIOS, který podporu správy nabíjení přinesl, byl vydaný až několik měsíců po uvedení SL410/510 na trh. Proto o této funkci v českých recenzích (viz. SL510 na ExtraNotebook.cz, SL510 na Notebook.cz a SL410 na Notebook.cz) nenajdete ani zmínku.

Kde stahovat?

Nový BIOS si můžete stáhnout na webu podpory Lenovo. Konkrétně zde.

Doporučuji stahovat a instalovat verzi, která se vypaluje na CD – předejdete tak mnoha možným problémům. Více o aktualizaci BIOSu si můžete přečíst např. na Notebookblogu.cz.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky