Lenovo IdeaPad S10-3 – první dojmy + živé fotografie

6. 5. 2010 | 2

Není tomu dlouho, co se objevil nový netbook Lenovo IdeaPad S10-3, nástupce modelu S10-2. Jelikož jsem jej získal na test, nemůžu se nepodělit s věrnými čtenáři Lenovo Blogu o své první poznatky a dojmy z tohoto “mazlíka”. Jen jedno prozradím hned na úvod – opravdu se povedl!

Starší model, S10-2, nějaký ten měsíc spokojeně používám, proto jsem se na S10-3 těšil už od doby, kdy se objevily první rendery. Jakmile u dveří zazvonil Messenger s krabicí IdeaPad, dal jsem se do mohutného rozbalování a začal objevovat…

Vzhled

Hned na první pohled mě zaujal modernější a propracovanější design – přijde mi, že se Lenovo pomalu probouzí ze zimního spánku, během kterého těžilo z úspěchů předchozích modelů, a snaží se opravdu v rámci svého hlavního motta inovovat, co to jenom jde. Víko sice ztratilo líbivý potisk, ovšem po vzoru např. IdeaPadů řady U získalo konturovaný povrch s jakousi šachovnicí, ten doplňují ještě pokovené (nikoliv kovové) panty a samozřejmě (plastické) logo Lenovo. Víko tak má opravdový šmrnc!

Otevřeme-li opticky tenké víko displeje (panty jsou mimochodem daleko jemnější, měl jsem z nich podobně příjemný pocit jako v případě ThinkPadu T400s), vybafne na nás u Lenova stále ještě netradiční chiclet klávesnice, která je ovšem nově plnohodnotná (pouze krajní sloupce kláves jsou stísněné jako v případě notebooků s numerickým blokem) a opravdu dobře se na ní píše, leč kvalit ThinkPadů X100e či Edge nedosahuje, velmi se jim však podobá. Potěší i předsunutý numerický blok. Okolí klávesnice je matné, imituje broušený kov. Touchpad, ve kterém jsou pro ušetření místa integrovaná tlačítka, tento design konformně dodržuje.

Lesklý rámeček okolo displeje je silnější, než je u netbooků zvykem (S10-2 jej měla také útlejší), to má ovšem svůj důvod – dohání prostor pro “velkou” klávesnici, navíc jsou v tomto prostoru umístěná tlačítka vypínání, OneKey Rescue a QuickStart.

První dojmy

  • S10-3 nemá klasický (starý) typ šasi, používá naopak nový druh, který jsme mohli vidět např. na dříve představeném IdeaPadu U550 či modelu G560. Šasi je tak ještě lépe slícované a dokonce podstatně pevnější.
  • Klávesnice se mírně prohýbá, v pravé polovině je ale pevná jako skála.
  • Rozšířená šestičlánková baterie se částečně noří do těla netbooku, nevyčnívá tak nápadně jako na předchůdci – vytvoří pouze vyvýšení zhruba 1,5 cm na spodní části.
  • Počítač je prakticky neslyšitelní i v případě, že je zapnutý ventilátor. Je dokonce tišší než předchůdce.
  • Windows 7 Starter se na S10-3 hýbou stejně dobře, ne-li lépe než Windows XP na S10-2.
  • Všechen Lenovo software je v nejnovějších verzích.
  • Rychlé linuxové prostředí QuickStart (distribuce Splashtop) je také v nové verzi, podporuje více funkcí. Pozor ovšem na problém, kdy systém nevidí WiFi adaptér – je nutné aktualizovat BIOS!
  • S10-3 nemá vyhrazené tlačítko pro vypnutí zvuku, hlasitost se ovládá přes vedlejší funkci kurzorových kláves.
  • Touchpad je stejně jako u staršího bráchy od Synaptics (sláva!), řešení s vestavěnými tlačítky se mi ale úplně nezamlouvá – odložit si prst na nich nemůžete, celá plocha je dotyková. Na druhou stranu tím získáte víc prostoru, který byste s fyzickými tlačítky museli oželet, nebo tyto umístit např. vedle touchpadu, což by bylo řešení mnohem horší.

To je zatím vše, následovat bude až recenze (vy víte kde).

Fotografie

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky