Lenovo ThinkVision L2251x – pan Zelený (doplněno)

2. 2. 2010 | 4

Loni na podzim Lenovo představilo několik nových LCD monitorů ze série Performance, které nebyly zajímavé ani tak svými parametry jako ekologičností, jenž se dnes nosí. Jedním z nich je i 22“ Lenovo ThinkVision L2251x, ten „nejzelenější“.

ThinkVision L2251x

Jak už jsem zmiňoval, L2251x patří do série Performance, což znamená, že se jedná o monitor určený především pro běžné užívání, ovšem je vybaven lepším stojanem. Disponuje tedy standardním TN panelem s rozlišením 1680 × 1050 pixelů. Co ale činí monitor zajímavým je fakt, že splňuje nejvyšší „zelené“ standardy a je jakousi chloubou Lenova – jen namátkou uvedu TCO Edge, EPEAT Gold či Energy Star 5.0. Toho Lenovo docílilo především recyklací materiálů ať už na samotném monitoru či jeho obalu (monitor mimochodem není zabalený v igelitu, ale recyklovatelné a znovu použitelné látkové tašce), nezanedbatelnou úlohu hraje i podsvícení LED diodami. Ve výsledku má monitor udávanou obvyklou spotřebu 21 W (maximálně 28W), což je oproti konkurenci méně než poloviční hodnota (běžně kolem 60 W) a byl to taky hlavní důvod, proč jsem si právě L2251x pořídil.

Jak se ale chová monitor v reálu? Jelikož je velkým lákadlem právě nízká spotřeba, musel jsem si ověřit, jak je to doopravdy. Při plném podsvícení sice slibovaných 21 W nedosáhnete, leč příliš daleko se nevzdálíte – spotřeba se pohybuje v rozmezí 24-26 W, což je i tak krásná hodnota a velmi mě potěšila. Panel přitom netrpí žádnými nedostatky, které by nebyly normální u běžných LCD obrazovek – podání barev je dobré (bílá je navíc bílá), pozorovací úhly naprosto standardní a podsvícení díky LED diodám samozřejmě výborné (udává se 250 nit).

Monitor má vestavěnou 3 MPx webovou kameru včetně mikrofonu (bez přisvícení). Kvalita jejího snímače je o poznání vyšší než u notebookových kamer, je dokonce vyšší než u běžných externích USB verzí. Kamera je bohužel na monitoru připevněna bez možnosti jakéhokoliv nastavení sklonu či natočení, což může způsobovat problémy uživatelům, kteří monitor nepoužívají zcela dle ergonomických a hygienických norem, protože se zdá, že právě tak je nastavená (na druhou stranu vás to k tomu třeba donutí).

Webová kamera by zároveň měla být společně se softwarem Lenovo Environment Sensing Ulility schopna dle okolního osvětlení regulovat intenzitu podsvícení panelu, zároveň by měla umět panel vypnout, pokud uživatel odejde od počítače (podoba s VeriFace), což opět vede k úspoře elektrické energie. Věřím, že to funguje, jen software není možné spustit s českým operačním systémem – program jen vypíše chybu lokalizace systému, čímž jakákoliv ekologie končí. Škoda! Bohužel také další software dodávaný na instalačním CD musím podrobit kritice – ovladače monitoru jsem instaloval z internetu, ale nedalo mi to a zkusil jsem i ty z CD – k webkameře navíc dostanete jednoduchou aplikaci pro snímání fotek a videí. Kámen úrazu je ovšem i zde – pokud používáte monitor jako já s ThinkPadem, ovladače webové kamery z CD zabraňují vyjmutí z docku. Musely tedy pryč a rád jsem se vrátil k těm z internetu.

Dalším pozitivem L2251x je velmi dobrý, ač „pouze“ plastový stojan známý už z L220x, který umožňuje naklápění dozadu v úhlu až 30°, otáčení do stran v úhlu 45° a také (nejen kvůli podpoře pivotu) výškovou stavitelnost (udává se 11 cm). Stojan se chová jako jakýkoliv jiný – naklápění vzad jde poněkud ztuha, otáčení do stran a zvedání funguje lehce, chceme-li monitor snížit, musíme trochu zatlačit. Stabilita je naprosto bezproblémová. V krabici najdeme spolu s monitorem i kryt, který na stojan zezadu jednoduše „nacvakneme“ a nemusíme se už trápit se změtí kabelů na stole. Škoda jen, že zabírá možná až trochu moc místa. Oproti L220x ale na monitoru v zadní části nenajdeme poutko na připevnění kabeláže. Nutno ale podotknout, že to vůbec nevadí. Pokud rádi používáte různá ramena či úchyty displejů, potěší jistě zpráva, že monitor přirozeně podporuje odmontování dodávaného stojanu a následné připevnění do úchytů standardu VESA (rozteč 10 cm).

Tip: Všechny nové monitory ThinkVision (počínaje L2440x) jsou uzpůsobené pro jednoduché připnutí dvojice reproduktorů ThinkVision Soundbar. Pokud se také o něm chcete něco dozvědět, přečtěte si článek, který bude brzy následovat!

Menu L2251x je jednoduché, strohé a nabízí asi vše, co se k takovému monitoru sluší – nastavení jasu a kontrastu, pozice obrazu, nastavení zobrazení (ať už se jedná o fázi, časování, barvy či režim zvětšení obrazu s nižším rozlišením). Trošku zamrzí, ale u Lenova nepřekvapí, že nabídka není česky. Standardní záležitostí jsou rychlá tlačítka přepínání vstupů a automatického nastavení obrazu, která svou práci zastanou, aniž bychom museli do menu.

Nyní se přesuneme ke vstupům a výstupům – obligátní analogový VGA konektor (15 pinový D-Sub) samozřejmě nechybí, funkci digitálního vstupu nezastalo tradiční DVI, ale DisplayPort, který má od nové generace monitorů Lenovo prostě rádo. To je vše. DVI najdeme pouze na starších monitorech (např. L2250p, ovšem L2251p už má taky DisplayPort). Pro funkci webkamery je nutné do monitoru ještě zapojit jedno USB (B). Potěšující je, že to výrobce spojil i s tříportovým USB hubem (dva na levé straně s lesklým lemem – mimochodem jediná lesklá ploška na celém industriálním displeji; jeden na panelu s obrazovými vstupy pravděpodobně pro nějaké stále připojené zařízení – Bluetooth dongle, USB klávesnice či Lenovo USB Soundbar). Posledním konektorem, který na rubu najdeme, je 3,5 mm audio výstup, který je možné využít spolu s DisplayPortem.

Co na L2251x vyloženě potěší, je záruka – ta čítá celé tři roky!

Orientační cena ThinkVisionu L2251x je 4 900 Kč bez DPH. Oficiální produktovou galerii najdete zde.

Tip: Pokud hledáte pro svůj LCD monitor rameno, přečtěte si příspěvek o Lenovo Radial Arm. Jste náročnější a jeden monitor vám nestačí? Tak to se vám bude určitě hodit informace o stojanech na více monitorů!

“Živé” fotografie

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky