Lenovo ThinkPad na hraně

5. 1. 2010 | 3

ThinkPad Edge (hrana :-) je další novinkou, o které se spekulovalo. Pro SMB zákazníka. Čistý design. Volba barvy. To jsou proklamace u zbrusu nové produktové řady ThinkPadu.
Na první pohled si vsimnete jedné zásadní změny – přes nové jméno evokující hranu má novinka zakulacený design (někteří bystřejší si pak všimnou i možné jiné barvy :-). Ať se to někomu líbí či ne, spoustě lidí se hranatý design řady T či R prostě nelíbil. Ruku na srdce – která dáma při pohledu na Thinkpad zaplesala? Ani ta moje ne :-D


Úvodní produktové video
Obecně se do budoucna asi moc nepočítá s řadou R. O té se moc nespekuluje. Řada T zlevňuje (obecne klesá cenová hladina), takže již značně kanibalizuje řadu R (a naopak). Takže i když Edge není nástupce, je to vhodná řada na doplnění portfólia až definitivně řada R skončí.
Naopak i SMB zákazník bude mít na výběr – řadu Edge a řadu SL. V čem si nejsem úplně jist, zda Lenovo udělalo dobře, je značení. Model je v první fázi dostupný s 14″ a 15″ verzí (bez dalších detailů zatím).

  • v nabídce budou (i když pro český trh může být výběr omezen) platformy jak Intel (ULV), tak i AMD (Turion X2 a Neo).
  • displej 13.3″ 16:9 1366×768 LED.
  • váha 1,64kg
  • 4GB paměti max, DDR3 pro Intel a DDR2 pro AMD
  • VGA, HDMI, Gbit, Mic/Speaker kombo konektor, 3xUSB (1 napájený), čtečka karet, WiFi, Bluetooth
  • o WWAN se bude starat u vybraných modelů Qualcomm Gobi 2000 s GPS, snad podporující i CDMA (nepotrvzeno, musíme někdy v reálných podmínkách odzkoušet)
  • webová kamera pracující i za nízkého světla
  • nová chiclet klávesnice odolná proti polití
  • TrackPoint i TouchPad
  • bez optiky a bez dokovacího konektoru (doufám, že 14″ a 15″ verze to mít bude)
  • baterie je zespodu vzadu, varianty jsou 4článková a 6ti článková
  • kryt je buď černý leklý, černý matný nebo červený lesklý

Úvodní slovo Davida Hilla k ThinkPad Edge, které shrnuje opravdu to zásadní

Klávesnice si zaslouží samostatný odstaveček

Když se podíváte detailně na klávesnici zjistíte několik novinek, které budou nejspíše specifické pouze pro tuto novou řadu. Klávesnice je šestiřádková (jak jinak tam nacpat dostatečně veliký TouchPad, že?). Zajímavé je, že barva popisu Fn klávesy a použití Fn je červená (podle mne lepší, je kotrastnější), ale především první řada kláves není F1 až F12, ale jsou to ovládací klávesy a k funkčním klávesám F1-F12 se přistupuje přes Fn.

Lepší? Horší? Co myslíte? Já bych toto řešení například preferoval, protože spíše bych ocenil ovládání jasu a především zvuku jednám tlačítkem než přes kombinaci Fn. O to méně pak práve využívám obecně F1 až F12 klávesy. Každému to vyhovovat nebude, to je jasné.

Zatím ale není jasné a opět budu muset ověřit až v praxi, zda bude možné prohazovat klávesy Fn a CRTL. Na nových ThinkPad T410s/T410/T510 a W510 to už určitě půjde (více zítra v článku o těchto modelech).

Revoluční je i postoj k diodám. Máte rádi diody? I já. Ale na druhou stranu, potřebuju je vůbec? Spousta lidí je rádo oželí pro jednoduchý design. A přesně to nabízí Edge. Dvě diody – obě v logu ThinkPad. Jednom na víku a jednom vedle klávesnice. Svítící (případně jinak se projevující červená tečka vám indikuje stav notebooku. Skvělý nápad.

Kompletní produktová fotogalerie. Opět připomenu rozdílné rozložení klávesnice mezi produktovými fotkami a českou klávesnicí.

Kdo má rád Matta Kohuta, určitě si pustí následující video se srovnáním s konkurencí, včetně základních argumentů.

A detaily od Kevina na závěr

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky