Spekulace: barevné ThinkPady a jiné novinky

27. 12. 2009 | 0

Po smršti podzimních novinek jako Ideapad Y550, IdeaPad S12 IONThinkPad SL410 a SL510 a podobně se objevují nezaručené zprávy o Lenovo novinkách na příští období.

ThinkPad Edge

Začnu tím, co nás nejspíše čeká nejdřív a uniklo nejvíce informací. A tím je první novinka ThinkPad Edge.
Klíčovou informací je, že se jedná o úplně novou modelovou řadu (a nejde o to, že to bude oznámeno s 13″ displejem) a bude  dostupná (otázkou je jak pro český trh) ve více barvách – černá, bílá červená.

ThinkPad_Edge_pic

Můj komentář: Spousta ThinkPadistů je tradicionalistů a ať již novinka bude vypadat jakkoliv, tak u barev bude velká diskuse. ThinkPad zůstává ThinkPadem celou svou historii a vždy si zachovával své základní tvary a kvalitu s robustností. Podle mne by toto byla dobrá evoluce. Ne každému se strohé tvary a jedna barva líbily (speciálně dámám). A dost často končily diskuse na téma „Pořídím ti ThinkPad – Takovou černou pixlu nikdy!“. Kdo z vás to zná z domova? :-) Takže já bych byl kolem změn optimistou, každý krok v historii designu ThinkPadu přinesl něco nového, na co si lidé po čase zvykli a ve finále i ocenili. Jen to chce čas, odložit předsudky a přistoupit s optimismem.

ThinkPad X100e

Druhou novinkou je pak ThinkPad X100e. Zde je podle mne naprosto klíčovou novou vlastností chicklet klávesnice – poprvé na ThinkPadu. Opět si myslím, že tohle bude zajímavé. Spousta lidí chicklet klávesnice nemá rádo. Ale myslím si, že opět je to dáno historickou zkušeností se spíše nekvalitními klávesnicemi konkurentů. Pokud bude klávesnice mít zdvih a stisk jako normální ThinkPad klávesnice, není se čeho bát. Pokud bude navíc i nadále voděodolná, není co řešit.

ThinkPad_X100e_pic

O obou nemá smysl psát více, než co už zaznělo na extranotebook.cz.

IdeaPad S10-3 a S10-3t

Další chystanou novinkou se zdá být dle notebookchoise.comtechspot.com či it-chulko.com netbook IdeaPad S10-3 a S10-3t. Oba založené na nové platformě Intel Pine Trail – Atom 450 1.66GHz, 2GB, 250GB pevném disku a integrované grafice Intel 3150.

lenovo_ideapad-20s10-3_netbook lenovo_ideapad_s10-3t_fcc-540x298

Zde bude novinkou multitouch displej a podle prvníh spekulací i otočný displej formátu tablet (proto to malé „t“ na konci označení?).

ThinkPad T410 a T510

A poslední novinkou dle it-chuiko.com má být ThinkPad T410 a T510.

 t410s_04

Oba ThinkPady na tvrdo přecházejí na 16:9 displeje.

Komentář offtopic: Když pominu, že na tento formát přejdou časem úplně všechny notebooky i výrobci, zajímalo by mě, jak moc je validní argument přehrávání filmů. Když je film 16:9 a displej také, chápu, že film vyplné celý displej. Ale pokud mám titulky na svém 16:10 displeji (a dříve 4:3), tak titulky bžely částečně v černém pruhu. Jak je to na 16:9 displejích? Chápu i DivX filmů se SRT, ale mám na mysli originál DVD s bitmapovými titulky. Napište někdo prosím do komentáře, jak to máte, ať jsem chytřejší.

ThinkPad T410 má mít standardních 1366×768 a Core i3 a i5 procesory.
ThinkPad T510 má mít displej 1600×900 a procesory Core i7.
Oba notebooky by něly být dostupné s integrovanou grafikou Intel 5700MHD, ale snad budou dostupné i konfigurace s  diskrétní grafikou NVIDIA Quadro NVS3100M.
eSATA a Display Port už známe z ThinkPad T400s, ale navíc by mělo přibýt více USB portů, u 15″ T510 by jich mělo být až pět.

Nezapomeňte, že se stále pohybujeme na úrovni spekulací, dohadů a možných podvhů. Většina novinek by měla být představena v lednu na CES, kde se dozvíme detaily a vše zde okomentujeme.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky