Server RD210 – první pohled

29. 7. 2009 | 0

Tak mi konečně dorazil můj miláček, nová hračka – server ThinkServer RD210. Tedy rackový server výšky 1U postavený na Nehalem procesoru a s dvěma paticemi.

 IMG_0130 IMG_0129

Technické detaily si každý může dohledat a vybrat konfiguraci, která se mu hodí.
Server je standardně vybaven šesti pozicemi na 2,5″ disky, což dovoluje stavět i něco víc, než RAID-1. DVD mechanika vpravo. A výklopný panel LED diagnostiky, k té se dostanu až za chvíli.

 IMG_0131 IMG_0127

Zezadu pak jsou vidět dva zdroje 675Watt, standardní sada konektorů (ano, u rack serverů je standardem VGA i vepředu – viz obrázky nahoře), dva Ethernet porty a port pro management. Více ethernetové konektivity je stále zapotřebí. Jak více a více nastupuje virtualizace serverů, tak je třeba i více portů. takže tento server může být (do)vybaven ještě dvěma dalšími porty aniž byste zabírali slot pro kartu.
Každý server Lenovo z druhé generace je pak vybaven portem pro vzdálený management. O tom někdy příště, ale je to technická lahůdka a pro rackový server, řekl bych, přímo nutnost.

A jdu dovnitř.

IMG_0135

Po doklopení horního víka na jeho zadní straně najdu pěkně uspořádaný kompletní popis včetně toho, jak instalovat paměti (do který slotů) apod. Velmi praktické, neztratí se.

IMG_0133 IMG_0134

Takže jeden procesor (v tomto případě E5520), 1x2GB paměť. 8 paměťových slotů na každý procesor. Procesor má totiž v nové generaci integrovaný paměťový řadič, takže každý procesor má své vlastní paměťové sloty. Tedy ano, při použití jen jednoho procesoru nemohu využít více jak osm paměťových slotů.
Vzadu jsou vidět redundantní větráky.

A na závěr rychlé tour de server ukázka LED diagnostiky. Pokud nepoužíváte vzdálený dohled (nebo i když ano), tak pokud máte problém se serverem (jako například odejde zdroj), LED diagnostika vám to ukáže. Na čelním panelu rozsvítí vykřičník. Panel vysunete a na panelu se zobrazí, jaká komponenta je vadná. Danou komponentu si dle LED diod můžete pak dohledat i přímo v serveru, protože daná komponenta má didodu i u sebe na základní desce. A protože nehodlám riskovat zapnutý server „oddeklovat“, abych něco neuvařitl, ukázka LED diagnostiky je na jednom ze zdrojů.

Celá výhoda diagnostiky je především v rychlosti servisního zásahu. Pokud přijede technik, typicky již dopředu ví, co je třeba vyměnit. A díky diodě vedle paměťového banku (např. třetím z osmi) výrazně zrychluje servis serveru a tedy zkracuje dobu, po kterou je server „down“.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky