Dvě strany mince: Fn a Ctrl

18. 7. 2009 | 0

Máloco rozdmíchá mezi ThinkPadisty a ne-ThinkPadisty takovou diskusi, jako je umístění kláves Fn a Crtl. Sice se Fn objevujevuje v levém dolním rohu občas i na notebooku jiné značky, ale ThinkPad patří k notebookům, ktere je Fn umístěno v rohu „od jakživa“ (konkrétně od roku 1992).

A nyní máte všichni možnost vyjádřit svůj názor, jak dál. Nejspíše díky zavedeným změnám na klávesnici T400s (zmenšení mezer mezi klávesami, zvětšení Delete a Escape) se rozjíždí i diskuse na téma, jak dál s Fn a Ctrl.

Hlasovat či vyjádřit svůj názor můžete na blogu Davida Hilla.

Můj osobní názor je, že Fn chci mít stále v rohu. Jsem asi jako většina ThinkPadistů – co je zavedené, neměnit. Ale zároveň občas narazím na to, že potřebuji pracovat i na externí klávesnici, kde s výjimkou ThinkPad externí klávesnice, je vždy v rohu Ctrl. Takže chápu i uživatele ThinkPadů, kteří nechtějí vždy přehazovat naučené postupy – v kanceláři s externí klávesnicí mít Ctrl v rohu, na cestách mít Fn v rohu na klávesnici svého ThinkPadu.
Takže můj osobní názor je, že nejlepší volbou by bylo udělat obě klávesy stejně veliké a v BIOSu povolit jejich možnou záměnu.

Koneckonců Fn klávesa je hardwarová klávesa nedetekovaná např. operačním systémem Windows, takže její funkce je řízena BIOSem a tedy prohození kláves by opět BIOSem mohlo být povoleno.

Vyjádřete svůj názor!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky